Weet u het nog ? Op 28 september 2018 werd door Weert en flammes een debatavond georganiseerd vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Met de lijsttrekkers van alle politieke partijen. En ze kregen de vraag voorgelegd of ze de Weertse dreef zouden afsluiten.

Huidig burgemeester Bart Clerckx (CD&V) was toen zeer duidelijk over het sluiten van de Weertse dreef. Bovendien vond hij het nogal problematisch dat de Weertse dreef zou moeten dienen als reserve bij het afsluiten van de Maurice Noëstraat. Dat kan de Weertse dreef niet aan, die kan dat verkeer niet slikken. U hoort hier hoe onze burgemeester dat uitlegt: https://soundcloud.com/user-421443358/clerckx

Groen volgde (uiteraard) datzelfde standpunt. U hoort hier hoe Mattias Bouckaert, nu schepen (officieel: Voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst) dat toen uitlegde:

Jos Rutten van SP-A ,nu schepen van milieu, wonen en toerisme , deelde eveneens dat standpunt, maar wees erop dat eerst de Maurice Noëstraat beter moest worden aangelegd. Bij het bochtenwerk aan de eerste vijvers van het Zoet Water was het fietspad en voetpad toen in een nog veel slechtere staat dan nu.

Patrice Lemaitre van Open VLD, toen en ook nu in de oppositie was de eenzame voorstander van het openhouden van de Weertse dreef. Hij wou er zelfs nog een “deftig fietspad naast leggen”. U hoort hem hier:

Alexander Binon, toenmalig NVA burgemeester en nu in de oppositie vond al evenzeer dat de Weertse dreef dicht moest:

We zijn nu twee en een half jaar verder. Alle lijsttrekkers van alle partijen die nu de meerderheid uitmaken in het gemeentebestuur waren zeer duidelijk voorstanders van het sluiten van de Weertse dreef. Aan de vijvers van het Zoet Water is er wat gerepareerd aan het fietspad en voetpad, maar blijven er nog altijd enkele kleine stroken met verzakte klinkers. Ook dat duurt al jaren. Dat repareren: moeilijk kan dat toch niet zijn voor een gemeentebestuur ?

Maar de Weertse dreef, die blijft voorlopig open. Enkel in het weekend is die nu dicht om parkeer chaos te vermijden. Dat het sluiten van de Weertse dreef een omweg zou betekenen werd recent nog in een post op Facebook door Dirk Van Geystelen, bewoner van de Oud Nethense Baan in Sint Joris Weert weerlegd:

“Volgens Google/WAZE is afstand van mijn woning aan de Oude Nethensebaan naar het container park in Blanden via de Weertse Dreef 5,9 km. Via de O.L.V./M.N- straat is dit 5,8 km. Vertrekkende vanuit het centrum van Sint-Joris-Weert is het 6,5 km. via de O.L.V./M.N.-straat en 6,3 km. via de Weertse Dreef, een verschil dus zonder betekenis.

Wat de afstand naar Hamme-Mille betreft: vanaf mijn woning aan de Oude Nethensebaan via de Weertse Dreef 7,2km. en en via de baan langs Nethen 7,4 km., opnieuw 200 m verschil. Vanaf het centrum van Sint-Joris-Weert is het 7,3 km via het bos en slechts 6,5 km of 800 m korter via Nethen. De bewoners van de O.L.V./M.N.-straat gebruiken zelf blijkbaar weinig de Weertse Dreef. Anders zouden zij weten dat het traject langs het bos evenmin doorslaggevende tijdswinst kan opleveren. De Weertse Dreef is immers een enge weg, als het ware een éénvaksbaan, met aan weerskanten smalle en zeer geaccidenteerde kanten. Tegenliggers kunnen er elkaar niet voorbij zonder bijna of geheel tot stilstand te komen in de steeds dieper worden putten opzij van deze weg. Doen zij dit niet dat lopen ze het risico elkaars buitenspiegels eraf te rijden,…”