4blauw.gif (837 bytes) Nieuws over Oud-Heverlee
      
...dat soms geen plaatsje vond in ADO
       

ISS neemt Vandezande over
ISS Facility Services neemt begin januari 2005 het schoonmaakbedrijf Vandezande uit Oud-Heverlee over. Vandezande doet voornamelijk algemene schoonmaak en aanverwante gespecialiseerde diensten. Het bedrijf staat vooral sterk in Vlaams-Brabant. De omzet bedraagt zo'n 11 miljoen euro. Schoonmaakbedrijf Vandezande telt 500 schoonmakers en 25 bedienden en kaderleden. Het is sponsor van voetbal Oud-Heverlee-Leuven. De stichter is burgemeester Albert Vandezande. ISS is marktleider in de schoonmaaksector in meer dan 20 landen. In België en Luxemburg telt het bedrijf acht vestigingen, goed voor een omzet van 242 miljoen met meer dan 11.000 medewerkers.(>>De Standaard 23-12-2004)

Negatief advies over slibsort
Ons gemeentebestuur zich af tegen het inrichten van een slibstort in Haasrode. Hierover plannen we een artikeltje in volgende ADO maar klik hier voor het persbericht van het gemeentebestuur. Alle info en een petitie tegen het slibstort is te vinden op de site van de gezinsbond Haasrode: http://www.orsecante.be/gezinsbondhaasrode/ 

Brandje in La Hetraie
Een fietser stuurde ons volgende foto door van een brandje op de camping La Hetraie tussen St.-Joris-Weert en Nethen op vrijdag namiddag 3 december

Zes jaar in legertent 
Christiaan De Maegd (47), de man wiens illegale woning op 9 december 1998 werd gesloopt, begint straks zijn zesde winter in een tent. Niemand hield het voor mogelijk dat de gewezen turnleraar het zo lang zou volhouden in de diepe bossen van Sint-Joris-Weert (>>Gazet van Antwerpen 4/12/2004) 

Drinkwater vervuild?
Het drinkwater van de gemeenten tussen de grens met Waals-Brabant in Grez Doiceau en Leuven, is met vervuiling bedreigd. Dat beweert Vlaams parlementslid Eloi Glorieux (Groen!) uit Hoeilaart. Hij stelde minister Kris Peeters (CD&V) van Leefmilieu daarover een parlementaire vraag. Op het antwoord is het nog twee weken wachten.(>>Het Laatste Nieuws, 6/11/2004 ) 

Nieuwe lokale radio
Leuven heeft een nieuw radioproject. Sinds donderdag 11 uur is Mix FM in de ether gegaan. Mix FM is een regionale keten van drie lokale radio's: Radio Scoplia uit Leuven, Radio Pop FM uit Herent en Radio Meerdaal uit Oud-Heverlee. De drie zenders gaan voortaan onder de naam Mix FM het lokale socio-culturele leven in de regio promoten. Te beluisteren op FM 106.7(>>Het Laatste Nieuws, 13/11/2004)

De vierde Memorial David Van Gysel 
De vierde Memorial David Van Gysel lokte het voorbije weekend 200 bezoekers. David Van Gysel pleegde vier jaar geleden zelfmoord nadat hij op het werk werd gepest. Vroeg in de ochtend kwamen 65 oldtimers en motoren uit België en Nederland aan aan de Zoete Waters in Oud-Heverlee vanwaar de stoet richting het Afrikamuseum in Tervuren trok. In de namiddag brachten enkele groepen livemuziek in zaal Roosenberg. De opbrengst gaat naar de vzw Sasam, de Stichting Anti Stalking Anti Mobbing. De organisatotren waren tevreden (>>Het Laatste Nieuws 18-10-2004)

Computerlessen. 
45 senioren volgen computerlessen in de Bremberg in Haasrode. De lessen worden georganiseer door de gemeentelijke seniorenraad. De meesten starten met de beginnerscursussen. Zo kunnen ze leren e-mailen met de kleinkinderen. Maar er is ook een cursus PowerPoint gestart. Op 10 januari begint een nieuwe lessenreeks. Daarvoor kunnen senioren zich nog tot 1 december inschrijven met de inschrijvingsstrook uit het infoblad van de gemeente. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen worden de lessen maandag en dinsdag gegeven. Meer info bij Georges Willem op 016-40.20.63. (>>Het Laatste Nieuws 12-10-2004)

Postzegels 
Wie gebruikte postzegels bezit kan die inleveren bij Volens vzw, Kerkeveld 28, 3053 Haasrode. Ook Seniorama, het seniorenopbouwwerk in Leuven, zamelt zegels in. De vzw weet met de zegels projecten te ondersteunen in de derde wereld. Info: 016-22.20.14.

Gratis naar voetbal met de bus 
Zolang de werken aan de OHL-tribune in Leuven duren, brengt een bus van De Lijn op wedstrijddagen de supporters van Leuven gratis naar Oud-Heverlee. De bus vertrekt aan Leuven station om 13.50 uur en rijdt via haltes op het Fochplein, parking Bodart, Naamsepoort, Heverlee station, de Waverse Steenweg en Genenhoek naar het stadion in Oud-Heverlee. Om 17.15 uur begint de bus aan het traject in de omgekeerde richting. (>>Het Volk 2-10-2004)

