Op vraag van Bram Holemans (N-VA) werd er op de gemeenteraad van 27 september meer duidelijkheid gegeven over de impact van de energiecrisis op de budget van de gemeenten. Welke contracten heeft de gemeente, een variabel contract of een vast contract, aan welk tarief ? En wat met het totale kostenplaatje ?

Burgemeester Bart Clerckx (CD&V) gaf uitleg . De vraag over de contracten werd nu pas in de zitting gesteld, het gedetailleerd antwoord wordt opgezocht en zou later volgen.  In 2021  betaalde de gemeente 360 000 euro aan energie.  Voor 2022 is dat geraamd op 1 030 000 euro. Grootverbruikers hier zijn de schoolgebouwen, de openbare verlichting en het energieverbruik in gebouwen van de gemeente. Alle gebouwen van de gemeente zijn goed voor 580 000 kilowatt,  het gemeentehuis alleen al goed voor 180 00 kilowatt.

Thermostaat naar 19, uitgeschakelde frigo’s

De thermostaat in de gemeentegebouwen gaat naar 19 graden, ook in de bibliotheek, de Rozenberg, en de sporthal. In de scholen en kinderopvang gaan we niet naar 19 graden, zei de burgemeester. De gemeente wil ook sensibiliseren naar het energiegebruik van verenigingen en kerkfabrieken: is het wel verstandig om een heel kerkgebouw te verwarmen voor 20 à 30 gelovigen ?  

Het gemeentehuis werkt met electrische vloerverwarming, enkel verdieping per verdieping te regelen.  Daarom wordt de verwarming op de tweede verdieping van het gemeentehuis,  waar de raadzaal en refter is,  helemaal uitgeschakeld. Ook de frigo’s werden er uitgeschakeld, op eentje na. Ook wordt overwogen om de dienst burgerzaken waar het publiek binnen en buiten loopt te verhuizen naar het andere gebouw: zo wordt het in en uitlopen van het gebouw op één plaats geconcentreerd.

Wanneer doven we de straatverlichting ?

Wat de openbare verlichting betreft was er eerder al gestopt met de verlichting op kerken en grote gebouwen. En werd van zondagavond tot donderdagavond de nachtelijke verlichting vroeger gedoofd, behalve op de doorgangswegen.

Deze morgen is een voorstel van Fluvius binnengekomen, vertelde Bart Clerckx , om de verlichting te doven van zondagavond tot donderdagavond tussen 11h en 5 h ’s morgens. Maar deze keer ook op wegen met doorgaand verkeer. Dat is  vijf dagen lang 1 uur langer gedoofde verlichting, en in beduidend meer straten dan nu. Fluvius wil dat echter voor een volledige schakelkring samen regelen. Dat betekent dat Bierbeek, en een klein deel van Boutersem en een deel van Leuven (het industrieterrein en wat verderop) mee akkoord moeten zijn.  Anders kan dat niet meteen geregeld worden.

Bij gebrek aan akkoord van Leuven, Bierbeek en Boutersem gaat het niet (meteen) door. Dan moet de gemeente Oud Heverlee als ze dat toch wil doorzetten de kosten betalen voor het aanpassen van de schakelkasten. Dat zijn gepeperde rekeningen : in het verleden betaalde de gemeente al 30 000 euro voor dat soort aanpassingen

De gemeente wil ook versneld meer zonnepanelen leggen. Mogelijk kan dan elektriciteit van het ene gebouw aan het andere gemeentebouw worden doorgeven.

De lichten van de expressweg  of Naamsesteenweg worden niet gedoofd: daar is de gemeente niet de wegbeheerder. Men werkt er bovendien met oude dure armaturen die veel verbruiken. Het tijdelijk doven van verlichting op de expressweg en elders levert ook veiligheidsproblemen op. Dat is een afweging die moet worden gemaakt tussen verkeersveiligheid en energiebesparing.

Sommige gemeenten gaan verder dan Oud Heverlee en kiezen voor het algemeen doven van de straatverlichting tussen 22h en 7 uur ’s morgens:  dat is een andere meer vergaande afweging van veiligheid en energiebesparing.

Wat is precies het standpunt van de meerderheid rond de vraag van Fluvius , wou Patrice Lemaitre (Open VLD) nog weten . Bart Clerckx meldde dat de vraag van Fluvius pas dezelfde ochtend van de dag van de gemeenteraadszitting was binnengekomen. Nog even tijd nemen, maar wellicht wel te beslissen tussen dit en volgende gemeenteraad. Op zijn wedervraag bleek ook Open VLD eerder voorstander om “serieus te overwegen”  of de openbare verlichting langer kan worden gedoofd.

Een openhartige burgemeester op Radio 2

Over zijn persoonlijk energieverbruik kwam onze burgemeester ook nog aan het woord op Radio 2 . Een bijzonder openhartige burgemeester legde uit dat het privé ook voor hem niet makkelijk was met de gestegen energiekosten. Een woning gekocht, een lening af te betalen, en zijn job in het onderwijs opgegeven om fulltime burgemeester te kunnen zijn. Dat levert hem 3200 euro netto per maand op. Daarmee is het ook voor hem niet zo makkelijk om rond te komen met die oplopende energiekosten. Gelukkig heeft hij nu ook een vriendin bij wie hij zich letterlijk en figuurlijk kan warmen.

Je kan het interview hier beluisteren: https://radio2.be/luister/select/start-je-dag-in-vlaams-brabant/burgemeester-oud-heverlee-voelt-energiecrisis-in-eigen-portefeuille . En daarbij een verrassend jonge Bart Clerckx in de ogen kijken: