spacer.gif (820 bytes)


Uit ADO 141


Bevers in Oud-Heverlee

spacer.gif (820 bytes)

Vele dorpsgenoten maakten een beverwandeling tijdens het vorige zomerfeest in Oud Heverlee . Want sinds april 2003 zitten er opnieuw bevers in de Dijlevallei en een aantal bouwden hun burcht op het eilandje op de noordelijke vijver van het Vlaams Natuurreservaat Vijvers van Oud-Heverlee, gelegen achter het stationsgebouw tot aan de brug van de E40. 
Bevers kwamen van nature voor in de Dijlevallei maar stierven 150 jaar geleden hier uit door overbejaging. Ze waren gegeerd om hun geurstof castoreum, om hun dikke vacht en om hun vlees dat volgens de katholieke kerk op vrijdag gegeten mocht worden. Wegens zijn afgeplatte en geschubde staart deelde de kerk het dier immers in bij de vissen. 

spacer.gif (820 bytes)

De nieuwe bevers komen uit de Elbevallei. Ook Wallonië wordt herbevolkt met dieren vandaar afkomstig. De bever is niet alleen op Vlaams niveau beschermd, ook op Europees niveau geniet hij bescherming, ongeacht waar het dier zich ophoudt. Ook zijn burcht en dammen zijn beschermd.
Gelukkig is de biotoop van de bever nog intact in de Dijlevallei stroomopwaarts Leuven maar of dit garanties biedt voor een levensvatbare populatie is niet zeker. Begin maart werden opnieuw 2 dode exemplaren aangetroffen nabij de noordelijke vijver Uit de autopsie die milieuadministratie liet uitvoeren blijkt dat kwaad opzet in het spel is. De schedels van beide bevers waren verbrijzeld en metaalsplinters werden erin teruggevonden. De dieren stierven door kogelinslag of door bewerking met een metalen voorwerp of door een combinatie van beiden. Een PV tegen onbekenden zal opgemaakt worden en de politie van de politiezone Dijleland wordt ook ingelicht.

spacer.gif (820 bytes)
Alhoewel de bever geen schadelijk dier is, een planteneter is en zich nooit ver van een waterloop ophoudt, is blijkbaar niet iedereen even gelukkig met zijn aanwezigheid. Het is maar de vraag of hij stand zal kunnen houden.
Wie graag met een bevergids op pad wil, kan contact opnemen met de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud op het telefoonnummer 016 23 05 58. Wie op uitstap wil met een echte beverspecialist kan met Jorn Vanden Bogaert een bezoekje brengen aan Houffalize.
Jorn is te bereiken op het gsm nummer 0496 45 80 85

spacer.gif (820 bytes)