spacer.gif (820 bytes)

Uit ADO 143


De rubriek van de moderne allochtoon:
al goor

spacer.gif (820 bytes)

Een film in De Roosenberg. En wat voor eentje. Mijn verwachtingen waren hooggespannen. Al goor. Amai ‘goor’, aan wat kan je je dan verwachten? En dan de ondertitel, iets van een trut. En dan nog zeggen dat niemand aanstoot nam dat ik er naartoe ging. Goh, als mijn kinderen zich van zo’n taal bezigen, gaat de buitenwereld echt denken dat ik een pedagogisch diploma bezit. The inconvenient truth. De verwachting was gewekt.

spacer.gif (820 bytes)
Nu weet ik ...

En inderdaad, zoals zovele land-, continent- en wereldgenoten aanschouwde ik de teleurgang van gletsjers, van de waterhoek, van de ijskappen, van de skivakantie en de heropleving van statistieken , woestijngebieden, insekten en cipressociparis leylandii … . Nu weet ik dat broeikasgassen niets te maken hebben met mijn buurman die van kippen en ander leggoed zijn hobby heeft gemaakt. Nu versta ik eindelijk Kyoto: het is zonder oto maar bijvoorbeeld met de fiets. Nu versta ik de nieuwe seizoenindeling: voorzomer, hoogzomer, nazomer en laagzomer. Nu begrijp ik dat De Morgen, de Humo, de Knack om de zoveel tijd een econummer maken. Nu weet ik dat een ecologische voetafdruk niets te maken heeft met de vod die ik wel eens in het aangezicht krijg als ik weer eens met mijn vuile voeten rechtstreeks uit de tuin binnen gelopen kom. Nu weet ik dat emissierechten niets te maken hebben met VRT of VTM.  

spacer.gif (820 bytes)
De boodschap

Urbanus zong het vele jaren geleden al: “de wereld is om zeep, er gebeuren rare dingen rond om mij”. En geef mij maar Urbanus want die meneer Gore … . Wat de teleurgang van onze beschaving betreft heb ik die avond in De Roosenberg twee belangrijke dingen ontdekt. Niet alleen dat we gezorgd hebben voor de opwarming van onze moeder aarde, maar dat de mensheid zo iemand als een Gore nodig lijkt te hebben voor ze geloof hecht aan deze realiteit. Zovele jaren hebben zovele mensen in de woestijn gepredikt. Waarom spreekt plots iedereen over ‘global warming’ in plaats van over ‘opwarming’ en over ‘fair trade’ in plaats van over ‘eerlijke handel’. Ik kan alleen maar concluderen dat de manier waarop en wie de boodschap brengt ook hier belangrijker is geworden dan de inhoud. Of Gore nu een filmpje had gemaakt over Dash, het creationisme, de Lamborghini van Tom Boonen of over het klimaat, het werd wereldwaarheid. Ja, ge kunt heiliger zijn dan de paus en ge kunt goorder zijn dan groen. Of goorder dan Goor. Zo wijden zowel Chirac en Laurent zich in hun pensioengerechtigd bestaan blijkbaar aan duurzame ontwikkeling. Zo is het ‘bij Tatouatis’ Lexus dat de opwarmingsbijdrage van De Morgen sponsort terwijl hun auto’s twee keer zo veel verbruiken als mijn bakske. Zo staat op de Honda Formule 1 wagen het logo ‘red de aarde’. Zo zag ik deze week in de boekhandel het boek ‘consumensjes’, over hoe de reclame kinderzieltjes met succes wint. Ja, u ziet, hier schrijft een strijdbare Amedé Frustré.

Maar bij de pakken blijven zitten, wil ik ook niet. Ondanks de boodschappers, er is een probleem ! Geen woorden, maar zinnen – eh daden. Hoe kan het CO2 probleem worden aangepakt in Oud-Heverlee? Ik zie twee richtingen.

spacer.gif (820 bytes)
Richting 1

Ten eerste, de gemakkelijkste, de politieke oplossing. Kijk eens naar hoe Europa en de rest van de wereld het probleem aanpakken.
En dan kom je op het marktprincipe uit: je kan CO2 kopen en verkopen. België kan de CO2 norm halen door goede lucht aan te kopen in landen die zo dun bevolkt zijn of zoveel bos hebben dat ze onder de CO2 norm zitten. Godbetert Siberië , Wit-Rusland, Kazachstan, Bobbejaanland … .

