VLAANDERENFIETSROUTE.GIF (2211 bytes)    Vlaanderen fietsroute

doe mee, die Ronde van Vlaanderen

   Ze staan er al een tijdje in onze gemeente, de kleine rechthoekige bordjes van de Vlaanderen fietsroute.

Vanaf nu vormen die bordjes de leidraad voor één grote lusvormige  route van liefst 641 km door de mooiste gedeelten van Vlaanderen. Het is de bedoeling dat je die al fietsend aflegt, sommige gedeelten zijn trouwens autovrij.

Om u alvast een idee te geven, beschrijven wij u in het kort het traject.

Vertrekkend in Oud-Heverlee, rijden we eerst richting Heverlee, vervolgens gaat het richting Overijse. Na het doorkruisen van het Zoniënwoud duiken we het prachtige Pajottenland in. Via de Vlaamse Ardennen komen we in Kortrijk. dan volgen we een tijdje de Leie tot Menen. Via Ieper fietsen we door, door de IJzervlakte, richting kust. Na Nieuwpoort trekken we verder door de polders richting Brugge. Hier loopt het traject grotendeels langs het kanaal Gent-Brugge. De Scheldeoevers, de Rupel en later de Neteoevers brengen ons tot Mechelen en Lier.

U hoort het, grote delen van het traject worden gereden langs rivieren of kanalen. Turnhout, Postel, Bocholt....de mooiste gebieden van de Kempen worden u voor de voeten geschoven. De Limburgse Maasvallei vormt ons volgende decor. Daarna langs Limburgs Haspengouw naar Sint Truiden, en via Hoegaarden belanden we tenslotte terug in onze eigen gemeente.

Langs het traject komen speciale houten trekkershutten met alle nodige voorzieningen voor 4 volwassenen. Ze worden op bestaande campings geïntegreerd en bieden genoeg comfort om buiten de zomermaanden gebruikt te kunnen worden.Huurprijs 900 frank per nacht. Men kan maximaal voor 3 nachten huren. Deze trekkershutten bevinden zich echter voor het moment alleen in Oost- en West-Vlaanderen en in Antwerpen. Niet direct bij de deur dus.

Maar natuurlijk bent u niet verplicht het ganse traject in één keer af te fietsen. Voor wie voorzichtig wil beginnen, en zich eens een dagje een echte "randomneur" wil voelen, geven we alvast een tip voor een daguitstap:

Pik eens in op de Vlaanderen Fietsroute" in Blanden of  Vaalbeek. Met een beetje lichaamsconditie moet St.-Truiden in de éne, of Halle in de andere richting voor de meesten toch haalbaar zijn.

Daar kan dan het stalen ros, en zijn vermoeide eigenaar, voor 200 frank probleemloos de trein op ( er is een uitstekende verbinding, zelfs op zondag.)

Voor u vertrekt, toch even een gedetailleerde kaart aanschaffen, want vorige week mocht ik al enkele verdwaalde fietsers opnieuw op het goede pad brengen.

Het N.G.I. heeft een uitstekende en handige topogids beschikbaar (280 frank) Verkrijgbaar in de boekhandel of via het NGI in de abdij van Terkameren in Brussel 02 / 629 82 82