al 27 jaar lang!

1979

De allereerste ADO zag in februari ’79 het levenslicht. Die ADO werd alleen verdeeld in het dorp Oud-Heverlee. Meteen met een redelijk succes. Vanaf april ’83 namen we er ook Sint-Joris-Weert bij. In 1989 begonnen we uiteindelijk heel de fusiegemeente te bedienen. Een waagstuk, want van bij het begin was het al de bedoeling dat de lezers spontaan, met vrijwillige financiŽle bijdragen, het blad zouden bekostigen.

Twintig jaar lang verschenen we min of meer op tijd, de inhoud werd beter en beter verzorgd en de slecht leesbare schrijfmachine ruilden we voor de computer.

Zonder het goed te beseffen zijn we wellicht de langstlevende dorps/stadskrant in Vlaanderen geworden. We hoorden bij de eersten, zoals "de Lastige Bruggeling", de "Stoete Ostendenaar, het (Leuvense) "Dijlepaard"....en we horen nog bij de laatste overlevenden. Onze naaste buur, de Wakkere Balder, uit Boutersem moest al in 1988 stoppen.

Waarom begonnen enkele inwoners van Oud-Heverlee met deze dorpskrant?

Het opzet was natuurlijk de inwoners beter te informeren. Immers, als de Amerikaanse president een slippertje maakt, dan staat de wereld op zijn kop, en de informatie wordt langs honderden kanalen in je ogen en oren geramd. Maar als, om maar iets te noemen, het gemeentebestuur een mega-verkaveling in het dorp zou plannen, dan kom je daar nauwelijks iets over te weten. Laat staan dat je ergens met een 'voor of tegen' terecht kan. Die leemte, die wilden we opvullen.

Daar komt nog bij, dat in het begin van de jaren tachtig, de inwijking in onze dorpen in volle gang was. Deze nieuwelingen werden nogal eens met een scheef oog bekeken door de oorspronkelijken. Deze nieuwe inwoners een beetje sneller integreren in het sociale weefsel van het dorp vonden we ook belangrijk.

Zijn we daarin geslaagd? Honderd nummers verder kan alleen u dat beoordelen....