Schepen Mattias Bouckaert (Groen), en nadien ook schepen Katrien Timmermans (CDS&V)  en burgemeester Clerckx (CD&V)  gaven tijdens de gemeenteraad van 29 maart uitleg bij de opvang van 55 Oekraïense vluchtelingen in de gemeente. Dat was vrij plots gegaan: het scoutsdomein De Kluis had aangemeld bij Fedasil dat ze een weekend geen gasten hadden en hun centrum beschikbaar was. Daarop volgde kort nadien een telefoontje van Fedasil op een vrijdagmorgen dat  30 vluchtelingen in de loop van de dag zouden aankomen in De Kluis en of de gemeente voor opvang kon zorgen.

Bij de gemeente liet men alles vallen, en zorgde men met het gemeentepersoneel en het personeel van OCMW  halsoverkop zo goed mogelijk voor een opvang van die 30 vluchtelingen in de gemeente. Er werd beroep gedaan op vrijwilligers, en al snel voor alles en nog wat gezorgd: vertaling, eten, dekens, kleren, … Over de inzet van het gemeentepersoneel hoorden we ook uit andere bronnen niets dan lof:  efficiënte organisatie, meteen iemand ook die in de kluis bleef overnachten en beschikbaar was voor de gestrande vluchtelingen.   De vluchtelingen waren heel verscheiden: zowel hoogopgeleide stedelingen wiens huis was gebombardeerd, als mensen uit het platteland.

De opvang in de Kluis was tijdelijk: een week. Al snel kon beroep worden gedaan op gastgezinnen, 20 particulieren hadden zich al aangeboden als gastgezin. Zo konden een 5 tal gezinnen geplaatst in gastgezinnen. Die opvang in een gastgezin was ook heel nodig, om de vluchtelingen te helpen bij afspraken met een dokter, een apotheek, de formaliteiten met hun inschrijving.  Er kon ook gerekend worden op het woonzorgcentrum De Kouter om daar vluchtelingen in onder te brengen. Dat bleek ook een uitstekende oplossing voor een heel groot gezin van 11 personen waarvoor een gastgezin niet meteen mogelijk was.

Er was nog geen nationale regeling uitgewerkt voor de vergoeding en leefloon van de vluchtelingen en vergoeding voor gastgezinnen: dat werd hier uitgewerkt, net als voor de tolken.  Daarmee zette de gemeente al snel de toon voor heel Vlaanderen.  De kinderen konden ook al terecht in de scholen verspreid over de gemeente.

Met die snelle opvang van 55 vluchtelingen deed Oud Heverlee al snel een groot deel van de noodzakelijke hulp. In vergelijking met de buurgemeenten tonen we alvast een warm hart en doen we behoorlijk meer dan ons deel.  Vanuit de gemeente was ook contact genomen met Don Bosco en La Foresta, maar voorlopig is er geen extra nood of capaciteit nodig  In de Kouter stond een gelijkvloerse verdieping leeg: het is de bedoeling om de Kouter te laten functioneren als eerste opvang.  Dat kan ook perfect: er zijn ingerichte kamers, er zijn de keukenfaciliteiten, kinderen kunnen er spelen.  Vanuit de Kouter kan dan na verloop van tijd worden doorverwezen naar gastgezinnen.  

Momenteel zitten in De Kouter drie gezinnen, het grote gezin en twee gezinnen die graag in elkaars buurt blijven. Er is ook geen haast bij een plaatsing in een gastgezin.