Citytourbus naar Chardonnay Meerdael 
Het aanbod van de Citytourbus, het busje dat toeristen een rondleiding door Leuven biedt, wordt uitgebreid. Voortaan kunnen bezoekers ook een uitstap maken naar de brouwerij van Hoegaarden en naar het wijnkasteel Chardonnay Meerdael in Oud-Heverlee. Vanaf volgende zomer komen er ook natuurtripjes bij. De voorbije zomer telde het busje 500 passagiers per week. De Citytourbus rijdt al een jaar door Leuven. Elk uur vertrekt het busje op het Fochplein. (>>Het Laatste Nieuws 22/09/2004)

Gewapende man in Weertsedreef 
De politie van Leuven moest woensdagavond uitrukken voor een gewapende man die volgens getuigen rondliep in het bos van Oud-Heverlee. Toen de agenten ter plaatse kwamen, bleek het om de 48-jarige Karel D.V. te gaan. De man was er met zijn tai-chi-zwaard zijn gevechts- en relaxatiekunst aan het beoefenen. Er is dan ook geen pv opgesteld. Wel moest de man beloven voortaan niet meer met zijn zwaard in het bos te oefenen. (>>Zowat alle kranten 17/09/2004)

Gemeentebestuur opent nieuw administratief gebouw 
Naast het gemeentehuis van Oud-Heverlee opende het schepencollege een nieuw administratief gebouw. In het nieuwe pand worden de politiediensten ondergebracht. Maar tijdelijk zal in het nieuwe politiegebouw ook het kinderdagverblijf 't Dolfijntje huizen. 't Dolfijntje had al langer een nieuw onderkomen nodig. Het oude verblijf bood weinig mogelijkheden. Nu het kinderdagverblijf en de politie naar de gemeentestraat 10 verhuizen, kan het gemeentebestuur beginnen met de bouw van een definitief nieuw verblijf voor 't Dolfijntje. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan de vraag voor meer opvangplaatsen. 
(>>Het Laatste Nieuws11/09/2004) 

Stekelbees officieel geopend 
In de oude pastorie in de Dorpsstraat opende de vzw Stekelbees samen met het gemeentebestuur en de werklui van de gemeente de nieuwe buitenschoolse kinderopvang. Voor de zomervakantie was de pastorie nog het terrein van jeugdhuis JooW. Maar JooW verhuisde intussen naar het Zoet Water. In de oude pastorie richtte de vzw Stekelbees in opdracht van de gemeente een initiatief voor buitenschoolse kinderopvang of IBO in. Er is plaats voor 42 kinderen. 
(>>Het Laatste Nieuws7/09/2004)

Langs Trage Wegen 
Tijdens de Open Monumentendag werd een wandeling ingelopen tussen het Zoet Water en de Borre in Bierbeek. De twee gemeenten stippelden een route uit langs oude buurtwegen. De route heet dan ook toepasselijk "Langs trage wegen". De route is negentien kilometer lang, maar kan op drie plaatsen ingekort worden. Er werden permanente infopanelen geplaatst aan het Zoet Water, aan het kruispunt M.Noëstraat-Waversebaan, aan de parking van de Borre en aan het Brembergcentrum in Haasrode. Aan de voetwegen zonder straatnaam wordt ook een geel naambord geplaatst met daarop het nummer en de breedte van de voetweg. De route is niet bewegwijzerd. Haal dus een kaartje op het gemeentehuis of bij het Regionaal Landschap Dijleland, tel nummer 016/40.85.58 of via e-mail: info@rld.be 

Persmededeling vliegtuiglawaai
Een delegatie van het Schepencollege van Oud-Heverlee zal samen met een delegatie uit de omliggende gemeenten die eveneens met vliegtuiglawaai te kampen hebben een onderhoud vragen met de bevoegde minister, de heer Renaat Landuyt, om de situatie te bespreken.
(>>lees hier de volledige persmededeling)

Dichter bij de Bib
Ben jij een bevlogen eeuweling
een toffe tiener
of een poëtische twen?
Klim in je pen
En stuur ons twee á drie gedichten
Wij zullen er de mooiste 
Uit lichten
Die dan later ongegeneerd
Worden voorgedragen en gepubliceerd.

DBB Dichter Bij de Bib organiseert een poëzieavond. Stuur uw teksten met vermelding van uw naam, adres en leeftijd voor 1 september 2004 naar de dienst Cultuur, Hugo Delestinne, Gemeentestraat 2, 3054 Oud-Heverlee hugo.delestinne@oud-heverlee.be 

zaterdag 9 oktober vergelijken we Turkse en Nederlandstalige poëzie; ook uw uitverkoren literaire ontboezemingen komen uitgebreid aan bod

Inhuldigingsfeest nieuw JooW lokaal
Het nieuwe jeugdhuis van JooW aan 't Zoet Water is zo goed als klaar, en wordt al effectief gebruikt, maar voor de officiële inhuldiging op 17 september moet nog links en rechts wat bijgeschaafd en geverfd worden. Tijdens het feestweekend in september komt jeugdschepen Adri Daniëls (CD&V) plechtig een lintje doorknippen. Samen met het nieuwe onderkomen viert JooW ook zijn tienjarig bestaan dat weekend. (>>Het Laatste Nieuws 17 augustus 2004 ) 

Naakte leraar godsdienst ontslagen
Het Sint-Albertuscollege in Haasrode bij Leuven heeft een godsdienstleraar ontslagen omdat die begin juni tijdens een meditatie-oefening naakt voor de klas stond. De leraar, een man van rond de 40, ging in twee klassen uit de kleren. Hij vroeg de veertienjarige scholieren om zijn voorbeeld te volgen. Twee leerlingen deden dat ook. De feiten gebeurden bij kaarslicht in een verduisterd lokaal. De directeur benadrukt dat de leraar nooit oneerbare bedoelingen heeft gehad, maar dat één en ander toch niet door de beugel kan(>>Het Laatste Nieuws, 9/08/2004). 

