De fusiegemeente Oud-Heverlee

Ten zuiden van Leuven, aan de oostrand van de Dijlevallei, en tegen de taalgrens aangeleund, ligt de gemeente Oud-Heverlee. Deze website handelt helemaal over wat er reilt en zeilt in deze gemeente.

De fusiegemeente Oud-Heverlee is in 1971 ontstaan uit een fusie van de toen zelfstandige gemeenten Oud-Heverlee, Blanden, Vaalbeek, Haasrode en Sint-Joris-Weert. Bij die gelegenheid ging een deel van het grondgebied van Blanden en Haasrode over naar Leuven (de huidige industriezone Haasrode).

 

   uitgezoomdbasiskaart.jpg (33324 bytes)

20+.gif (1767 bytes)

Oud-Heverlee zelf blijft nog altijd een landelijke gemeente, met heel wat groen. Alhoewel de laatste jaren de bevolking spectaculair groeide door inwijking. Oud-Heverlee is al jaren de gemeente met de grootste bevolkingsaangroei in de regio en overschreed enkele jaren geleden de kaap van 10.000 inwoners. De aantrekkingskracht van grote stukken natuurgebied zal daar wel niet vreemd aan zijn. Het Mollendaalbos, Meerdaalwoud, de Doode Bemde, Heverleebos, en de hele Dijlevallei zijn stuk voor stuk, naar Belgische normen, gave natuurgebieden gebleven. De ligging van de verschillende gemeenten die de fusiegemeente vormen zijn van elkaar gescheiden door grote delen van het woud. Dat maakt dat deze deelgemeenten geen hecht geheel vormen..