Maggy Steeno (N-VA) had op de gemeenteraad van 27 september de voetweg “twee bunders” in Haasrode aan de agenda gezet. Deze voetweg met kasseien verbindt de Blandenstraat (even voorbij de kruising met de Kerkstraat) met de Bovenbosstraat. En wordt vaak gebruikt door voetgangers en (schoolgaande)  fietsers.  IGO-Leuven was daar aan het werk, en had de kasseien uitgebroken.

Volgens Maggy Steeno deed het gerucht de ronde dat de kasseien werden opgebroken omdat men in Sint Joris Weert kasseien nodig heeft. Voor een pleintje. “Onze vraag is dan ook of sommige deelgemeenten belangrijker zijn dan de onze  ? “ klonk het scherp. En N-VA- vroeg prompt een stemming over haar voorstel om de voetweg te herstellen in zijn oorspronkelijke staat, met kasseien. 

De “opgebroken” voetweg aan de Blandenstraat: kasseien roven in Haasrode voor Sint Joris Weert ?

Van dat gerucht klopt niets, weerlegde burgemeester Bart Clerckx. Neen, die kasseien worden niet uitgebroken omdat men ze elders nodig heeft. Neen, de ene deelgemeente is niet belangrijker dan de andere.

Integendeel, de kasseien van het wegje lagen slecht, en dus was al eerder gevraagd aan IGO Leuven om herstellingswerken uit te voeren. Behalve de eerste twintig meter waar de kasseiweg in goede staat was,  werd over de rest van de voetweg de kassei uitgebroken, een boordrand in kassei behouden, en het rijvlak opnieuw aangelegd met “poussier”, een soort van waterdoorlatend fijngemalen gesteente om een optimaal wegdek voor voetgangers en fietsers te bekomen.  Dat levert goede resultaten op, ook voor kinderkoetsen en zelfs rolwagens.

Er volgde geen sorry van de N-VA fractie voor de nodeloos scherpe vraag. Wel dat het spijtig was dat de gemeente de werken niet tijdig had aangekondigd. ‘Wij hadden dat vorig jaar al gevraagd aan IGO Leuven’, repliceerde Bart Clerckx. IGO Leuven had ons ook wat verrast door nu plots toch met de werken te starten.  Maar dat is dan meteen meegedeeld op de gemeentelijke app.

Bij de stemming verwierp de hele gemeenteraad het voorstel van de N-VA, enkel de N-VA stemde nog aarzelend voor, al vond Francis Van Biesbroeck (N-VA)  eigenlijk wel dat hun vraag opgelost was.

Geen roofpartij: het slechte deel van de voetweg werd vervangen door ‘poussier’: beter voor fietsers en kinderbuggy’s