spacer.gif (820 bytes)


Uit ADO 141


De rubriek
van de moderne allochtoon

Dieren in nesten: van het kastje naar de muur
spacer.gif (820 bytes)

Tijden veranderen. Meer en meer wordt er belang gehecht aan de rechten van het dier. Het gaat soms ver. Als je de krant leest, wordt een dier, bijvoorbeeld de hond, systematisch over het paard getild. Dieetproducten voor honden, een vermageringspil, een hondenkuur, hondenbegraafplaatsen, plastische chirurgie voor honden, zwaarlijvige honden, kapsalons voor honden, sluiting van Chinese lestaulants (meel bepaald omwille van gelecht nummel 67)… . Als een hond een kind bijt, is dat niet meer de schuld van die hond, maar van de eigenaar die hem niet goed heeft opgevoed. En zelf werkend in de sociale sector, dan zie je dat ook de eigenaar er niet aan kan doen. Dat het aan zijn opvoeding ligt. En ook diens ouders treffen geen schuld, want in ‘hunnen tijd’… . Inderdaad vroeger sprak men van een hondenleven voor wie miserie had en een prinsenleven voor wie het goed had. Nu is dat net omgekeerd geworden : een hondenleven is pure luxe en een prinsenleven, beste Laurent en Filip , is kommer en kwel. Niet raar dat Laurent zich tot de honden bekeert. En dan heb ik het nog niet eens over de rechten van de kat gehad : probeer acht katten maar eens zover te krijgen om een slee door de sneeuw te trekken.
spacer.gif (820 bytes)

Nu, het is met aan bijna zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat Noë met zijn ark ooit aanbelandde in Oud-Heverlee. Meer bepaald in de Noëstraat aan het Zoet Water. De voornaam van Noë is dan ook Maurits. Dat is trouwens de reden dat Oud-Heverlee in tegenstelling tot mijn autochtone gemeente van afkomst Bierbeek zoveel voor dieren doet. En vooral voor de minder in het oog springende dieren. Dit is ook de bijbelse en de Limburgse logica : wat je voor de minste van de mijnen doet, heb je ook aan mij gedaan. Kijk maar naar ons ganzen- en eendenpark. Kijk maar naar de investeringen voor paddenoverzetplaatsen. Van de luxueuze, feng shui, Steineriaanse afgeronde padkeerkringen in de Bogaardenstraat tot de eerder landschapsvervuilende plastic zeilen aan de Waversebaan en inderdaad de Noëstraat.

spacer.gif (820 bytes)
Het laatste voorbeeld van deze diervriendelijke ingesteldheid dat mij en ‘die van ons’ opviel, was een bijdrage in ons zusterblad ‘Het gemeenteblad’, meer bepaald de winteruitgave op pagina 15. Ik citeer : “Met een aantal eenvoudige maatregelen kunnen we de zwaluwen in Oud-Heverlee al flink helpen.” Men zoekt mensen die een zwaluwnest aan hun huis willen installeren. Mits het invullen van een eenvoudig formulier, zelfs zonder indienen van een bouwvergunning, zonder een milieu-effectenrapport, zonder ingave van gegevens in het Mestaktieplan, zonder taxzegels, zonder foto’s in drievoud, zonder een verhoging van de brandverzekering kan men een zwaluwnest bouwen. Zoals je ziet krijgen dieren soms meer rechten dan mensen. Nu ik weet ook wel : één zwaluw maakt de lente niet, zeker in deze tijden waar de winter de winter niet meer is (ook niet in Antwerpen) en de lente de lente niet meer is. Op dikke truiendag was het zo warm dat ik mijn trui zelfs niet kon aanhouden. Maar dit volledig terzijde
spacer.gif (820 bytes)

Toen ik de bijdrage verder las, werd het mij toch een beetje gortig. Met name: eens de aanvraag goedgekeurd, komt men met een ploeg het kunstnest voor u ophangen met een hoogtewerker.
Viel mijn bril in tweede instantie van mijn neus want even verder stond : ‘Misschien bent u niet zo gelukkig met de gewoonte van de vogels om hun uitwerpselen na te laten onder hun nest. ‘ Met een hoogtewerker wordt dan ook op eenvoudige vraag een mestplankje van O,5 m op O,25 meter opgehangen. En er werkelijk over : een ploeg zal langskomen om het plankje schoon te maken. Met een hoogtewerker natuurlijk. Ik heb eens navraag gedaan wat een door personeel bediende hoogtewerker laten komen kost. Wel, ik viel in derde instantie van mijn mestplankje, eh om in vogeltermen te blijven : van mijn stokje.

Niet voor niets is de afkorting van het OCMW veranderd naar openbaar centrum voor maatschappelijke welstand zoals je kon lezen in hetzelfde tijdschrift op p. 16. Mogelijk is het een slinkse truc van de minister van werk en de schepen van openbare werken want inderdaad in ons zusterblad zag je op de binnenkant van de achterflap wel 11 nieuwe gemeente-jobs ! Zoals je ziet : alles kan met alles te maken hebben. Daarom vond ik in vierde instantie mijn gezond verstand terug. Nu men toch systematisch met hoogtewerkers op pad gaat (let op de woordspeling) kan men in één keer naast het mestplankje ook de mensen hun goot kuisen. Het is zo’n lastig werk met een ladder. En dat men in één tijd gebroken pannen herstelt, dat men in één moeite nagaat of de schouw nog voldoet, of de nokken nog vastzitten zodat vogels die er zich op neerzetten geen ongeluk overkomt. Het plukken van de kersen van mijn kersenboom omdat ik aan die hoogste kersen niet aankan, het toppen van enkele van mijn bomen en de haag. Echt waar, als ik er zo over nadenk : een hoogtewerkeraanbod van de gemeente : het is niet slecht gezien.
En weet, gezien de redenering hogerop in mijn artikel. Ook ik ben niet echt 
verantwoordelijk voor mijn bijdragen. Het ligt allemaal aan mijn opvoeding.

Gerrit

spacer.gif (820 bytes)