Wie al eens zijn botten gaan strekken is in het Meerdaalwoud of andere plekjes natuurschoon heeft ze zeker al bemerkt: de wit - rode verfstreepjes op palen, bomen, huizen of wat dan ook. Een streepjescode voor boswachters ? of een nieuw bosspel van de chiro ?

gratis, groen en grenzeloos

Doodebemde.jpg (12147 bytes)

van de Noordzee naar de RiviŤra?

   Niets is minder waar. Wie deze streepjes volgt wandelt langs een wandelpad uitgezet door de vereniging "Grote Routepaden". Het gaat hier echter niet om gewone wandelwegen, die men in elke gemeente wel kan vinden , maar om langeafstandswandelpaden die van noord naar zuid, van oost naar west kriskras door het landschap lopen. Wie ze blijft volgen komt dus nooit op zijn vertrekpunt terug.

Met het uitzetten van deze routes werd in 1947 begonnen door Franse natuurliefhebbers die wegeltjes uitzochten, die ver van grote steden en industriegebieden door de fraaiste landschappen liepen.

Met verfpot en kwast werden de rood - wit- te streepjes aangebracht. Later werden boekjes met landkaarten en een nauwkeurige beschrijving van de gemerkte routes uitgebracht. Tevens werd een vereniging opgericht met als naam ‘Grande Randonnť ‘, wat zoveel betekent als grote tocht

In 1959 kreeg de vereniging navolging in WalloniŽ en in 1969 gingen ook de Vlamingen meedoen. Zo ontstond een eenvormig bewegwijzerd netwerk van ruim 50.000 km GR paden dat zich uitstrekt van Nederland tot het Spaanse CataloniŽ.

Het voornaamste Grote Routepad in BelgiŽ is de GR 5 en dit pad loopt van de Noordzee via de Ardennen en Luxemburg tot in het zuiden van Frankrijk. U kunt alzo echt te voet trekken van de Noordzee tot de Middellandse zee door de fraaiste delen van Zuid Nederland, BelgiŽ en Frankrijk!

Later heeft men talrijke andere GR paden afgetakt van deze GR 5. Het pad dat door onze gemeente loopt langs de zuidrand van Mollendaalbos en Meerdaalbos en het centrum van St.- Joris- Weert kruist is de GR 512 Viest - Geraardsbergen en geeft aansluiting op de GR 5 " Noordzee- RiviŽra " in Viest, de GR 12 11 Brussel - Parijs" in Bosvoorde en de GR 121 naar Arras in Geraardsbergen.

streepjes-

code

GR merktekens.gif (3348 bytes)

   Wil je dit soort paden bewandelen, dan boef je echt geen doorwinterde wandelaar te zijn. Je volgt gewoon de wit- rode verfstreepjes en het gaat als vanzelf. Daar waar je aan een wegsplitsing komt, worden de tekens dubbel aangebracht. Je moet dan wel links of rechts uitkijken naar de volgende markering. Vind je een rood - wit Andreas- kruis op je route, dan zit je fout. Dit soort paden markeren is vrijwilligerswerk en daarenboven kan er altijd iets fout gaan. Bomen kunnen omgehakt worden, tekens uitgewist, een nieuwe autoweg aangelegd, e.d. Dus moet je altijd wel op je hoede zijn. Daarom is het wenselijk dat je een goede topografische kaart of een topogids bij de hand hebt.

Deze topogidsen, uitgaven van de "Grote Routepaden vzw" bevatten naast een beschrijving van de route ook nuttige informatie betreffende overnachtings- en bevoorradingsmogelijkheden, openbaar vervoer, suggesties voor ťťn- dagswandelaars, afstands- en tijdstabellen, nuttige adressen enz.

De kaartjes erin zijn de gekende staf- kaarten met de route in overdruk. De topogids van de GR 512 bestaat uit 2 delen . Het deel 11 Brabant" beschrijft het traject Diest - Bosvoorde (96 km) en loopt door het schilderachtige Hageland via het brongebied van de Velpe, het Meerdaalwoud en de valleien van Dijle en IJse tot het ZoniŽnwoud.

Het deel "Pajottenland" beschrijft het traject Brussel -   Geraardsbergen.(72 km) Ook voor de gewone wandelaar bieden deze topogidsen mogelijkheden:Twee voorbeeldjes voor sportieve dagrecreatie: inpikken op het GR pad te St.- Joris- Weert en zo tot Tervuren (11,6 km) of tot het station van Bosvoorde (27,8 km).In beide gevallen kan je gemakkelijk terug met het openbaar vervoer.

P.S. Indien je echt de smaak te pakken hebt, stuur ons dan maar eens een kaartje uit het zonnige zuiden, of een foto van de onderkant van je voeten.

info

   Voor wie de kuitspieren al voelt jeuken nog even het adres waar u terecht kan voor nadere informatie,voor de topogidsen waarvan sprake, voor de aanschaf van staf- en wandelkaarten enz.

Indien U een postzegel van 17 fr stuurt ontvangt U de catalogus. Grote Routepaden vzw Van Stralenstraat 40 2008 Antwerpen 03 - 2327218