We hoeven gewoon dat principe door te trekken naar Oud-Heverlee en zijn buurgemeentes. Wel, mensen, dan is het volgens mij kassa. Wij hebben zeer veel bos in vergelijking met de omliggende gemeenten. En bos betekent in de nieuwe redenering geen bomen of wandelmogelijkheid maar wel: goede lucht om te verkopen. Bovendien passeert er bij ons amper een stukje autostrade: 200 meter ter hoogte van Heverlee en volgens de kaart één rijvak ter hoogte van Haasrode. Als je dat vergelijkt met Bierbeek, Bertem en Leuven verwaarloosbaar. We hebben geen superdrukke steenwegen annex koopcenters zoals de Tiensesteenweg en de Tervuursesteenweg. We hebben geen industrieterrein. We hebben een legerdomein en zoals men weet, daar gebeurt niets: ter plaatse rust is pure winst. De CO2 last van de vliegvelden van Beauvechain en Zwaventem moet men aan ons compenseren. Er rijden zo weinig bussen dat we het Van Hool-uitstoot-probleem kennen. Ik vermoed dus dat we een mooie bonus van Bierbeek, Bertem, Leuven, Zaventem en Hamme-Mille kunnen krijgen. Voor Oud-Heverlee is er politiek, technisch, wetenschappelijk, bureaucratisch geen enkel broeikasgasprobleem. Onze schepen van CO2 kan op beide oren slapen. Opgelost.

spacer.gif (820 bytes)
Richting 2

Ten tweede, vind ik, moeten we zoeken naar een oplossing die Oud-Heverlee op de wereldkaart zet. Als een huisvrouw dat met Kapellen kan, moeten wij dat toch ook kunnen. Ik heb zo zitten denken. Spaarlampen promoten, dat doet al iedereen: in de post staan er nog dozen vol. Wat eerlijke handel betreft kunnen we het onmogelijk halen van Bierbeek met zijn wereldwinkel en eerlijke-handel-koopcentrum. Subsidiëren van zonnepanelen en rietvelden doet mijn heimat ook al beter. Zij belonen zuinige wijken zelfs met een gratis fleece-deken. Wc’s met spaartoets zijn ook al geen unicum mee en elk chique huis met Starck wc doorstaat dan ook deze toets. Terug sokken stoppen lost wel het gat in de kous maar niet in de ozonlaag op. Nee, al deze eerder Tobbackiaanse oplossingen zijn als pleisters op een houten been. Of moet ik in het kader van deze bijdrage zeggen: druppels op een opgewarmde plaat, eh bol.

Gelukkig vond ik een eureka in het weekblad Knack en ik wil het hier aan onze goegemeente voorleggen. Ik las immers dat de grootste energieverslinder van de toekomst de computer zal zijn. In 2012 zal alle elektriciteit die nu al geproduceerd wordt nodig zijn om het www te laten draaien (Knack nr. 11 (37) p. 56) en kan Vista niet veel meer dan Windows 95 maar verbruikt het een veelvoud aan energie (Knack nr. 17 (37) p. 68). Terwijl wasmachines, droogkassen, senseo’s alsmaar zuiniger worden, verbruikt een Vista bijvoorbeeld bijna drie keer zoveel als XP (termen voor ingewijden, uitleg te verkrijgen bij ondergetekende).

Ik met mijn schamele midlifeleeftijd dito crisis (zie de derde alinea) heb het inderdaad weten gebeuren. Toen ik in de humaniora zat kocht ik het 20 jaar oude nog steeds opperbest functionerende typmachine merk Olympia over van mijn nonkel. Niks elektriciteit, pure menselijke energie, af en toe een druppeltje machineolie. Drie jaar later op de unief met zoveel te maken werkjes kocht ik een elektronische Ollivetti die verschillende lettertypes had. Toen was ik nog een watje. Weer drie jaar moest ik een thesis maken en had je al een Brother waar je een hele zin mee kon corrigeren dankzij een automatisch correctielint. Enkele watjes. Weer drie jaar later een heuse computer: een 386. En dan een pentium 1, een pentium 4 en binnenkort moet ik eentje hebben waarop Vista kan draaien. giga-ntisch veel watt.

Inderdaad, in het aards paradijs zijn de problemen ontstaan met een appel en in het hedendaags paradijs zijn ze ontstaan met Apple. Who will pay the Bill? (Gates) Ja, kindjes wilden vroeger zo snel mogelijk uit de box, gingen op een potje en dan op de wc. Nu willen ze constant op de x-box, hebben ze allemaal een I-pot en een plee-station.

Oud-Heverlee kan een voortrekkersrol vervullen door een halt toe te roepen aan het overmatig computergebruik. Laat de politie hun oudere computers blijven gebruiken. Laat de administratie opnieuw overschakelen op Windows 95 of Linux: het kan meer dan genoeg voor wat een administratie nodig heeft. Laat de bib computervrij. Stop de verdere verspreiding van de elektronische identiteitskaart annex papiertje voor het buitenland. Burgemeester, hef een belasting op informatiesnelwegen zoals Google en vraag een % op elke YouTube en elke Playstation. Geef een premie aan elke bewoner die zich redt met een Windows 2000. Laat ons de trekker worden van de webluwe gemeentes van Vlaanderen en de rest van de wereld en zo de wereld redden.

Wat denk je: lees gerust eens na op de website van ado en vergeet daar niet uw reactie achter te laten.

Gerrit

spacer.gif (820 bytes)