4blauw.gif (837 bytes) Nieuws over Oud-Heverlee
      
...dat soms geen plaatsje vond in ADO

Eugeen Thielens overleden 
Woensdag 14 juni is oud-veldwachter Eugeen Thielens gestorven. Ere-veldwachter Thielens was 93 jaar. Eugeen was een bekend figuur in Sint-Joris-Weert en omgeving. Hij was er 37 jaar veldwachter. Hij leerde de schoolkinderen van Sint-Joris-Weert de wegcode. De verkeersborden schilderde hij zelf.. Daarnaast was Thielens jarenlang voorzitter-bezieler van de Oud-Strijders Veteranen van Koning Leopold III. (>>Het Laatste Nieuws 17/6/2006) 

Prijzen voor jeugdverenigingen
Twee jeugdverenigingen uit Oud-Heverlee zijn in de prijzen gevallen bij Cera Foundation. De chiro van Oud-Heverlee werd beloond met 1.000 euro. Met die 1.000 euro zullen ze een vergaderhuisje opknappen. De Don Bosco Jongerenwerking VZW verzorgt de speelpleinwerking in Oud-Heverlee. Zij kregen van de Cera Foundation 2.500 euro. Zij kochten een pakket houten bouwelementen waarmee de kinderen zelf huisjes en andere constructies kunnen bouwen. (>>Het Laatste Nieuws 16/6/2006) 

Fluisterasfalt in najaar
 Het fluisterasfalt op de E40 ter hoogte van Haasrode (Oud-Heverlee) en Bertem wordt vanaf augustus aangelegd. De start van de werken was normaal beloofd voor het voorjaar. Omdat daar nog maar weinig van te zien is, maken buurtbewoners zich zorgen. "Ik begrijp de mensen hun argwaan, want in dit dossier zijn in het verleden al heel wat beloftes gedaan waaraan niet gehouden werd", zegt eerste schepen van Oud-Heverlee en europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V). ,(>> Het Laatste Nieuws, 08/06/2006)

Grafiek en beeldhouwen
De Academie van Oud-Heverlee heeft zaterdag twee nieuwe ateliers in gebruik genomen voor een klas 'beeldhouwen' en een klas 'grafiek'. "De Academie werd opgericht in 1997 met een atelier voor volwassenen", vertelt Jules Albrechts, voorzitter van de Vereniging voor Kultuur en Toerisme van Oud-Heverlee. "In 2002 breidden we dat uit met een atelier voor jongeren. Vorig jaar namen we het atelier van het klooster van Vaalbeek over en breidden de infrastructuur uit.(>>Het Laatste Nieuws 6/6/2006) 

OHL heeft goede jeugdopleiding
 Neo-tweedeklasser Oud-Heverlee Leuven heeft de vijfde beste jeugdopleiding van het land. Enkel Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk en Germinal Beerschot doen beter. OHL kreeg daarom, als enige tweedeklasser, van de Voetbalbond het zilveren label voor jeugdopleiding. "Het is een beloning voor het harde werk dat iedereen al jaren binnen de club in de jeugdwerking steekt. Zo werkten afgelopen seizoen 500 jeugdspelers verdeeld over de 42 jeugdploegen 1.000 wedstrijden. Dat vergt een perfecte organisatie." (>>Het Laatste Nieuws 1-6-2006) 

Bezoek van Gabonezen
Het Meerdaalwoud is een grote natuurlijke trekpleister in Brabant. Onlangs kwam een dozijn Gabonezen op bezoek om te zien hoe onze bosbeheerders werken. Die Vlaamse benadering willen ze graag toepassen in hun eigen bossen. (>>Het Nieuwsblad, 29/05/2006) 

