overzetactie 2006

Geduld wordt beloond: padden op het liefdespad

Net als wij, moesten ook de amfibieŽn dit jaar lang wachten op het begin van de lente. Enkele pioniers vertrokken reeds begin maart naar hun paaiplaats maar bij het stijgen van de temperaturen en de vochtigheidsgraad eind maart zette het peloton zich pas goed in beweging en trokken ze met z'n allen naar hun geboortevijvers en -plassen om te paren en hun eitjes af te zetten.

Dit liefdespad naar de paaiplaats loopt echter vaak over doornen, zo ook in Oud-Heverlee. Drukke wegen zoals de M. NoŽstraat en de Boogaardenstraat vormen een grote barriŤre voor de vele padden, kikkers en salamanders. Gelukkig konden ze rekenen op de helpende handen van een 30-tal vrijwilligers(!) om veilig de straat over te steken.

In de M. NoŽstraat werd, net als vorig jaar, gewerkt met tijdelijke schermen en emmers om de beestjes op te vangen.
In de Boogaardenstraat werden de vaste schermen dit jaar verlengd waardoor meer amfibieŽn zelf hun weg konden vinden naar de vijvers, maar een heel aantal diertjes kregen ook daar nog een zetje van de vrijwilligers.

Met enige trots in het hart kunnen we vertellen dat er dit jaar niet minder dan 3.888 amfibieŽn werden overgezet waarvan 1.102 in de NoŽstraat en 2.786 in de Boogaardenstraat. Ten opzichte van vorig jaar betekent dit een stijging van 50%!!!

De grote opkomst van de vrijwilligers is zeker de belangrijkste oorzaak van dit succes. Daarom een welgemeende dank-je-wel aan alle pad-vinders, jong en oud! Spijt dat je er dit jaar niet bij was? Onder het motto 'alles kan beter' zal de intergemeentelijke natuur- en landschapsploeg (INL-ploeg) volgend jaar waarschijnlijk nog op twee nieuwe locaties tijdelijke schermen zetten, gekoppeld aan een overzetactie. Alle helpende handen zijn dus meer dan welkom!

Als je op de hoogte gehouden wil worden van de overzetacties in Oud-Heverlee kan je je naam en e-mailadres doorgeven aan Karlien Vercauteren, IGO Leuven karlien.vercauteren@igo-leuven.be

De amfibieŽn actief een 'zetje' geven tijdens de trek is ťťn zaak, maar ook bij de aanleg van je tuin of terras kan je de diertjes een handje helpen. Mensen die dicht tegen paaiplaatsen wonen of waar de padden en kikkers soms door de tuin trekken weten vaak niet dat ook hun tuin een barriŤre kan vormen. Vermijd hierom zo veel mogelijk steile wanden en gladde oppervlakten. Een hellend vlak aan je terras? Een begroeide talud in plaats van plastic afdekfolie? Een vijvertje met waterplanten en een zachte helling? Mogelijkheden te over om op een creatieve manier aan de slag te gaan in je tuin, met een mooi ťn diervriendelijk resultaat.

 

meer weten?

 

resultatenoverzicht 2005 en 2006 (exell file)

de soorten amfibieŽn die in Oud-Heverlee werden opgemerkt.