Nieuwe topman Gazet van Antwerpen woont in 0ud-Heverlee
De 41-jarige filosoof Luc Rademakers is de nieuwe hoofdredacteur van Gazet van Antwerpen. Rademakers volgt in die functie Luc Van Loon op. Rademakers zette mee het concept uit van het gratis dagblad Metro, waarvan hij bij de lancering in 2000 hoofdredacteur werd. Dat de nieuwe topman van de redactie geen Antwerpenaar is (Rademakers woont in Oud-Heverlee), ziet hij niet als een probleem. "Ik weet dat er op Gazet van Antwerpen enorm veel knowhow aanwezig is over de Scheldestad. Daar is geen behoefte aan. Er is wél behoefte aan een goed geleide redactie. Mijn origine is daarbij van bijkomstig belang (>>Gazet van Antwerpen 5 augustus )

Nieuwe lokalen Scouts Haasrode op de lange baan 
De leden van de scoutsgroep Meerdaal hebben gisteren, samen met de technische dienst van de gemeente Haasrode en de architect, de plannen voor hun nieuwe lokalen herbekeken. De scouts wachten al jaren op een ander onderkomen, maar de plannen blijken te duur. De scouts zijn het wachten beu en hielde een ludieke actie voor de ingang van jet Gemeentehuis. Het gemeentebestuur reageerde nog niet…(>> diverse kranten en huis aan huisbladen in de week na 4 augustus) 

Sluikstorters worden gewaarschuwd
De gemeente Oud-Heverlee plaatst binnenkort waarschuwingen op plekken waar sluikstorters hun afval achterlaten. "In onze gemeente wordt her en der afval gestort", zegt schepen van Milieu Marc Rom (CD&V). "De gemeente wil sluikstorters er nu op attent maken dat we hen wel degelijk in het oog houden. Met tijdelijke A3-affiches gaan we hen waarschuwen dat sluikstorten strafbaar is. In andere gemeenten werkt dat te werken.(>> Laatste Nieuws, 3/07/2004)

Jeugdbewegingen krijgen toelage voor opruimacties
In Oud-Heverlee krijgen verenigingen een toelage voor het inzamelen van zwerfvuil. Jeugdverenigingen die een zwerfvuildag organiseren, vroegen de gemeente regelmatig naar een financiële tegemoetkoming. Sinds 1999 krijgen ze een toelage, maar tot vandaag gebeurde dat zonder duidelijke afspraken. In het verleden voorzag de gemeente een kleine 100.000 frank voor het opruimen van zwerfvuil. Dat bedrag werd verdeeld onder jeugdbewegingen die acties ondernamen.(>> Het Laatste Nieuws, 3/07/2004)

Meesterkok in Blanden
De Vereniging van Meesterkoks van België  werd uitgebreid met acht nieuwe leden. Een van hen is  Jean-Marc Cosyns van restaurant Meerdael in Blanden ( >> uit Knack, 14/07/2004)

Gojo-jeugddag lokt 320 kinderen naar Zoete Waters 
Voor 320 kinderen van de lagere school in Oud-Heverlee is de grote vakantie nu al begonnen. Op de Gojo-jeugddag aan de Zoete Waters konden ze zaterdag creatieve doe-activiteiten kiezen uit twintig standjes. De kinder-reporters zagen dat heel wat workshops over Afrika gingen en dat Axel Peleman van TV1 met alle kinderen ,,De Vriendschapsband'' zong. Ze schreven het artikel in de Standaard van 28 juli zelf… 

Vijftigers trekken samen op dauwtrip 
De groep gloednieuwe vijftigers van Oud-Heverlee trok voor het eerst samen op dauwtrip aan de vijvers van het Zoet Water en Heverleebos. De trip begon om 7 uur 's ochtends. Terwijl de nevelslierten boven de vijvers wegtrokken wandelde de groep via het knuppelpad richting Heverleebos en Meerdaalwoud. "Bedoeling van de wandeltocht is mekaar beter te leren kennen en samen een reeks activiteiten te plannen", vertelt verantwoordelijke Jean De Coster in Het Laatste Nieuws van29/06/2004 

Naakte godsdienstleraar geschorst 
Een godsdienstleraar van het Sint-Albertuscollege in Haasrode is voorlopig geschorst na een bizar incident een drietal weken geleden in een klas van het derde middelbaar. De man van vooraan in de veertig sloot plots de gordijnen van het lokaal, kleedde zich uit en vroeg zijn leerlingen hetzelfde te doen. Hij wilde een meditatie-oefening houden. Volgens de schooldirectie had de leraar geen oneerbare bedoelingen,"maar wou hij op een misplaatste manier grenzen verleggen" Hij riskeert naast ontslag ook een gevangenisstraf van 5 jaar(>>zowat alle kranten in de laatste week van juni 2004). Een relativerende lezersbrief van een leerlinge in De Morgen van 6 juli 

Orange bier
Den Deugniet in Haasrode haalde weer de nationale pers: Toots schenkt oranjekleurig bier ter gelegenheid van het Europees kampioenschap voetbal. Zeer tegen de zin van Interbrew, die dat een zware schending vinden van hun contract. En den Toots?  die schonk voort (>>De Standaard 18/6/2004

