Uit ADO nr. 82

   Wij moeten het bekennen: er wordt topvoetbal gespeeld in Oud-Heverlee en wij, wij wisten het niet. We hebben het nu over vrouwenvoetbal. De "Zwarte Duivel(innen)ploeg" van Oud-Heverlee stoot zowaar door naar Eerste Nationale!

zwarte duivelinnen

in het spoor

van de...

ZW-DUIVELS.GIF (6429 bytes)

"Ik herinner mij nog een 0-25 tegen Kumtich"

   Reden genoeg dus om ons licht op te steken bij Marijke Das en Eddy Timmermans, respectievelijk verantwoordelijk voor de jeugdploegen ("meisjes") en de seniorenploeg("dames").

"Ja, hoe begint zoiets? In 1985 hadden we enkele speelstertjes die met de jongens meevoetbalden. De belangstelling groeide en we begonnen dan maar met een specifieke training voor meisjes.

Het jaar daarop schreven we ons vol goede med in voor de jeugdcompetitie. We zullen maar zeggen dat er leergeld moest betaald worden, want we gingen verschillende keren aardig de boot in. Ik herinner me nog een O- 25 tegen Kumtich. Enfin, we wonnen dat seizoen amper n match, de laatste tegen Grimbergen.

Het jaar daarop eindigden we achtste in de competitie. En nog een jaar later eindigden we tweede met 36 punten op 40. Ondertussen had onze eerste generatie speelsters de leeftijd van 15 jaar bereikt, zodat er gestart kon worden met een "dames-senioren" elftal.

Dat de ploeg niet instortte bij het vertrek van deze eerste generatie, bleek meteen daarna al. De goed uitgebouwde werking zorgde al voor een constante vernieuwing. Het volstaat het indrukwekkende palmares even te overlopen:

'90 -'91: kampioenstitel; '91 -'92 kampioenstitel met het maximum der punten, bovendien winst in alle tornooien en zowaar ook de nationale titel; In '93 werden we Brabants kampioen en dit jaar werden we tweede na Anderlecht. Ook in de strijd om de nationale titel had Anderlecht penalty's nodig om ons te wippen.

Daarna stapelen de successen zich op.

seniors :

van bij het begin een successtory

   Ook de senioren-dames ploeg was van bij de start in het seizoen '90 - '91 een. succes-story. Het eerste jaar eindigden we al meteen derde. Het volgende jaar deden we dat nog eens over. Het jaar daarop, toen we twee ploegen in competitie brachten, leverde ons dat promotie op naar tweede nationale. In '93 - '94 eindigden we -op dit toch al hoge niveau- al meteen derde. Dit jaar dan kwam de grote doorbraak: na een minder seizoensbegin, met enkele pijnlijke nederlagen, zat de mot er een beetje in.

Een. trainerswissel dan maar: Yvo Vanden Borre ruimde baan voor Michel De Pauw. En het werkte! De overwinningen werden voortaan aan elkaar geregen en op 29 april liet onze zegsman het volgende lyrisch noteren in de annalen:

" Op Zaterdag 29 april 1995 borrelde de sprankelende klasse van onze speelsters prachtig op. De 7-0 overwinning tegen Borgloon liet de champagneflessen knallen en opende de poort naar Eerste Nationale".

vrouwenvoetbal voor een doorbraak?

   Wat het voetbal in hun leven betekent en wat hun verwachtingen zijn voor het volgende seizoen, dat vroegen we aan drie routiniers van de damesploeg.

Ann, linksmidden, Mieke, center-voor, en Indra, laatste "man" spelen al een hele tijd mee in het Oud- Heverleese team. Ann begon nog in de jeugdcategorie in een gemengde ploeg.

"Van een echte doorbraak in het vrouwenvoetbal is vooralsnog geen sprake, zijn ze het alledrie eens. Er worden nog steeds wenkbrauwen gefronst als men zich als speelster bekend maakt. Een vergelijking met het mannenvoetbal loopt helemaal mank: in tweede nationale trokken onze topmatchen amper honderd toeschouwers, en meer dan een bonnetje voor een gratis consumptie valt er niet te verdienen.

Weinig beloning dus voor de tweemaal anderhalf uur training per week. En volgend jaar zal er harder moeten getraind worden, kijken ze al vooruit naar het volgende seizoen. Techniek en talent hebben we genoeg in huis, daarover is iedereen het eens, twee speelsters, Liesbet Borrernans en Katrien Timmermans, en keepster Marijke Deprins zijn trouwens opgeroepen voor de nationale beloften. Wel kijken we nog tegen een zekere conditieachterstand aan. Dat hebben we al mogen ondervinden als we occasioneel tegen een eerste klasse ploeg uitkwamen. Maar schrik voor het volgende seizoen nee, toch niet echt. De veranderingen zullen wel meevallen. In het vrouwenvoetbal zijn er geen spectaculaire transfers, zodat iedereen kan blijven spelen. In Oud-Heverlee zal men wel blijven spelen met speelsters uit de streek, die via de goeie jeugdwerking blijven doorstromen. Typerend ook voor de goeie sfeer in de club is dat ook niemand wegwil, al zijn er al aanbiedingen van topclubs. Nee, mits een jaartje groeien, (onze ploeg is gemiddeld nauwelijks 19 jaar,) moeten we als middenmoter het jaar kunnen uitspelen."

 

Zin om mee te doen?

   Vanaf september kan je ze op zaterdagmiddag aan het werk zien. Wij hebben beloofd eens te komen kijken. Zorgt u ervoor dat we daar niet alleen staan?

Zin om aan te sluiten?

vanaf 6 jaar : gemengde ploeg jongens – meisjes

vanaf 10 jaar: meisjescompetitie.

vanaf 15jaar: damescompetitie.

Alle inlichtingen: Eddy en Marijke Timmermans-Das Accacialaan 10, O.H..

tel 47.19.83