Openbaar onderzoek Dijlevalei
De Dijlevallei krijgt een grote opknapbeurt. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) plant een natuurinrichtingsproject. Zo worden bijvoorbeeld verloederde toegangswegen en afgebrokkelde dijken aangepakt. Het openbaar onderzoek loopt tussen 1 en 30 juni. Tijdens deze periode kunnen bezwaren worden ingediend. De werken vinden plaats op gronden van de overheid en plaatselijke natuurverenigingen. Toegangswegen die in slechte staat zijn, worden hersteld. (>>Het Laatste Nieuws, 27/05/2006) 

Visies over natuur lopen uiteen
Om de uitstraling van de vijvers van het Zoet Water te behouden en de kans op vervuiling te verminderen lijkt het ons best dat de vele omgevallen en scheefgroeiende bomen uit het water verwijderd worden. menen eigenares Wellens en burgemeester Albert Vandezande. Bij het Agentschap voor Natuur en Bos kaatsen ze de bal meteen terug. "Volgens de gemeente moeten de twee vijvers die het verst van de Waversebaan liggen, zo natuurlijk mogelijk blijven. Het is dan ook niet de bedoeling dat de bomen die in die daar in het water liggen, verwijderd worden. Tenzij de eigenaar dat expliciet vraagt. De vrees voor 'vermoerassing' is ongegrond. (Het Laatste Nieuws 19/5/2006) 

Vijver vervuild 
De vijvers van het domein Zoet Water in Oud-Heverlee zijn vervuild door algen. Agenten van de lokale politie merkten gisterenochtend op dat er een olie-achtige substantie op één van de grote vijvers dreef. "Uit een analyse bleek dat de verontreiniging veroorzaakt werd door blauwe algen die zich in de eerste vijver hebben ontwikkeld", zegt Luc Verthez van de Civiele Bescherming. (Het Laatste Nieuws 18/5/2006)

Dolfijn te klein 
Het kinderdagverblijf 't Dol-Fijn-tje opende officieel de deuren. Op dit ogenblik biedt het onderdak aan 28 peuters. ,,Maar we hebben een goed gemotiveerde aanvraag ingediend om er 22 bij te krijgen'', zei schepen van kinderopvang Marianne Thyssen (CD&V). Kinderopvang is er nooit genoeg. . Die uitbreiding is er zeker niet voor morgen want in heel Vlaams-Brabant kunnen er slechts 90 plaatsen bijkomen. Een zaak staat vast: als we de uitbreiding krijgen, zullen we die ook onmiddellijk realiseren.'' (>>Het Nieuwsblad 9 mei 2006)

 Thyssen trekt CD&V-lijst 
Europarlementslid Marianne Thyssen trekt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de CD&V-lijst in Oud-Heverlee. Thyssen zetelt al sinds 1995 in de gemeenteraad van Oud-Heverlee en is er sinds 2001 eerste schepen. (>>Het Laatste nieuws 10 mei 2006)

Wachtbekken operationeel 
De afdeling water van de Vlaamse Milieumaatschappij heeft het wachtbekken in Egenhoven voorgesteld. Het waterbeheersproject kan maar liefst twee miljoen kubieke meter Dijlewater bezuiden Leuven stockeren. Het moet voorkomen dat de Dijle bij aanhoudende regen grote gebieden in de omgeving van Leuven blank zet. Het grootschalige waterbeheersproject strekt zich uit over een gebied van 1.200 hectare. Het loopt langs de taalgrens via Sint-Joris-Weert naar Neerijse, Korbeek-Dijle, Oud-Heverlee en Egenhoven om te eindigen aan de poorten van Leuven.(>>Het Nieuwsblad 15 mei 2006)

Vijvers Zoet Water vervuild
De vijvers van het domein Zoet Water in Oud-Heverlee zijn vervuild door algen. Agenten van de lokale politie merkten gisterenochtend op dat er een olie-achtige substantie op één van de grote vijvers dreef. Omdat er gevreesd werd voor een ernstige verontreiniging en het bezoedelde wateroppervlak aanzienlijk was, schakelde de politie meteen de Civiele Bescherming in. Uit een analyse bleek dat er van een olieverontreiniging geen sprake was, maar van algen (>> Het Laatste Nieuws, 18/05/2006 