Dassen
Vlaams minister van Leefmilieu Jef Tavernier wil dat er opnieuw dassen komen leven in de bossen van Vlaams-Brabant. Tavernier heeft daarom, samen met het Regionale Landschap Dijlevallei, een actieplan uitgestippeld om de dassenpopulatie terug op peil te krijgen. In onze provincie zijn vrijwel alle dassen verdwenen. Twee opties worden overwogen: de natuur zijn gang laten gaan, en hopen op een spontane immigratie van de das ofwel in Meerdaalbos en Heverleebos een aantal dassen loslaten. Maar we kunnen wel al beginnen met de inrichting van het dal van de Dijle.»  >>Het Laatste Nieuws
17-06-2004

Petitie tegen vliegtuiglawaai:
Bewoners van Oud-Heverlee tekenden massaal een petitie tegen de concentratie van opstijgende vliegtuigen boven de gemeente. Dinsdag wordt op het kabinet van Bert Anciaux een dossier neergelegd. ,,Nu wordt de last verspreid zonder dat er iemand voordeel van heeft'' , zegt Marc Lernout. >> Het Nieuwsblad
12-06-2004

Anciaux lacht problemen weg
Marianne Thyssen: ,,Anciaux lachte het weg dat er in Sint-Joris-Weert lawaaihinder was. Hij denkt dat die vliegtuigen hier niet meer zo laag kunnen zitten. Ik heb hem er van proberen te overtuigen dat we echt met een serieus probleem zitten en dat het klachten regent. Zelf word ik er om vier uur van wakker.'' >> Het nieuwsblad
12-06-2004

Actiecomité tegen vliegtuiglawaai in Oud-Heverlee
Twee weken geleden hebben enkele inwoners van Oud-Heverlee een actiecomité opgericht tegen de luchthavenhinder. Hoewel alles nog in de kinderschoenen staat, zijn de initiatiefnemers al goed georganiseerd. "Het lijkt misschien alsof Oud-Heverlee te ver van de Zaventem ligt om effectief last te kunnen hebben van de vliegtuigen, maar niets is minder waar", zegt Marc Lernout van het actiecomité. "Door het spreidingsplan is de opstijgroute gewijzigd, zodat er een draai ontstaat boven Oud-Heverlee. (>>Het Laatste Nieuws 5/06/2004)Zie ook hiernaast

Hondenschool Pavlov wil bos voor loslopende viervoeters
De leden van hondenschool Pavlov in Haasrode willen een terrein waar hun dieren vrij kunnen rondlopen. De hondenschool grenst aan Heverleebos, een verleidelijke plek voor hondenliefhebbers om hun beste vriend even de vrijheid te gunnen. Maar in Heverleebos is het verboden om de hond even de vrijheid te gunnen. De instructeurs en leden van de hondenschool vragen zich nu af of er nergens anders een terrein voor loslopende honden kan ingericht worden.(>> Het Laatste Nieuws, 27/05/2004)

Werkwinkel 
De gemeenteraad van Oud-Heverlee ondertekent dinsdag een samenwerkingsovereenkomst voor de lokale werkwinkel Midden-Brabant. Voor de gemeenten Oud-Heverlee, Bertem, Huldenberg, Kortenberg en Tervuren komen er tegen het einde van dit jaar twee werkwinkels. Een in Kortenberg en een in Tervuren. In de drie andere gemeenten komen alleen contactpunten. Voor Oud-Heverlee is dat in het gemeentehuis. Een VDAB-ambtenaar zal er zitdagen houden en er komt ook een WIS-jobcomputer waaro je werkaanbiedingen kan vinden... (>>Het Laatste Nieuws, 25/05/2004),

Nachtbussen in Blanden en Weert 
Vanaf 28 mei legt de vervoersmaatschappij De Lijn op vrijdag- en zaterdagnacht nachtbussen in op 12 lijnen van en naar Leuven. De bussen vertrekken klokvast om 23 uur, middernacht, 1 uur en 2 uur vanaf het centraal gelegen Fochplein in Leuven, en doen vervolgens steeds het station aan. Alle haltes op de 12 lijnen worden aangedaan. Het bedieningsgebied heeft een straal van ongeveer 10 kilometer rond Leuven en omvat behalve Leuven, Rotselaar, Holsbeek, Lubbeek, Bierbeek, Oud-Heverlee, ... (>>De Standaard, 24/05/2004) meer hierover in ADO 127 

Laatste tentoonstelling van pater Geroen 
Pater-kunstenaar Geroen start zondag zijn laatste tentoonstelling. Geroen De Bruycker werd op 21 april 88 jaar. De tentoonstelling is een mooie gelegenheid om dat te vieren. Maar voor de pater is het ook een mooi afscheid want dit wordt zijn laatste tentoonstelling. "Maar stoppen met schilderen doe ik nooit", zegt pater Geroen trots. "Ik zal ooit nog wel eens doodvallen met een penseel in de hand(>> Het Laatste Nieuws, 22/05/2004 ) 
Onder het stof 
De jongeren van jeugdhuis JooW in Oud-Heverlee zijn niet te spreken over de aanpak van de verbouwingswerken in de oude pastorie. Sinds de aanvang van de werken liggen de, vaak peperdure, instrumenten in de repetitieruimte onder een dikke laag stof. De jongeren hadden nochtans afgesproken met de technische dienst van de gemeente om geen werken uit te voeren in de repetitieruimte. Maar die afspraak lapten de arbeiders aan hun laars. Op www.joow.be zijn de verhuisperikelen te volgen.

