De kans dat u het al gemerkt heeft langs de Vinkenbosstraat is niet zo groot. Die smalle straat in Blanden is uitgezonderd plaatselijk verkeer, al rijden nogal wat fietsers vanuit Blanden en Haasrode via die weg richting Leuven naar de H Hartschool of het Sint Albertus college. Of omgekeerd.

Aan een lage paal hangt daar, nauwelijks 2 meter hoog, een soort van camera. Mysterieus. Dat was niet aan de aandacht van raadslid Mark Binon (N-VA) ontsnapt. Naar wat stilaan een  gewoonte is  van de N-VA fractie stelden ze geen vraag aan de dienst infrastructuur, maar maakten er meteen een agendapunt van voor de gemeenteraad van 29 maart.  “Bijkomend agendapunt: Vraag: Toch plannen in verband met Vinkenbosstraat ? Waarom is er een camera (?) geplaatst ? (N-VA- Mark Binon) “

Het geheimzinnige kastje in de Vinkenbosstraat

Mark Binon leidde zijn vraag in: de weg is niet verlicht, dat hadden ze eerder al op de agenda gezet omwille van een kapotte lamp en waarop een discussie volgde welk deel van de straat grondgebied van Leuven was, en welk deel van Oud Heverlee. Mark Binon wou weten waarvoor dat apparaat dient, welke resultaten dat opleverde en met welk doel deze resultaten zouden gebruikt worden, en of we door Leuven zouden betrokken worden bij de plannen ?

Burgemeester Bart Clerckx legde uit dat hij was gecontacteerd door een kennis van hem die werkte bij een firma. Die firma had een toestel ontwikkeld om fietsen te tellen. En hadden gevraagd of ze hun toestel mochten testen in de gemeente. Ze zouden niet alleen het toestel laten tellen, maar af en toe ook manueel tellen om te testen of het apparaat wel goed werkte. Ze zochten een straat waar veel fietsers komen, maar niet op een fietspad. Waarop de burgemeester de Vinkenbosstraat had voorgesteld.  Ze mochten het daar ergens aan een paal hangen, en zouden in ruil de resultaten van hun telling aan de gemeente bezorgen. De testperiode zou enkele weken lopen.

Dus geen verborgen plan van de gemeente, ook niet van de stad Leuven. Of we die resultaten ook mochten hebben, vroeg Mark Binon. Dat zouden ze kunnen opvragen beloofde de burgemeester.

Mysterie opgelost, agendapunt afgehandeld.

Het mysterie van de Vinkenbosstraat ontrafeld tijdens de gemeenteraad van 29 maart 2022