Vaalbeek

Deze gemeente is heel wat kleiner dan de andere deelgemeenten. Het dorp volgt zowat de loop van de gelijknamige Vaalbeek, die in Blanden ontspringt en de vijvers van het Zoet Water voedt. Oorspronkelijk was Vaalbeek heel wat groter in oppervlakte, maar opeenvolgende grenscorrecties maakte het alsmaar kleiner. Toch is in deze gemeente het administratieve hart van Oud-Heverlee, door de inplanting van het nieuwe gemeentehuis, politiehoofdkwartier enz. Vaalbeek kunnen we nog echt een straatdorp noemen. De zijstraten van de M. NoŽstraat brengen u immers meteen naar de bosrijke omgeving. Toch is het ooit anders geweest.    gemeentehuis.jpg (14500 bytes)
Eens was de Grezstraat de belangrijkste straat van het dorp. Aan de ene zijde vinden we het historische pachthof Groenendaalhof, aan de andere zijde ligt verscholen op het eind van een onooglijk zijstraatje, de Sint-Magdalenastraat, de gelijknamige dorpskapel, waar lange tijd de Vaalbekenaars terechtkonden voor de zondagsmis. Deze laatgotische kapel uit de 16 de eeuw, later in de 18de eeuw vergroot in twee fazen, en twee stijlen, werd onlangs gerestaureerd.

Verder vinden we in Vaalbeek, aan de Prosperdreef nog het franciscanenklooster. Dit immens groot klooster en dito kerk zijn in baksteen opgetrokken in neo-Romaanse stijl. Onder meer de kunstacademie van de gemeente vindt er onderdak. In een laag, modern bijgebouw bevindt zich het kunstcentrum "Pro Arte Christiana". De bekende kunstschilder Geroen De Bruyker en de beeldhouwer Rik Van schil zijn bekend om hun religieuze kunst.