Hoorzitting dorpskernvernieuwing Haasrode 
Op een hoorzitting in de gemeentelijke basisschool van Haasrode konden inwoners hun mening geven over toekomstige werken aan de dorpskern. Het college van burgemeester en schepenen was aanwezig om het voorontwerp uit de doeken te doen. Het gemeentebestuur benadrukt dat het concept helemaal nog niet vastligt. Nu ligt er een eerste schets op tafel, die de bevolking kan inkijken. Nog een goede twee weken kunnen inwoners commentaar en bemerkingen geven bij het plan.(>> Het Laatste Nieuws, 14/05/2004 )

Stukje M.Noëstraat wordt vernieuwd
Aan de M. Noëstraat in Oud-Heverlee beginnen binnenkort openbare werken aan het gedeelte tussen de Waversebaan en de Grezstraat. De fietspaden langs de weg worden er verbreed en de rijweg wordt smaller. Het fietspad zou overal minstens 1,5 meter breed worden. Er komen ook groenafscheidingen. Omdat de weg een fietsroute is, kan de gemeente subsidies aanvragen. Ook het verouderd wegdek en de rioleringen worden aangepakt. (>>Het Laatste Nieuws, 30/04/2004)

Oud schoolgebouw verdwijnt
Het oude schoolgebouw in de Grezstraat in Vaalbeek, waar nu nog de politie van Oud-Heverlee in huist, gaat tegen de vlakte. In de plaats komt een nieuw gebouw voor kinderdagverblijf Dol-fijntje. De Magdalena-kapel verderop blijft staan.(>>Het Laatste Nieuws, 29/04/2004)

Ecoduct
Na de bouwvakvakantie begint de bouw van het eerste van twee ecoducten die beide helften van het Meerdaalwoud zullen verbinden. De bruggen moeten de Naamsesteenweg ook veiliger maken. Dat maakte de Vlaamse minister van Openbare Werken, Gilbert Bossuyt (SP.A), bekend. De minister heeft 1,5 miljoen euro uitgetrokken voor het project. De Naamsesteenweg doorkruist het Meerdaalwoud en splitst het bos in twee delen. Door de aanleg van de ecoducten worden de twee helften van Meerdaalwoud opnieuw verbonden (>>.De Standaard, 27/04/2004)

Vliegtuiglawaai
Het gemeentebestuur van Oud-Heverlee eist dat minister van Mobiliteit Bert Anciaux onmiddellijk de vliegroutes aanpast. Door het in werking treden van de laatste fase van het spreidingsplan loopt er volgens schepen van Informatie Marianne Thyssen (CD&V) een druk bevlogen route over Sint-Joris-Weert en Oud-Heverlee. De luchthaven geeft toe dat er meer vluchten boven Oud-Heverlee plaatsvinden. Thyssen schreef nu samen met burgemeester Albert Vandezande (fb) een boze brief naar minister Anciaux. . (>>Het Laatste Nieuws 5 mei 2004)

Schone kleren 
De gemeente Oud-Heverlee schaart zich achter de Schone Kleren campagne. Voortaan zal de gemeente rekening houden met aantal criteria bij de aankoop van bedrijfs- en dienstenkleding. Het opzet van de campagne is de werkomstandigheden in de kledingindustrie in de ontwikkelingslanden te verbeteren.

Ecoducten 
Na de bouwvakvakantie begint de bouw van het eerste van twee ecoducten die beide helften van het Meerdaalwoud zullen verbinden. De bruggen moeten de Naamsesteenweg ook veiliger maken. Dat maakte de Vlaamse minister van Openbare Werken, Gilbert Bossuyt (SP.A), bekend. De minister heeft 1,5 miljoen euro uitgetrokken voor het project.
De Naamsesteenweg doorkruist het Meerdaalwoud en splitst het bos in twee delen. Door de aanleg van de ecoducten worden de twee helften van het bos bovengronds met elkaar verbonden. Via de bruggen kan het wild van de ene kant van het bos naar de andere zonder de rijweg over te steken en zichzelf en automobilisten, in gevaar te brengen. De bouw begint met het grootste ecoduct. Het tweede komt er twee jaar later.
Ter hoogte van de twee ecoducten, een van 35 en een van 65 meter, zal het verkeer in een tunnel onder het bos rijden. Ook de fietsers gaan onder het bos door, maar in een minder diepe tunnel dan het autoverkeer. Na de heraanleg van de Naamsesteenweg komt er nog een van de rijweg gescheiden fietspad dat in beide richtingen mag worden gebruikt. Dat fietspad komt aan de kant van Oud-Heverlee. (>>De Standaard 27/04/2004)

Oud schooltje verdwijnt
Het oude schoolgebouw in de Grezstraat in Vaalbeek, waar nu nog de politie van Oud-Heverlee in huist, gaat tegen de vlakte. In de plaats komt een nieuw gebouw voor kinderdagverblijf Dol-fijntje. De Magdalena-kapel verderop blijft staan. Sommigen vinden het enorm spijtig dat  het oude schooltje en dus ook een deel van de charme van het dorp zal verdwijnen
(>>Het Laatste Nieuws 29/4/2004)

Subsidies voor Academie
De Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Oud-Heverlee heeft van de gemeente toelating gekregen om voor meer dan 17.000 euro nieuwe muziekinstrumenten en meubilair aan te kopen.
(>>Het Laatste Nieuws 30/4/2004)

Fietspad aan M.Noëstraat
Aan de M. Noëstraat in Oud-Heverlee beginnen binnenkort openbare werken aan het gedeelte tussen de Waversebaan en de Grezstraat. De fietspaden langs de weg worden er verbreed en de rijweg wordt smaller. Het fietspad zou overal minstens 1,5 meter breed worden. Er komen ook groenafscheidingen. Omdat de weg een fietsroute is, kan de gemeente subsidies aanvragen. Ook het verouderd wegdek en de rioleringen worden aangepakt
(>>Het Laatste Nieuws 30/4/2004)

