spacer.gif (820 bytes)VERKIEZINGEN 8 OKTOBER 2006

 

spacer.gif (820 bytes)


4blauw.gif (837 bytes)Uit ADO 138


De partijprogrammaís vergeleken

Introductie
 

spacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)

Op de volgende webpagina's presenteren we u een overzicht van de standpunten van de verschillende politieke partijen rond een twintigtal items. We bezorgden alle partijvoorzitters of lijsttrekkers een blanco tabel en vroegen hen om met maximum 100 lettertekens, en liefst beginnend met een duidelijke ja of neen het standpunt van hun lijst weer te geven.
Een moeilijke oefening, dat geven we grif toe. Bovendien vroegen we dat al begin juli en wilden we antwoord tegen midden augustus. Enkel de SP.A had op dat moment zijn programma al rond en gepubliceerd op zijn website. Toch kregen we van alle partijvoorzitters of lijsttrekkers een antwoord.
  • Deel 1: FinanciŽn, Infrastructuur
  • Deel 2: Verkeer, Ruimtelijke Ordening
  • Deel 3: Informatie, Verkeerspolitie, Ontwikkelingshulp, Cultuur
     
spacer.gif (820 bytes)
 
Ons overzicht levert alvast wat politieke duidelijkheden op. Het gemeentelijk zwembad, waar Ellen Vanvlasselaer vorige keer nog campagne voor voerde, zal er niet komen: geen enkele partij ziet dat zitten. Ook het CD&V- programmapunt van de drie vuilzakken per maand voor gezinnen met drie of meer kinderen zal er blijkbaar niet van komen. Het bejaardenrusthuis aan de Kouter, dat willen ŗlle partijen, en ook meer sociale woningen, meer middelen voor ontwikkelingshulp, een speelpleintje in alle dorpen, en geen uitbouw van Bremberg tot een congrescentrum. Die ringweg rond Sint-Joris-Weert, een idee dat opgenomen was in het voorontwerp van structuurplan, ziet blijkbaar geen enkele partij nog zitten. CD&V houdt het bij een "niet direct realiseerbaar".

De verschillen zijn soms duidelijk, soms vrij subtiel: niet alle uitspraken zijn glashelder of ondubbelzinnig. Maar leest u zelf.
 

spacer.gif (820 bytes)
 
De volledige programmaís hebt u daarmee niet: daarvoor moet u de folders afwachten. Of alvast een kijkje nemen op de websites van de verschillende partijen: op onze website in de rubriek "verkiezingen 2006" vindt u meteen de linken naar ŗlle websites.
Bij de SP.A vindt u zo meer over hun wensen voor een gemeentelijk loket voor mensen met woonproblemen, een bijkomend containerpark, een dienstverlening pedicure voor minder begoede en/of bejaarde inwoners, een spelotheek en een debat over de drie basisscholen van het gemeentelijk onderwijs: is dat de meest optimale inzet van middelen vraagt de SP.A?
Bij Groen! kan je lezen over andere politie-prioriteiten die men daar wil, een andere aanpak inzake ruimtelijke ordening, dubbele riolering, een dienstenbus die door alle deelgemeenten komt als rondrijdend gemeenteloket, meer autoluwe straten en de mogelijkheid van vegetarische maaltijden op school.
Bij het afsluiten van dit artikel was het programma van CD&V en Fusiebelangen nog niet gepubliceerd: het komt vast wel op hun website. Surfen maar.
 
spacer.gif (820 bytes)