Donderdagavond 3 mei was het weer zover bij de familie Aertsen in Sint Joris Weert. In de nestkast voor bosuilen in de grote boom aan het kippenhok was weer wat activiteit opgemerkt. Een aanvliegende uil die een dode muis binnen gooit,  en hoorbaar avondlijk gewriemel in de nestkast. Het sein om vrienden en omwonenden uit te nodigen voor het evenement van het jaar: het ringen van de jonge uilen voor ze het nest verlaten.

Niet voor het eerst overigens in diezelfde nestkast. In mei 2007 werd de toen nog nieuwe nestkast voor het eerst al bewoond, en kwam er ’s avonds als je stil was een jong uiltje piepen aan de vliegopening. Die werd  toen prompt Aertsie genoemd .  Onverlaten verspreiden toen doopkaartjes en er kwam een receptie van.

Want toen  en ook nu moest het rap gaan om die uiltjes te ringen op het nest. Een hele lange ladder van Erwin Vanderlinden uit de Reigerstraat, anders raakt niemand bij de nestkast. Het betere klimwerk van Wim Aertsen. En last but not least de deskundige uitleg van vogelringer Luc Vanden Wyngaert. Volgens dat scenario verliep het ook nu weer, net als in   2007. Met heel veel belangstelling en vele kinderen die voor het eerst die schattige jonge uiltjes konden bewonderen..Niet alleen voor hen een onvergetelijke avond.

DSC_1523

Dat zijn ze dan : twee van de drie jonge uiltjes uit de nestkast. Nog een paar dagen en ze wagen een doodssprong uit de hoge nestkast naar beneden in een fladdervlucht. Als ze het halen klimmen ze dan weer veilig in een hoge boom, waar hun scherpe nagels heel handig bij zijn. En daar wachten ze dan ongeduldig roepend op pa en ma die muizen aanbrengen.

 

DSC_1529

Luc Vanden Wyngaert, deskundig vogelringer, gaf geduldig uitleg aan het oudere en jonge volkje dat met grote belangstelling het ringen volgde.

 

DSC_1515

Aardig wat belangstelling voor de uiltjes en de deskundige uitleg.

 

DSC_1502

 

Na het ringen gingen de uiltjes weer in een linnen zak

 

DSC_1533

en werden ze hoog op de ladder vanuit de linnen zak weer in de nestkast geplaatst.

aertsie2Aertsie, het eerste jong in deze zelfde nestkast.  Mei 2007.

de drie

In 2010 waren er ook al drie jongen. Hier op de foto.

twee lachende uilen

Uilenkastbouwer en jonge uil. 2010. Of zijn het twee uilen ?