Kleurrijke borden tegen te snel verkeer
In Haasrode rijzen de verkeersborden de jongste dagen als paddestoelen uit de grond. Het gaat om zelf in elkaar geknutselde borden. Op aanraden van de Gezinsbond en van de Verkeerswerkgroep Basisschool Haasrode timmeren de dorpelingen zo origineel en kleurig mogelijke borden in elkaar. Daarmee willen ze voorbijrijdende autobestuurders aanmanen hun snelheid te minderen.Vanuit de basisschool is het gemeentebestuur al meer dan eens gevraagd om verkeersremmende maatregelen. Zonder succes. Daarom besloten ze het heft zelf in handen te nemen. Op 19 mei kiest een jury  het mooiste, het origineelste en het meest ludieke bord. De makers krijgen telkens een kleinigheidje als beloning.
(>>Het Laatste Nieuws, 19/04/2004) 

Langerodevijver heeft vogelkijkhut
Huldenberg Natuurvereniging Natuurpunt en de vzw's Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud hebben een gloednieuwe volgelkijkhut gebouwd aan de Langerodevijver in het natuurgebied de Doode Beemde in Huldenberg en Oud-Heverlee. Daarnaast zijn er in het 220 hectaren grote natuurgebied ook nieuwe wandelpaden aangelegd. "We hebben de hut gebouwd om de mensen een kans te geven de vaak unieke broedvogels te bekijken", legt Desiré Vanautgaerden, conservator van de Doode Bemde uit.(>>Het Laatste Nieuws, 17/04/2004)

2000 Nederlandse voetbalfans verwacht
Zondag 25 april speelt het Nederlandse vrouwenelftal zijn laatste match in de eindronde van het EK tegen het Belgische elftal. de Nederlanders maken nog kans op een barrageduel voor de eindronde, de Belgen zijn nog puntenloos. Blijft dat na zondag nog zo? (>>Passe Partout van 21 april)

Werkbezoek in Grajduri
Het Roemenië -comité van onze gemeente s zopas terug van een werkbezoek aan het Roemeens adoptiedorp Gradjuri(>>Passe Partout van 21 april)

OHL wil naar Tweede...
...
maar zal dat op het veld moeten doen, en niet via een fusie met het noodlijdende Heusden-Zolder. Het idee van die fusie kwam van het bestuur van OHL, maar de voetbalbond verbied fusies van clubs die zo ver uit elkaar liggen 
(>>diverse kranten )

Herinrichtingsplan Zoet-Water goedgekeurd.
Samen met IGO Leuven werkte het gemeentebestuur een herinrichtingsplan goed voor de omgeving van het Zoet Water.Concrete ingrepen zoals het parkeervragstuk worden daarin aangepakt. Op dit plan komen we in ADO zeker terug.(>>Passe Partout van 21 april)

1330 euro
Dat was het niet onaardige bedrag dat  taartengooiers  zaterdagavond in dancing het Zottekot verzamelden. Als uitloper op karnaval kon er geboden worden op 'slachtoffers'. Wie het meest betaalde mocht een taart in zijn of haar gezicht gooien. Het geld gaat integraal naar het Kinderziekenhuis Gasthuisberg. (>>Het Laatste Nieuws 8 maart)

Manege Meerdaalhof krijgt drie sterren
Als één van de drie eerste drie Vlaamse manegebedrijven krijgt Meerdaalhof het hoogste kwaliteitslabel met drie sterren. Dat label volgt op een positieve beoordeling van bedrijfsmanagement, sportaanbod, accommodatie en veiligheid. De club telt 1100 leden (>> Het Nieuwsblad 8 maart)

Watermeester(es) in Oud-Heverlee
Hedwige Buys, leerkracht aan de gemeentelijke Basisschool in Blanden is de eerste watermeester van Oud-Heverlee. Haar aanstelling kadert in een project om duurzaam met water om te springen. De gemeente zal het goede voorbeeld geven door in het administratieve centrum het sanitair aan te sluiten op de regenwateropvang. Ik hoop dat  de particulieren en verenigingen volgen, stelt Hedwige Buys. 
( >>de streekkrant van 4 maart )

Slecht nieuws voor natiuurverenigingen?
De Europese Commissie onderzoekt een verbod op subsidies aan particuliere verenigingen voor de aankoop van natuurgebieden. Ergens in Europa zouden er misbruiken geweest zijn en zou er sprake zijn van slecht beheer na de subsidieperiode. Misschien komen alleen nog overheidsinstellingen  in aanmerking voor de subsidies van het LIFE programma van de Europese Commissie. 

Verken de Doode Bemde
In het maartnummer van "Nest", het tijdschrift dat de leden van de Landelijke Gilden gratis in de bus krijgen, verscheen er een uitgebreide beschrijving van het reservaat De Doode Bemde 

Zesde klassers naar zwitserland 

De zesde klassers van de Gemeentelijke Basisscholen van Blanden en Haasrode zijn met de nachttrein naar Leysin (Zwitserland) op sneeuwklassen vertrokken. De thuiswacht kan de sneeuwpret op afstand volgen via dagboeken en foto's op het web: http://groups.msn.com/gbsblandensneeuwklassen/  en http://groups.msn.com/gbshaasrodesneeuwklassen/ 

Winkels 's zondags open?  
ACW-Oud-Heverlee wil dat de winkels gesloten blijven op zondag. Volgens de leden verstoort het open houden van winkels de zondagsrust en het sociale leven. ,,Onze voorouders hebben daar heel hun leven voor gevochten'', vertelt voorzitter Bert Verstraeten. ,,En nu moeten plots alle winkels open op zondag. In Duitsland denkt men er zelfs over de zaterdagmiddag al te sluiten. "
>>>Het Nieuwsblad 24/1/2004

Kikvorsmannen en -vrouwen 
Het Regionaal Landschap Dijleland zoekt vrijwillige 'kikvorsmannen en -vrouwen' die het leven in en rond de poelen in kaart brengen en de poeleigenaars adviseren. Zij krijgen een gratis opleiding van vier themadagen.. 
Meer info: 016/63.59.54.

