De voorbije dagen werd in de Doode Bemde een dode volwassen bosuil gevonden. Bij de educatieve vijver. Doodsoorzaak niet bekend. Maar als dit het mannetje was van het vrouwtje in de bosuil-nestkast is dat wel de mogelijke oorzaak van het drama in de bosuil-nestkast.

De dode bosuil die in de Doode Bemde gevonden werd

Bosuil mannetjes helpen het vrouwtje als ze zit te broeden op de eieren of de pas uitgekomen jongen warm houdt. Het mannetje gaat dan op jacht en verzamelt wat prooien. En legt die dan ergens samen klaar voor zijn madam. Die trok er dan rond zonsondergang, en soms na het roepen van het mannetje en wat schrille kreetjes als antwoord, op uit. Naar de tak waar het bosuil mannetje de buit voor haar had neergelegd. Wat dode muizen of vogels die hij kon vinden. Zodat zij snel wat kon eten zonder zelf te jagen. En ook wat kon meenemen naar het nest voor de jongen.

Als dan het mannetje dood gaat tijdens die drukke periode , dan was dat wellicht de verklaring van de dood van de jongen . Het vrouwtje moest dan zelf lang wegblijven uit de nest kast , de jongen achter laten om zelf te gaan jagen. En dat op zo een verraderlijke koude vriesnacht in mei. Met fatale afloop.

Op Twitter werden door experten nog andere mogelijkheden geopperd. Was de uil die na twee dagen weer opdook in de nestkast wel de oorspronkelijke moederuil ? Want soms gaan tijdens het broedseizoen ook koppeltjes uit elkaar. En komt het voor dat de nieuwe partner niet omkijkt naar de jongen. Of wat nog: mogelijks werd de moederuil opgeschrikt in haar nestkast door een marter of oehoe in de buurt, en durfde ze niet tijdig terugkeren naar het nest. Of ging het eerste vrouwtje dood, en was dat een andere uil die een paar dagen later opdook in de nestkast . Kan allemaal.

Hoe dan ook, de bosuil nestkast werd intussen door mensenhanden opgeruimd en de twee lijkjes geborgen. En de camera heel scherp gesteld. We zijn er klaar voor. Maar bosuilen hebben in regel slechts één broedsel per seizoen. We houden het in de gaten. Maar het is wellicht pas voor volgend jaar dat er weer bosuil nieuws uit de nestkast te melden valt.

De begrafenisondernemer van de uilen jongen aan het werk