Wie aan de Dijlebrug in Sint Joris Weert, aan de hoek van de Dijlestraat, niet richting Doode Bemde wandelt, maar het pad neemt stroomopwaarts langs de Dijle komt het na een paar honderd meter tegen. Een rustig stukje Dijle-wandeling want het pad loopt wat verderop dood op een weide-afsluiting. Vroeger liep het paadje verder tussen die weide en de Dijle . Kon je zo naar het natuurgebied van Sint Agatha Rode wandelen. Een mooie en rustige wandelweg langs de Dijle. Maar de Dijle heeft dat pad weggespoeld, door erosie was er eerst een diepe put in het voetpad naast de weide . Maar wat later was de weg weg, de Dijleoever is opgeschoven, de weide-afsluiting niet. Niemand deed er wat aan. Alleen met wat klauteren over de weide-afsluiting kom je er nu nog. Of als de afsluiting open staat, zoals vandaag. Maar dan is er nog wat prikkeldraad aan de andere kant. Naar verluidt heeft een natuurvereniging daar verderop nog een stuk bos liggen. En het bijhorend recht op een losweg over de weide. Maar hebben ze daar liever geen wandelaars. Hoe dan ook, die mooie wandelweg naar Sint Agatha Rode is al jaren onderbroken. En het vroegere zeepwegje vanuit de Kauwereelstraat naar Sint Agatha Rode is ook al onterecht afgesloten. Spijtig.

Maar daar dus, tussen al het groen, de wilde bloemen, heeft een bestelwagen of een kleine vrachtwagen een lading groot vuil gedumpt. Zomaar langs de wegkant, in het groen, een hele lading. Zo te zien afbraak van kleerkast, deuren, spiegels, een uitgebroken zitmeubel, een friteuse, een sportschoen, een matras, uitgebroken vezelplaten, kastdeuren, … Wellicht iemand die het plekje kende, en er ’s avonds laat of ’s nachts het wegje is ingereden, zo te zien achterwaarts de plek is ingereden, zijn lading eruit gegooid en langs dezelfde weg is teruggekeerd naar de straat.

En wij vragen ons af: wie doet nu zoiets ? Wat is aan zo iemand ooit misdaan dat die zo te keer gaat ? Je lading afval op andermans grond dumpen. Midden in de natuur. Terwijl je dat ook naar het containerpark kan brengen. Liever iemand anders geniepig met je rotzooi opzadelen. Die moet dan maar zelf uitzoeken hoe hij dat wegkrijgt. Je hebt dan alvast een bestelwagen of vrachtwagen of container nodig om dat weer weg te krijgen. Dat zal de sluikstorter een zorg wezen.

En die dader: hoe zou dat voelen ? Is die opgelucht dat het gelukt is ? Voelt die zich de slimme als hij weer de straat oprijdt ? Denkt die daar nog aan als hij weer eens voorbij komt gereden ? Blij omdat die een paar euro’s heeft uitgespaard aan het containerpark ? Of was dat park niet meer open en moest de volgende dag zijn camionette of vrachtwagen weer leeg zijn ? Een vreselijke jeugd gehad ? Ooit onteigend voor de aanleg van een natuurdomein ? Ooit verkracht door een groen gemeenteraadslid ? Normaal kan je dat soort gedrag in alle geval niet noemen.