Post schuldig bevonden aan zelfmoord.
De Brusselse strafrechter oordeelt dat De Post als werkgever medeschuldig is aan de zelfmoord van de postbode David Van Gysel uit Sint-Joris-Weert. De Post moet een boete betalen van 238.000 euro omdat ze het pestgedrag onder het personeel te laat aanpakte. Het is de eerste keer dat een rechtbank pesten op het werk zo zwaar bestraft. De vijf werknemers kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen van 18 tot 22 maanden en een geldboete. De Post gaat in beroep tegen de uitspraak. 
>>>alle kranten 21/1/2004 

Zoet Water Proms 
De 'Zoet Water Proms' is de Oud-Heverleese versie van de 'Night of the Proms'. De organisatie is een samenwerking tussen de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord en de Koninklijke Harmonie De Weergalm van Meerdael. De 'Zoet Water Proms' worden om de twee jaar georganiseerd. Dit jaar is er één grote verandering: een voorstelling op zondagmiddag, speciaal voor kinderen en senioren. "We mikken op 500 tot 600 toeschouwers", zegt directeur Johan Jonniaux van de academie. 
>>>Het Laatste Nieuws 14/1/2004 
en op http://www.zoetwaterproms.be/ 

Grootse plannen voor Dolfijntje
Als de politiediensten verhuisd zijn naar het nieuwe administratieve gebouw dan zal er werk gemaakt worden van een nieuw kinderdagverblijf. Het huidige Dolfijntje is te klein voor de 28 kinderen en bovendien is er een lange wachtlijst >>>meer in Passe Partout van 15 januari 

Doode Bemde 41 ha groter
Door een erkenning van 41 ha bijkomend natuurgebied is de  Doode Beemde nu al 165 ha groot. Dat opent mogelijkheden voor een bijkomend wandelpad. De Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud maken daar inmiddels werk van.
Passe Partout/ HLN/Het Nieuwsblad week van 12 januari

Ruwbouw administratief gebouw van gemeente is klaar.
Het gemeentehuis, alhoewel nog geen 10 jaar oud, bleek al gauw te klein. Een tweede gedeelte ernaast zal plaats bieden aan PWA, Kind en Gezin, wijkpolitie enz.  Het nieuwe gedeelte zal in september officieel geopend worden. Meer in Passe-Partout van 24 december

Eeuwenoude stichtingsakte kapel van Steenbergen teruggevonden
Professor Omer Steeno uit Haasrode heeft na opzoekingswerk in het oud-archief van het Aartsbisdom Mechelen de perkamenten stichtingsakte teruggevonden van de kapel O.L.Vrouw van Steenbergen. Die staat aan de vijvers van het Zoet Water in Oud-Heverlee. De akte en de bouw van de kapel dateren van 1652. Nu de akte is teruggevonden, verdwijnen de oeverloze discussies over de bewuste kapel. Niet iedereen was het immers eens met het precieze bouwjaar van de kapel. Meer in Het Laatste Nieuws van 24/12/2003,

Heraanleg van dorpsplein op de helling
Het kerkplein van Haasrode komt in aanmerking om geklasseerd te worden als beschermd dorpsgezicht. Dat heeft de dienst Monumenten en Landschappen bekend gemaakt. Als de maatregel wordt doorgevoerd, komen de plannen van het gemeentebestuur van Oud-Heverlee in het gedrang. Dat wil het plein heraanleggen. De buurtbewoners en de Kerkfabriek van Haasrode, die zich als eigenaar is van het plein beschouwd "Het plein is historisch te waardevol om het te hervormen" en sommige bewoners ,die een vermindering van het aantal parkeerplaatsen vrezen, staan wel 100 procent achter de klassering., ...Meer in Het Laatste Nieuws van 23/12/2003

Linda De Nil
In het recentste nummer van "Nest", het tijdschrift dat de leden van de Landelijke Gilden gratis in de bus krijgen, verscheen er een uitgebreid interview met "onze" pottenbakster Linda De Nil. Met prachtige foto's die het ingewikkelde bakproces tonen. Linda's winkel en oven: Reigersstraat, Sint-Joris-Weert

Proces over pesten

"Niemand weet wat er in het hoofd van postbode David Van Gysel omging, toen hij op 17 oktober 2000 onder een trein sprong. Toch wordt de vraag waarom hij een einde aan zijn leven maakte, de kern van het proces dat morgen begint tegen vijf van zijn collega's en tegen De Post. Is er een oorzakelijk verband met de pesterijen die hij in het kantoor van Wezembeek-Oppem onderging? Of was hij een onbekwame, labiele jongen die de werkdruk niet aankon?" Dat is de inleiding van een genuanceerd verhaal in De Standaard van 1 dec 2003. Ook online te lezen: http://www.standaard.be/ 

Vijf jaar in tent
Vijf jaar geleden werd de woning van Christian De Maegd uit Oud-Heverlee met de grond gelijk gemaakt omdat hij er nooit een bouwvergunning voor had aangevraagd. Vandaag woont De Maegd nog steeds op zijn lapje grond aan de Oude Nethensebaan. Niet meer in een huis weliswaar, maar in een tent. Hoewel hij de warmte en de ruimte van een woning wel mist, weigert hij een stap te verzetten. "Ik wil eerst een schadevergoeding krijgen voor wat men mij heeft aangedaan." Meer in Het Laatste Nieuws van 8 dec

