Uit ADO nr. 80

 

Een doordeweekse zaterdag ten huize van de familie Declerck, Bergenstraat, Haasrode: een bonte verzameling fietsen voor de deur en een joelige bende kinderen in een tot vergaderruimte omgetoverde veranda achter het huis, verraden dat hier wat aan de gang is. Ik ben uitgenodigd op een werkvergadering van een groep jongeren die zich OP POST noemen. Ik wurm mij langs giechelende, discussiërende, roepende en gewoon afwachtend kijkende jongelui naar een groepje van 3 dat ijverig in tijdschriften, atlassen en boeken snuffelt.

ARCH80.jpg (13117 bytes)SARAH,

MICHAEL,

JEROEN,

TINE,

......OP POST!

 
 

het interview

 

ADO: Waar zijn jullie mee bezig?

Philip: Wij bereiden onze eerstvolgende activiteit voor, nl. een sobere maaltijd in het kader van Broederlijk Delen.

ADO: Kun je al iets kwijt over jullie plannen?

Michael: Net zoals vorig jaar gaan we de mensen uitnodigen op een eenvoudige broodmaaltijd tijdens de vasten. Maar minstens even belangrijk vinden wij de informatie over derde wereldlanden, over honger, uitbuiting, allerlei onrechtvaardige toestanden en daar zijn we nu mee bezig: wij willen tijdens die sobere maaltijd de mensen iets meer vertellen over de landen waar projecten lopen. De grote groep is verdeeld in kleinere groepjes en ieder bestudeert een werelddeel: wij hebben Afrika gekozen.

ADO: Wat doen jullie nog zoal bij OP POST?

Bert: Onlangs hebben wij een sterrestoet door het dorp gehouden met zang, fakkels en iedereen was verkleed als herder, koning of engeltje. Wij verkopen ook zelfgemaakte popcorn, wafels, bloembollen (canna's) uit Ruanda, kerststukjes. Maar het hoogtepunt is wel ons kindercircus OP POST dat elk jaar op het einde van de paasvakantie plaatsvindt. Wij doen alles zelf: allerlei circusnummers zoals acrobatie, clowns, fakir, goochelen, enz.... worden ingestudeerd. Daar zijn we elke dag van de paasvakantie mee bezig. Ook voor de public relations, het klaarzetten van de tent, aangepaste muziek, drank en taart zorgen wij zelf. Elk jaar maken we dezelfde zenuwachtige en spannende toestanden mee om alles op tijd klaar te krijgen maar het lukt toch altijd.

ADO: Wat doen jullie met de opbrengst?

Katlijn: In het begin ging alles naar het project van Lou Michels. Lou is een dorpsgenoot en een zeer goede vriend. Hij werkt nu al enkele jaren bij de Pygmeeën in NO Zaïre en houdt ons geregeld op de hoogte van wat hij daar doet en hoe de mensen ginder aan landbouw doen, oliepersen maken, ateliers bouwen mede dank zij onze steun. Maar nu zamelen wij ook geld in voor andere projecten zoals voor weeshuizen in Ruanda, Somalië, 4de wereld in ons land, enz...

Ondertussen, terwijl er rustig verder gewerkt wordt en kranten, tijdschriften, encyclopedieën, van hand tot hand gaan, komen "de kleintjes" binnen. Zij moeten wel even goed uitkijken waar ze hun voetjes zetten want zowat iedereen zit op matrassen op de grond en de "bronnen" liggen overal uitgespreid. Ik slaag erin een paar van de jongsten bij mij te krijgen.

ADO: Wat hebben jullie gedaan?

Annelyn: Wij hebben in een andere kamer een cassette ingesproken voor de wereldomroep. We mochten allemaal iets zeggen. Dat wordt dan over heel de wereld uitgezonden en Lou luistert daar ook elke week naar. Het was heel tof!

ADO: Van wanneer ben jij bij OP POST gegaan?

Beatrijs: Vanaf het derde leerjaar. Dat is de minimumleeftijd. Mijn broers en zussen waren er toen ook al bij en ik heb er echt heel erg naar uitgekeken om er ook bij te komen.

ADO: Wat vinden jullie nu zo leuk aan OP POST?

Aart: Er wordt hier van alles gedaan: knutselen zoals de arme kinderen in Afrika, spelletjes spelen, wafels bakken, soms naar een video of dia's kijken en nog veel meer. Maar het tofste van alles is het circus. Vorig jaar was ik circusdirecteur en moest ik de nummers aankondigen. En in de sterrestoet was ik koning: ze hebben mij de hele tijd op een troon gedragen. Dat vond ik prachtig maar het was wel heel erg koud.

Het uurtje OP POST is bijna voorbij. Het geroezemoes in deze bezige bijenkorf sterft langzaam uit als de oudste van de groep eventjes aandacht vraagt om de stand van zaken op te nemen. Dit is het moment om nog enkele vraagjes te stellen aan de grote groep.

 

ADO: Hoelang bestaat OP POST al?

Sam: Ongeveer 10 jaar geleden zijn we met enkele jongeren uit de buurt samengekomen om een clubje - dat heette toen de Arm - Help - Club - op te richten. Onze bedoeling was geld inzamelen voor Lou Michels die toe voor de eerste keer naar Zaïre vertrok. Al snel groeide dat kleine groepje aan tot een groep van ongeveer 40 kinderen. Ondertussen zijn we ook van naam veranderd en heten we sinds enkele jaren OP POST. Van de oorspronkelijke leden blijven er niet zoveel meer over omdat ze hogere studies doen en dus minder tijd hebben om naar de vergaderingen te komen.

ADO: Wie beslist wat er tijdens die vergaderingen gedaan wordt en wanneer?

Sofie: Degenen die ouder zijn dan 16 vormen een stuurgroep. Zij komen elke vrijdagavond samen en dan worden er voorstellen besproken, wordt het financieel verslag voorgelezen, geëvalueerd, enz. Zaterdagavond is het dan vergadering met de hele groep. Soms worden er verschillende activiteiten georganiseerd voor de kleinsten en de groteren, zoals vandaag bijvoorbeeld.

ADO: Doen jullie ook wel eens activiteiten buiten de eigen parochie?

Nele: Ja, 2 jaar geleden zijn we met ons circus naar Antwerpen getrokken omdat ze ons gevraagd hadden de randanimatie te verzorgen tijdens de Vlaamse Kerkdagen. We hebben toen voor heel veel mensen opgetreden. Het was hard werken, maar wel heel tof.

Vorig jaar hebben we ook meegewerkt aan de animatie van Broederlijk Delen.

Wie wil er meedoen?

 

ADO: Kan iedereen bij OP POST?

Sabien: Eigenlijk kan iedereen vanaf 8 jaar bij OP POST komen. Wie bereidt is om iets nuttigs te doen en andere mensen te helpen is altijd welkom. We vragen geen lidgeld, alleen veel inzet en goede wil.

ADO: Maken jullie soms ook eens ruzie?

OP POST (in koor): NEE, NOOIT !!! Wij discussiëren wel eens, soms vrij hevig, maar dat is nog geen ruzie maken, hé!

ADO: Hoelang denken jullie nog met OP POST door te gaan?
IEDEREEN: Hééééél lang. We geven de fakkel door aan de jongsten en zo is er altijd opvolging.

Dan rest er mij nog alleen deze heel toffe, enthousiaste, vrolijke, geëngageerde, hardwerkende en geïnspireerde jongeren veel succes toe te wensen en de wens uit te drukken dat heel wat mensen hen mogen steunen. Bedankt Peter, Sandra, Lut en de anderen voor deze leuke babbel.