Kapel gerenoveerd 
,,De lokale betrokkenheid is de beste garantie voor het behoud van ons erfgoed''. Dat zei de kabinetsmedewerker van minister Van Mechelen (VLD)- gisteren bij de opening van de gerestaureerde kapel van Steenbergen. Daarmee stak hij Emilie Spreutels, drijvende kracht achter de renovatie een oluim op de hoed. Een van de kopbrekens vormde het vocht aan de vijvers van het Zoet Water. De behandeling blijkt doeltreffend.(>>Het Nieuwsblad 19 mei 2006)

Scouts lokalen Haasrode officieel ingehuldigd
De lokalen van de Meerdaal-scouts zijn al een tijdje klaar, en al sinds februari in gebruik genomen. Op 2 mei was het dan helemaal officieel.Samen met het scoutsleden kapte het gemeentebestuur een balkje door, een alternatief voor het dagdagelijkse lintje knippen. Iedereen was uitgenodigd om daarna een glas te drinken tijdens de fuif. De Meerdaal-scouts bestaan al sinds 1993. Ze tellen ondertussen een 220-tal leden. (>>Het Laatste Nieuws 3 mei 2006 )

Massaal musiceren, schilderen en tekenen.
In Oud-Heverlee zijn procentueel het meest aantal mensen ingeschreven in het deeltijds kunstonderwijs. Oud-Heverlee ligt ver boven het Vlaamse gemiddelde en scoort niet alleen in Vlaams-Brabant maar ook in de rest van Vlaanderen het best. 5,5 procent van de inwoners volgen les aan het deeltijds kunstonderwijs (>>Het Volk 29-4-2006)

Geen klinkers meer bij heraanleg fietspaden 
De werken voor de volgende fase van de heraanleg van de M.Noëstraat zullen vermoedelijk in juni starten en tegen eind september achter de rug zijn. Het verkeer zal omgeleid worden via Heverlee. De kosten worden geraamd op 448.492 euro. Het fiets- en voetpad krijgen monolietverharding voor een beter fietscomfort. Dat is trouwens een vereiste om voor een provinciale subsidie in aanmerking te komen. ( >>Het Nieuwsblad 22-4-2006) 

Gemeentebestuur staat achter overlegcomité tegen lawaaioverlast Zaventem
Eerste schepen van Oud-Heverlee Marianne Thyssen (CD&V) vraagt minister Landuyt rekening te houden met de voorstellen van de 'werkgroep Leuven' en het 'Overlegcomité Leuven West'. Landuyt zal de federale Ministerraad  vragen een nieuw voorlopig voorstel van spreidingsplan goed te keuren voor het vliegverkeer van Zaventem. "De bewonersgroep Oud-Heverlee werkt er actief aan mee en gaat deskundig te werk", zegt Thyssen. (>>Het Laatste Nieuws 21-4-2006)

Jongerenparochie naar Roemenië
Een aantal jongeren van de Jongerenparochie, kortweg 'JP', uit Oud-Heverlee trekken op bouwkamp naar het dorpje Grajduri in het noordoosten van Roemenië. Al enkele jaren is het Oud-Heverleese Roemenië-comité er actief en nu willen ook een aantal jongeren van JP een handje gaan toesteken. Op 22 april werd geld ingezameld door de organisatie van een benefietconcert. (>>Het Laatste Nieuws 19-4-2006)

Oud-Heverlee uit top-tien rijkste gemeenten
Volgens de afdeling statistiek van de federale overheidsdienst Economie zakt Oud-Heverlee in de top van de rijkste gemeenten van de derde plaats naar de vijftiende plaats. De daling zou te wijten zijn aan het fors gestegen aantal aangiften  (+14%) Het gemiddeld inkomen per inwoner is in Oud-Heverlee wel met vier procent gestegen. (>>Het Laatste Nieuws 7/4/2006)

