U merkte het al wel: naast het oude gemeentehuis van Sint Joris Weert is er nu een bouwwerf. Het oude huis werd vrijwel helemaal afgebroken. Maar toch niet helemaal: en bleven nog een paar muren staan. Daarom is het mogelijk geen nieuwbouw maar een renovatie. Dat levert een verschil op in het BTW tarief. Architecten zien dat al eens wat vaker en hun orde heeft daar zo zijn idee over : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/10/03/orde-van-architecten-wil-dat-het-btw-tarief-voor-wie-een-huis-sl/

Het oude huis was een laag huis, de kroonlijst bleef ruim onder de trapgevel van het oude gemeentehuis. In plaats daarvan komt er nu een appartementsblok, met drie bouwlagen . Het nieuwe appartement komt ook heel wat hoger dan het oude lage huis, wordt pal tegen het gemeentehuis aangebouwd, en zal de historische trapgevel deels flankeren. In het aanvraag dossier op de website van de omgevingsvergunningen zag dat er in een schets zo uit.

Of het esthetisch zo een goede keuze is om pal naast die historische trapgevel en hoger dan de basis van die trapgevel een appartement te laten verrijzen is vatbaar voor discussie. Drie bouwlagen in de Beekstraat is ook al uitzonderlijk: alle andere huizen hebben er twee bouwlagen, met eventueel een derde bouwlaag onder het dak. Bijna alle huizen in de Beekstraat, want in het Delhaizecomplex is er ook een appartement met drie bouwlagen, waarbij het gelijkvloers weliswaar de ingang is van de ondergrondse parking.

Zo verandert de Beekstraat snel van uitzicht. Het wordt wennen voor wie zich het oude gemeentehuis annex jongensschool weet te herinneren.

En ook het aanzicht net over de spoorweg is aan een gedaanteverandering toe. In het begin van de Ijzerenwegstraat wordt er binnenkort ook gebouwd. Al sinds 2014 (!) is daar discussie over, de gemeente weigerde een oorspronkelijke aanvraag omdat ze de aanvraag van een te grote bouwdensiteit vond, de aanvrager haalde in beroep gelijk bij de provincie, en de gemeente ging in beroep bij de Raad voor vergunningsbetwistingen. Maar kreeg er ongelijk . U vindt het arrest hier: arrest raad vergunningsbetwistingen