U las het misschien al in uw krant, of zag het op ROB-tv (https://www.robtv.be/nieuws/8-gemeenten-vragen-minister-om-vliegroute-leuven-rechtdoor-te-schrappen-onrechtvaardige-spreiding-142870) . Acht gemeenten uit onze buurt vragen minister Gilkinet om de vliegroute Leuven rechtdoor te schrappen.  Het gaat om Leuven, Aarschot, Bierbeek, Boutersem, Rotselaar, Haacht, Holsbeek en Lubbeek.

“Leuven rechtdoor”  is een vliegroute die sinds 2014, mede door toedoen van Marianne Thyssen, werd gerealiseerd.  Het zorgt ervoor dat vliegtuigen die opstijgen in Zaventem langer rechtdoor vliegen vooraleer ze een bocht gaan maken naar de richting van hun bestemming. Omdat ze langer rechtdoor vliegen vooraleer aan hun bochtenwerk te beginnen,  hebben ze ook sneller hoogte en veroorzaken ze minder geluidsoverlast op de grond. In de dorpskrant Achterdoechelen besteedden we daar destijds aandacht aan, het was een hot topic (http://www.achterdoechelen.be/131_5.htm)

Die vliegroute  Leuven Rechtdoor is daarom vooral voordelig voor de bewoners van de gemeenten die anders de volle laag zouden krijgen van het bochtenwerk op lagere hoogte.  En laat dat nu net Oud Heverlee zijn en zijn buurgemeenten zijn. Dat zie je duidelijk op het kaartje van de actiegroep tegen  Leuven Rechtdoor.( http://leuvenrechtdoor.be/sites/default/files/Vliegtuigroutes.jpg)

Op het kaartje zie je het verschil voor en na 2014. Voor 2014 was het luchtruim boven Oud Heverlee, Huldenberg, Neerijse, Bertem, Nethen, Erps-Kwerps de plaats waar vliegtuigen aan hun bochtenwerk op lage hoogte begonnen. Daardoor kregen de inwoners van die gemeenten veel meer geluidsoverlast en  laag overkomende vliegtuigen. Door het plan van Leuven Rechtdoor vlogen sinds 2014 de vliegtuigen langer rechtdoor en begonnen aan hun bochtenwerk vanaf Rotselaar.  Maar laat dat nu ook de gemeenten zijn die ook te maken hebben met het overgrote deel van de dalende vliegtuigen richting landingsbaan. Dalende vliegtuigen  maken weliswaar minder lawaai dan opstijgende vliegtuigen. Maar trop is kennelijk teveel.

Als het dus aan Leuven, Aarschot, Bierbeek, Boutersem, Rotselaar, Haacht, Holsbeek en Lubbeek ligt, keert de situatie terug naar voor 2014.  Minister Gilkinet liet weten dat hij de vraag van de betrokken gemeenten zou bestuderen.