Politie-toezicht bij afwezigheid
Bewoners uit de gemeenten Oud-Heverlee, Bertem of Huldenberg die op vakantie gaan of voor een langere periode weggaan, kunnen het ganse jaar door afwezigheidstoezicht aanvragen bij de politie van de zone Dijleland. Voor meer informatie en een aanvraagformulier kan u terecht bij de politie van Oud-Heverlee. (>>Het Laatste Nieuws 7/4/2006)

Oud-Heverlee doet mee aan gifvrije week 
Tijdens die week ontvangt elke inwoner bij het binnenbrengen van een bestrijdingsmiddel een kleine attentie. Iedereen kan deelnemen aan een wedstrijd en een van de zeven milieuvriendelijke prijzenpakketten ter waarde van 15 euro winnen. (>>Het Laatste Nieuws, 11/04/2006)

Scouts ruimen zwerfvuil op
De scouts van Haasrode organiseren een zwerfvuilactie. Op 9 april moeten de 'givers' in totaal 23,5 km uitkammen op het grondgebied van Haasrode. Als ze genoeg rondslingerend afval inzamelen, maken ze kans op een toelage van maximaal 470 euro. De milieuambtenaar controleert de hoeveelheid. (>>Het Laatste Nieuws, 08/04/2006) 

Website online
De gemeente Oud-Heverlee heeft eindelijk een website die naam waardig: www.oud-heverlee.be  moet de inwoner veel beter informeren over het reilen en zeilen in de gemeente. "Dit is maar een beginpunt", zegt schepen van Informatie Marianne Thyssen (CD&V). "De webstek wordt tegen de zomer verder uitgebouwd tot een efficiënt en interactief instrument." 

Van drie naar vijftien
Volgens het gemiddelde belastbaar inkomen zakt Oud-Heverlee in de top van de rijkste gemeenten van de derde plaats naar de vijftiende plaats. Lasne (Waals-Brabant) blijft de rijkste gemeente. Volgens de afdeling statistiek van de federale overheidsdienst Economie komt die daling er omdat er in Vlaams-Brabant meer fiscale aangiften zijn binnengekomen. ,(>> Het Laatste Nieuws, 07/04/2006) 

René Feyfer nogmaals…
René Feyfer, gemeenteraadslid voor CD&V in Oud-Heverlee, heeft van de politierechter een boete van 137,50 euro gekregen. Op 27 augustus 2005 stortte zijn grote loslopende hond zich in Haasrode op een man en zijn hond. "Diezelfde hond heeft al verscheidene keren voorbijgangers aangevallen", zei zijn verontwaardigde vader.(>>Het Laatste Nieuws, 28/03/2006) 

Tweelingbroers en gemeenteraadsleden Feyfer 70 jaar
 Edmond Feyfer, al 23 jaar gemeenteraadslid voor de CD&V in Leuven en zijn broer René, al 23 jaar gemeenteraadslid voor de CD&V in Oud-Heverlee, zijn een eeneiige tweeling. Zonderdag worden ze zeventig en dat wordt gevierd in familiekring. Edmond, die vooral de belangen van de Leuvense senioren behartigt, stelt zich in oktober kandidaat voor de gemeenteraad. René aarzelt nog, maar het is niet uitgesloten dat ook hij zich opnieuw kandidaat stelt. (>>Het Laatste Nieuws, 25/03/2006)

Gemeentelijke academies doen het goed
Nergens anders in Vlaanderen volgen zoveel mensen muziek- en aanverwante lessen als in het Vlaams-Brabantse Oud-Heverlee. Een op de twintig - dubbel zoveel als het Vlaams gemiddelde - kruipt wekelijks achter de piano of schildersezel. En zelfs al zijn de inwoners van Oud-Heverlee welgesteld, uit het onderzoek blijkt ook dat rijke ouders hun kinderen niet vaker naar de academie sturen dan minder gegoeden. (>> De Morgen, 23/03/2006)