Chardonnay Gelauwerd.
 Wijnbouwer Paul Vleminck en An Lefever uit Vaalbeek ontvingen tijdens de horecabeurs in Gent de 'Innovatie Award'. Deze prijs wordt uitgereikt als beloning voor het maken van een innoverend en toekomstgericht product. "Uit 490 producten werden 41 'Baanbrekers' gekozen", vertellen Paul en echtgenote An. "Uit dit resterend aantal werden vijf 'Innovatie Awards' uitgereikt. Wij ontvingen de Award voor onze mousserende wijn Chardonnay Meerdael." 2003 is een goed wijnjaar overigens, nog even wachten tot 2005 voor we die oogst kunnen proeven Een kort bericht in Het Laatste Nieuws van 12dec.

Meerdaalhof jarig
Ruitervereniging Meerdaalhof aan de vijvers van het Zoet Water, telt 1.100 leden. De vereniging is één grote familie. "Volgend jaar bestaat Meerdaalhof 35 jaar en dat gaan we vieren", vertellen voorzitster Kristine Henderick en penningmeester Juliana Lemmens. "In het verleden draaide ons ledenaantal rond de 900, maar nu we de kaap van de 1.100 voorbij zijn, willen we hogerop. We bieden een brede waaier van activiteiten aan en dan hebben we het niet alleen over paardensport." Het Laatste Nieuws 12 dec 2003

Kapel in de steigers
De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergen wordt dan toch gerenoveerd, na meer dan 8 jaar aandringen door de Ware Vrienden van Steenbergen. Het vochtprobleem oplossen is het dringendst, daarna worden ook andere instandhoudingswerken uitgevoerd. In totaal kosten de werken 500.000 euro. Het lekke dak van de kapel wordt volledig hernieuwd, er komt een vochtwerend scherm onder de vloer en de muren worden behandeld tegen vocht. Later zullen ook de oude glasramen en muren in hun oorspronkelijke staat hersteld worden (Gazet v. Antwerpen 4/10 )

Dijlevallei te nat
Ondanks de recente droogte is een deel van de Dijlevallei nog altijd te nat, klagen een viertal boeren uit Oud-Heverlee en Korbeek-Dijle. Vele weiden zijn te nat om koeien te laten grazen. De oorzaak zou liggen in het niet ruimen van de leibeken. Dat ruimen is aan strenge regels onderworpen, en kan niet zo maar, want het slib is vervuild en moet verbrand worden.Oud-Heverlee heeft nu een offerte lopen om een gedeelte van de leibeek toch te ruimen.
(Het laatste Nieuws 28/8 en 30/8)

Ontwikkelingshulp
Op de gemeenteraad werd beslist 6 projecten van ontwikkelingshulp elk 1500 euro subsidie te geven.
(Het laatste Nieuws  30/8)

Eindelijk snelheidsmeter voor politie
3 jaar heeft het geduurd voor de  politie van de zone Dijleland hun multanova snelheidsmeter in dienst kon nemen. De perikelen waren ondermeer te wijten aan het failliet van de firma waar de snelheidsmeter besteld was.
(Het laatste Nieuws 11/8)

Flamboree
1200 scouts uit 20 landen uit alle werelddelen waren te gast op de terreinen van de Kluis in Sint-Joris-Weert. Gedurende 10 dagen werd er gewerkt en gespeeld rond Flamboree. het thema was grenzen verleggen, zowel tussen mensen als landen.
(Het laatste Nieuws 5/8)

Soldaten bouwen brug in Doode Bemde
In amper twee dagen bouwden geniesoldaten een brugje over de leigracht in  de Doode Bemde.  Dat gebeurde in opdracht van de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud. Op termijn kan dat leidden tot een tweede wandellus in achtvorm in de Doode Bemde, zodat het gebied beter toegankelijk wordt voor wandelaars (Passe Partout 9 juli 2003)

Stiekem bevers uitgezet in Dijlevallei
I
n de Dijlevallei, onder andere in Overijse en Huldenberg hebben rattenvanger en buurtbewoners melding gemaakt van bevers. De dieren werden hoogstwaarschijnlijk illegaal uitgezet. De Vlaams Minister van Leefmilieu heeft klacht ingediend tegen onbekenden. Bevers zijn dan wel een beschermde diersoort  en vormen geen bedreiging voor fauna en flora, maar kunnen wel heel wat vraatschade aanrichten. Leefmilieuverenigingen zijn niet er niet over te spreken dat deze illegale uitzettingen een doordachte uitzetting van bevers doorkruist (De Standaard van  12 juli)

Woonuitbreidingsgebied in Haasrode wordt aangesneden. 
De gemeente Oud-Heverlee heeft toestemming gegeven om het woonuitbreidingsgebied tussen de Kerkstraat, de Milsestraat en de Blandenstraat in Haasrode aan te snijden. Binnen 10 tot 15 jaar zouden er zo'n 400 mensen moeten wonen. De 25 eigenaars van het terrein kunnen nu beginnen met de verkaveling. Een deel van het gebied is voorbehouden voor de bouw van sociale woningen.  Volgens Agalev  zijn die geconcentreerd in twee appartementsblokken, wat naar gettovorming neigt . Maar echt definitief zijn de plannen nog niet. Het BPA werd recent nog aangepast: geen doorgaand verkeer meer voor auto's, (Het Laatste Nieuws 27 juni 2003)