spacer.gif (820 bytes)

Uit ADO 145


Werknemers zijn geen gereedschap

spacer.gif (820 bytes)Misschien hebt u de karavaan tractoren van 11.11.11 zien voorbijkomen op 18 oktober. Misschien hebben enthousiaste chiro- en scoutsjongeren u een krentenboterham aangeboden, met de boodschap ‘iedereen heeft het recht zijn boterham te verdienen’…
De actie van het plaatselijke 11.11.11-comité en de GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) paste in de campagne voor waardig werk van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging en de vakbonden.

De zoektocht naar steeds goedkopere arbeidskosten zet miljoenen werknemers in Noord en Zuid in de kou. Nochtans zijn waardige arbeidsomstandigheden en een leefbaar loon noodzakelijk, als we tegen 2015 de armoede de wereld uit willen krijgen. Dat is de allereerste millenniumdoelstelling.

spacer.gif (820 bytes)
Samen voor
Waardig Werk

Lonen en sociale bescherming staan onder druk. In Noord en Zuid, Oost en West moeten werknemers steeds flexibeler zijn en genoegen nemen met minder sociale bescherming. Daarnaast overleven miljoenen mensen in de informele economie.
Ze werken als straatventers of schoenpoetsers, als huispersoneel of chauffeurs zonder degelijk loon en zonder sociale bescherming.

De onzekere werksituatie zet werknemers tegen elkaar op, want het lijkt alsof werknemers in andere landen rechtstreekse concurrenten zijn.
Ten onrechte, want pas als werknemers in het Zuiden een deftig loon krijgen en tegen goede voorwaarden werken, kunnen werknemers in het Noorden dezelfde voorwaarden blijven afdwingen.
Internationale solidariteit is dus broodnodig. 11.11.11 werkt voor dit thema samen met Wereldsolidariteit, FOS, Oxfam-Solidariteit én de vakbonden ACV en ABVV.

spacer.gif (820 bytes)
Een voorbeeld

Thaise arbeiders kloppen de langste werkdagen ter wereld, gemiddeld 59 uur per week. Maar arbeidsrechten zijn er nauwelijks.
Zeker voor de arme Birmanen die in Thailand werk zoeken.

Yin Ma: “We wonen met 300 Birmaanse vrouwen boven de fabriek. De leefomstandigheden zijn zo slecht dat we er ziek van worden. Wij verdienen 1, 5 euro per dag, de helft van het minimumloon.
Overuren zijn verplicht, maar ze worden niet betaald.
En het duurt soms een maand voor we ons loon krijgen.” 50 arbeidsters pikten dit niet langer en namen ontslag. Thai Labour Campaign hielp deze arbeiders om klacht in te dienen en achterstallige lonen terug te vorderen.
Zij kregen gelijk van de rechtbank.

spacer.gif (820 bytes)
Decent Work


De Belgische campagne sluit aan bij de internationale campagne Decent Work, Decent Life. Die campagne wil het thema waardig werk overal ter wereld bij beleidmakers en internationale instellingen op de agenda krijgen.
Syndicale organisaties en ngo’s vinden het ongehoord dat de Millenniumdoelstellingen menswaardig werk slechts in de marge vermelden, en niet als hefboom voor ontwikkeling.
In heel Vlaanderen maar ook in Oud-Heverlee zal de campagne niet ongezien voorbij gaan.

U vindt alle informatie op www.waardigwerk.be.

Katrien Vanderschoot
GROS Oud-Heverlee

spacer.gif (820 bytes)