spacer.gif (820 bytes)

Uit ADO 143


Haasrode (heeft ge-)feest!

spacer.gif (820 bytes)

Zondag 2 september was het feest in Haasrode. We kennen al jaren het Zomerfeest in Oud-Heverlee, en de laatste jaren lees je overal over straatbarbecues en allerhande dorpsfeesten in Vlaanderen. Begint een nieuwe traditie in Haasrode? ADO sprak met één van de leden van het feestcomité, Beatrice Windels.

spacer.gif (820 bytes)
Dorp in actie


Er zijn al verschillende dorpsfeesten geweest in het verleden. Zo organiseerde de Gezinsbond twee jaar geleden een rommelmarkt en een spelnamiddag, maar dit initiatief kende geen vervolg. Een paar enthousiastelingen wilden de draad dit jaar opnieuw opnemen met als enig doel, mensen in een ongedwongen sfeer met elkaar laten praten en laten genieten van allerlei vertier. Zo leren de mensen elkaar weer beter kennen.

Er werd druk gemaild want de initiatiefnemers wilden een zo groot mogelijk draagvlak. Ook financieel moest het plaatje kloppen. Wie ging de rommelmarkt organiseren? Wie zorgde voor de receptie na het aperitiefconcert? Wie ging de tenten opzetten? Raakten we aan een springkasteel? Ongelooflijk, zegt Beatrice Windels, hoeveel mensen mee wilden helpen.

De volleybalclub verplaatste zijn jaarlijkse eetfestijn naar die dag. De Landelijke Gilde haalde reus Wannes buiten. Doorlopend waren er muzikale optredens. De twee bellenmannen waren geweldig. Jef Schevernels gaf samen met de vereniging OKRA een pétanque-initiatie in de tuin van de pastorie. Verenigingen die het wilden, konden zich voorstellen in de parochiezaal.

Oeps: Sabam was bijna vergeten. En dus werden de initiatiefnemers op het matje geroepen. Toch wel jammer dat er bijna evenveel betaald moest worden als voor de proms van de muziekschool. Dus erg veel. En dat terwijl iedereen gratis optrad.

spacer.gif (820 bytes)
Pootefretter
en kunst

Eén van de hoogtepunten was zeker de geweldige Pootefrettersverkiezing, met als voorzitter de enige echte Julien Lemmens, die model stond voor het Pootefrettersbeeldje aan de school in Haasrode. Aan zijn rechterhand zat zijn echtgenote Marieke die voor de kandidaten druiven meegebracht had en chocomelk. Andere juryleden waren van de oorspronkelijke Orde van de Pootefretters. Leon Steeno had voor alle deelnemers een echte pin van de Orde mee. We hebben geweend van het lachen toen de ouders al gorgelend moesten zingen, vertelt Beatrice. Misschien verkiezen we volgende keer ook een Mie Poot?

Ook de kunstroute was een succes. Een oude droom van Ad Wouters en Wim Van den Abbeele werd werkelijkheid: kunst in het dorp. In de Kerkstraat en in het zaaltje van Den Deugniet konden inwoners hun kunstwerken tonen. En je had ze moeten zien, al die kijkers met een wortel in de mond. Zeshonderd wortels werden door de moestuin geschonken, en lekker dat die waren.

Dat er die dag heel wat te doen was, wisten de initiatiefnemers. Maar ’t was het laatste weekend van de vakantie, iedereen was klaar voor het nieuwe schooljaar. Een moment dus om met het hele gezin af te zakken naar het centrum van Haasrode. En misschien proberen we een volgende keer een caféroute te organiseren tussen Oud-Heverlee (Zomerfeest) en Haasrode?
spacer.gif (820 bytes)

En krijgt Achter d’oechelen concurrentie van De Haasroodse, het krantje van die dag? Nee hoor, op de voorpagina staat: ‘verschijnt onregelmatig.’ Voorlopig blijven wij dus de énige echte dorpskrant. ;-)

En dat het goed was, bewees de frituur. Toen de harde werkers om halfzes een friet wilden gaan eten, bleek de frituur uitverkocht.

Wie de foto’s wil bekijken: www.gezinsbond.be/haasrode,  
doorklikken foto’s > dorpsfeesten.

spacer.gif (820 bytes)