Maggy had er al de hele duur van de gemeenteraad op zitten kijken. Frontaal voor haar op die witte muur. Elke keer als ze haar hoofd rechtte van haar papieren,  keek ze er vlak op. Er was een nieuwe fotokader bij gekomen tegen die muur. Een met de foto van Adri. Naast die van Albert die daar al veel langer hing. Die van Adri hing er de vorige keer nog niet. En die van Adri leek veel groter te zijn dan die van Albert. Waar had Adri dat verdiend ? Albert was toch veel langer burgemeester geweest dan Adri. En waarom was er geen fotokader van Alexander, haar partijgenoot. Die was toch ook burgemeester geweest.  Van hem geen foto. Zoveel onrecht.

De nieuwe kader van Adri in de raadzaal.

Toen Adinda die avond de gemeenteraad afsloot, hield ze het niet langer. Ze stak haar hand op en nam nog even het woord. “Tenzij het optisch bedrog is, maar de foto van Adri is 5 centimeter groter  dan de andere. En mijn vraag is:  waarom staat Alexander er nog niet geportretteerd, vermits ge alle burgemeesters toch hangen hebt . Is daar een verklaring voor  ? “. (1)

Het werd plots stil.  Alle blikken gingen naar de muur met de kaders . “Ik was vanavond ook verrast door dit portret” zei Bart. “Ja, we vergaderen hier niet meer, ’t is de eerste keer” zei Katrien.  “Adri is groter” zei Bart, “maar de foto’s … “ . Er ontstond een discussie of het nu optisch bedrog was of niet.  En of de foto nu al of niet groter was,  dan wel of er meer wit was. De kader leek groter. Fien stond op en ging het even van dichtbij bekijken. Foto’s even groot , maar daarrond meer wit bij Adri dacht ze. En een grotere kader, dat wel. (2)

En waarom Adri wel, en Alexander niet. Omdat Adri ereburgemeester was, en Alexander niet. En wat zijn de criteria?  Ja, je moet zes jaar burgemeester zijn geweest. En het aanvragen. Maar voor een foto in de zaal is er geen reglement,  wist Adinda.  Maar wil Alexander daar wel hangen ?

Waarachtig verslag, echt gebeurd, gemeenteraad van 21 december 2022.

(1) We verzinnen niks, we citeren woordelijk uit de livestream van de gemeenteraad van 21 december. Te controleren op de website van de gemeente. https://www.youtube.com/watch?v=IZwa6ko51lc

(2) We hebben het voor u opgemeten: factcheck voor alles, niets dan de waarheid hier. De kader van Albert meet 47,5 op 59 centimeter, die van Adri 47,5 op 63 cm. De foto van Albert is 38 cm hoog, die van Adri 40 cm hoog. Geen optisch bedrog, Maggy had gelijk.