Te veel ganzen aan Zoet Water
De ganzen aan het Zoet Water zullen deze week of begin volgende week worden gevangen en opgehokt. Niet enkel omwille van de vogelgriep - want voor Bos en Groen zijn het wilde dieren - maar om overpopulatie te voorkomen en de schade aan de planten rond de vijvers te beperken. .(>>, Het Nieuwsblad, 15/03/2006)

Opkopers lonken naar inboedel kerken 
De pastoor van Haasrode vond onlangs een eigenaardig briefje in de bus. Een opkoper meldt dat hij ,,zeer goede prijzen'' betaalt voor oude heiligenbeelden, kandelaars, tapijten en liturgische gewaden. ,,Ik betaal voor er iets weggehaald wordt'', verzekert hij de pastoor.
De kerkraad van Haasrode is niet te spreken over het aanbod. ,,Is er nog niet genoeg kerkelijk erfgoed verdwenen uit onze kerken? Moeten alle biechtstoelen op rommelmarkten terecht komen?'', vraagt voorzitter Omer Steeno zich af. ,,Het is een schande dat Kerk & Leven wekelijks een zoekertje opneemt van diezelfde opkoper.'' (>> Het Volk, 10/03/2006)

Waarschijnlijk geen GSM-mast aan Heilig-Hartschool 
De gsm-mast die gepland was in de buurt van het Heilig-Hartschooltje aan de Waversebaan en de Pragenstraat in Oud-Heverlee komt er waarschijnlijk niet. Het gemeentebestuur betwijfelt of het stedenbouwkundig wel mogelijk is op de bewuste plek. Groen! reageert opgelucht, maar zegt dat het bestuur de verkeerde houding aanneemt. "Het houdt enkel rekening met stedenbouw en niet met eventueel gezondheidsrisico's."(>> Het Laatste Nieuws, 09/03/2006) 

"Milieudienst mag wilde ganzen niet doden" 
Gilberte Hollanders (53) uit Heverlee smeekt de partij Groen! en alle mensen die er iets kunnen aan doen, te beletten dat de wilde ganzen aan het Zoet Water in Oud-Heverlee gevangen en gedood worden. "De vogelgriep lijkt wel een alibi om ganzen, kippen en ander pluimvee naar believen af te maken", zegt de vrouw die zich elke vorm van dierenmishandeling persoonlijk aantrekt. "En dat terwijl hier nog geen geval van vogelgriep bekend is. (>>, Het Laatste Nieuws, 08/03/2006)

Brrigands' vieren veertigste verjaardag met nieuwe lokalen 
De Meerdaal-scouts van Haasrode zijn intussen verhuisd naar hun nieuwe 'kazerne', nu is het de beurt aan de Brigands van Sint-Joris-Weert om de verbouwingen in hun lokalen af te wachten. In februari ging de aannemer aan de slag. Momenteel zijn de ruwbouwwerken aan de gang. VVKSM Brigands sluit zo het rijtje: eind dit jaar zou elke jeugdbeweging een nieuw lokaal moeten hebben, zo luidt de belofte van schepen van Jeugd Adri Daniëls (CD&V). (>>, Het Laatste Nieuws, 03/03/2006) 

Kinderen planten 65 nieuwe geboortebomen
Zo'n 65 kinderen zijn samen met hun ouders hun geboorteboom gaan ophalen. Alle zesjarigen kunnen zo'n geboorteboom aanvragen. Wie de boom niet thuis kan planten, kan wel terecht in het geboortebosje in de Blandense Lijsterstraat. Daar werden zaterdag drie boompjes bijgeplaatst.(>> Het Laatste Nieuws, 28/02/2006)

