Tijdens de gemeenteraadszitting van 22 februari 2022 werd officieel kennis genomen van het ontslag van NVA-raadslid Frieda Vandevoorde (168 naamstemmen, in 2018 de 7de verkozene op de NVA-lijst). In haar plaats kwam An Geets (6de opvolger van de NVA-lijst, 110 naamstemmen in 2018). Ze ging echter niet zetelen als NVA-raadslid maar als onafhankelijke, net zoals Tom Teck. Door ons om uitleg gevraagd liet ze ons weten:  “Ik ben inderdaad verkozen op de N-VA lijst in 2018 maar ik ben niet lang na deze verkiezingen uit de N-VA gestapt en heb mij toen aangesloten bij Team Oud-Heverlee (met oa Tom Teck, die ook zetelt als onafhankelijke in de gemeenteraad). Toen mij de vraag werd gesteld of ik wilde zetelen als gemeenteraadslid, was het voor mij dan ook vanzelfsprekend dat ik dit als onafhankelijke zou doen, voor Team Oud-Heverlee, en niet als lid van de N-VA fractie.”

Foto van An Geets op de gemeentelijke website

Met An Geets komt nu al de 6de opvolgster van de NVA lijst in de gemeenteraad ! Van de zeven oorspronkelijk verkozen NVA-raadsleden resten er nog amper drie . Eerder verdween lijsttrekker Alexander Binon (1925 naamstemmen), stapte de 2de verkozene Tom Teck (485 naamstemmen) uit de NVA en ging  als onafhankelijke zetelen , en namen Daisy Boon (195 naamstemmen) en Frieda Vandevoorde (168 naamstemmen) ontslag .  De eerste, tweede, en vierde opvolger op de NVA-lijst (Jarne Robrechts, Sven Deferme, Christine Gijsegom) bedankten voor een effectief mandaat zodat derde opvolgster Diana Bulens, vijfde opvolger Bram Holemans en nu ook zesde opvolger An Geets effectief ging zetelen. An Geets stapte net als Tom Teck uit de NVA-fractie en gaat als onafhankelijke zetelen.

Slotsom: van de 7 effectief verkozenen van 2018 houdt de NVA er nog drie over. Twee gingen als onafhankelijke zetelen, zo blijven ze in de NVA-fractie nog met zijn vijven.