spacer.gif (820 bytes)


Uit ADO 139


Davidsfonds afdeling Sint-Joris-Weert

spacer.gif (820 bytes)
 


In onze reeks over de verenigingen in onze gemeente vandaag een (levensbeschouwelijke) vereniging met waarschijnlijk de meest bekende naam in cultureel Vlaanderen. Het christelijk geïnspireerde Davidsfonds werd in 1875 opgericht als tegenhanger van het vrijzinnige Willemsfonds en genoemd naar J.‑B. David, die tussen 1842 en 1866 de eerste Nederlandstalige algemene geschiedenis van België schreef.

Het Davidsfonds telt zowat 590 afdelingen in Vlaanderen (waarvan 1 in Oud-Heverlee en 1 in Sint-Joris-Weert).

Er zijn 60.000 gezinnen lid van het Davidsfonds. Tot de jaren ’90 van de vorige eeuw werd er vooral algemeen cultureel gewerkt, nu spitst de vereniging zich eerder toe op taal en lezen, geschiedenis en kunst.

spacer.gif (820 bytes)

Jaarlijks organiseert het Davidsfonds meer dan 10.000 culturele activiteiten, ook in uw buurt. Er zijn de alom gekende topevenementen zoals de Nacht van de Geschiedenis en het Groot Nederlands Dictee, maar ook een hele rist andere mogelijkheden zoals een weekendje Vlaanderen met hoevebezoek, concerten, museumbezoek … Het Davidsfonds organiseert ook zoektochten en binnen- en buitenlandse cultuurreizen. Auteurs, musici, journalisten en andere grote namen uit de culturele wereld nemen u mee op ontdekkingstocht en laten u van cultuur proeven, genieten, cultuur ontdekken en … onthaasten.

spacer.gif (820 bytes)

ADO lichtte er de afdeling Sint-Joris-Weert uit die 78 gezinnen/leden telt en heel wat lokale activiteiten organiseert. Er vinden speciale evenementen plaats - soms samen met andere verenigingen - zoals een Afrikaanse avond, een grote fototentoonstelling over het dorp, een kooruitvoering van het Passiespel in de kerk, Weert Concerteert. Maar ook gewoon een wandeling langs specifieke plekjes in de omgeving of een rondleiding in fruitboomgaarden mét gespecialiseerde uitleg. Een huisconcert bijwonen. Petanque spelen. Deelnemen aan een leesgroep. Een gesprek bijwonen rond genetica, over wiskunde, stripverhalen.

Er wordt ook wel eens bezoek gebracht aan een ‘grote’ tentoonstelling, bv. in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, naar aanleiding van herdenkingen of speciale verjaardagen, zoals die van Jacques Brel … Een daguitstap naar Tongeren, gecombineerd met een bezoekje aan een lokale wijnboer, een uitstap naar Parijs, theaterbezoek, samen naar een optreden van De Nieuwe Snaar, met eigen gids naar de tentoonstelling Leven in Steen of recent naar de Georges Despaux-tentoonstelling in Twee Bronnen in Leuven: het kan allemaal. Dezer dagen komt Benno Barnard langs, de bekende schrijver uit Nederland die in Brussel neerstreek.

spacer.gif (820 bytes)

 

Je wordt lid door jaarlijks 2 boeken of cd’s te kiezen uit het ruime aanbod van het Davidsfonds: Vlaanderens mooiste boeken, waaronder ook kinderboeken. Je krijgt dan ook kortingen op boeken en cd’s, gunsttarieven bij bezoek aan musea, tentoonstellingen, monumenten. Zo ontmoet je mensen, in een omgeving van warmte, respect, verdieping en schoonheid, een omgeving ook met veel vriendschap en gezelligheid.

Doe mee en beleef verrijkende en plezierige momenten: een seintje aan het secretariaat (016 47 28 07) of via e-mail aan davidsfonds_weert@yahoo.com volstaat om gecontacteerd te worden. 

spacer.gif (820 bytes)