Roemenië-comité trekt opnieuw naar adoptiedorp
In de lente reist het Roemenië-comité uit Oud-Heverlee opnieuw naar het Roemeens adoptiedorp Grajduri, zowat 2.200 kilometer van huis."Het Roemenië-comite zet zich onder meer in om structurele steun te bieden aan het plaatselijk ziekenhuis, scholen, wezenhuis, infirmerie, bibliotheek en gemeentediensten. Er is nog veel werk om de dorpsbewoners een menselijker bestaan te geven (>>, Het Laatste Nieuws, 14/02/2006)

Meerdaal-scouts weldra in nieuwe lokalen
Nog even en de nieuwe lokalen van de Meerdaal-scouts van Haasrode zijn helemaal klaar. De bouw ervan had heel wat voeten in de aarde. Na een protestactie van de jongeren aan het gemeentehuis schoot de gemeente wakker. De deadline was oorspronkelijk eind 2005. Nu, januari 2006, zijn die nieuwe lokalen in de De Betstraat bijna klaar. Het gebouw kostte uiteindelijk 500.000 euro. Er zijn lokalen voor de verschillende groepen, een keuken, sanitair en materiaal- en opbergruimtes. (>>Het Laatste Nieuws 21 januari 2006)

Fernand Vanderstappen 25 jaar voorzitter
De Koninklijke Harmonie De Weergalm van de vzw Meerdael Blanden heeft zaterdag haar voorzitter gevierd met een verrassingsreceptie. Fernand Vanderstappen (69) trekt al 25 jaar lang de harmonie. De Weergalm telt nu bijna 80 muzikanten. (>>Het Laatste Nieuws 24 januari 2006)

Bus vindt zijn draai niet 
In het gedeelte van de Neerveldstraat tussen de Stationsstraat en het kruispunt met de Klaverveldstraat en de Serrenstraat (Sint-Joris-Weert) wordt opnieuw verkeer in beide richtingen toegelaten.. Vrachtwagens en schoolbussen konden moeilijk vanuit de Beekstraat in de Neerveldstraat draaien (Het Volk >>26 januari 2006) 

267 ton munitie in één jaar 
De Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) vond vorig jaar liefst 267 ton munitie uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Sinds de dienst 25 jaar geleden met statistieken begon, is het aantal bommen en granaten dat ze jaarlijks ophalen niet gedaald. Gisternamiddag werd in het Vlaams-Brabantse Herent bij Leuven nog een vliegtuigbom van 250 kilogram teruggevonden. 

Gratis juridisch advies
Inwoners van Oud-Heverlee kunnen bij een jurist gratis advies krijgen over bijvoorbeeld echtscheidingen, erfenissen en huurcontracten. Ze kunnen daarvoor  terecht bij het OCMW (Dorpstraat 81 of 016/47.70.22. (>>Het laatste Nieuws 06-01-2006) 

Vlaams Gewest wil Naamsesteenweg kwijt 
Het Vlaams Gewest is de Naamsesteenweg liever kwijt dan rijk. Ze wil de weg overhevelen naar de twee gemeenten waar hij door loopt: Leuven en Oud-Heverlee. Leuven is alvast geen vragende partij. Ook Oud-Heverlee blijkt geen interesse te hebben. (>>Het Laatste Nieuws 06-01-2006) 

Biolandbouwer plant winkel met hennepproducten 
Peter De Herdt, de biolandbouwer uit Haasrode die in september nog zijn eerste legale hennepoogst binnenhaalde, heeft nog grote plannen. Hij wil in Leuven een winkel openen met hennepproducten. (>>Het Nieuwsblad 06-01-2006)

Fietstunnel onder expressweg
Eind dit jaar of begin volgend jaar komt er een fietstunnel onder de Expressweg, ter hoogte van de Bovenbos- en de Duivenstraat in Haasrode.  Ook de op- en afritten van de E40 op de Expresweg worden veiliger door er twee grote rotondes aan te leggen.(>>Het Laatste Nieuws 5/1/2006)

Nieu