spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 137

Op politiek vlak is het deze maand hoogseizoen. De kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen moeten immers uiterlijk begin september ingediend worden. Politieke partijen vergaderen dezer dagen over programma’s, bestuursleden van allerlei verenigingen krijgen discrete of minder discrete vragen om op een lijst te gaan staan. Officiële mededelingen over de lijstsamenstelling en lijstvolgorde zijn er nog niet omdat publiciteit voorafgaand aan formele beslissingen erg gevoelig ligt.

spacer.gif (820 bytes)

gemeenteraadsverkiezingen 2006

de lijstvormingspacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) spacer.gif (820 bytes)
We overlopen met u het rijtje. Erg duidelijk is het bij Vlaams Belang. Vorige keer goed voor 358 stemmen (4,9 % ) maar geen enkele verkozene. Het regiosecretariaat van het Vlaams Belang bevestigde ons dat Vlaams Belang geen lijst zal indienen in Oud-Heverlee. Daarmee staat die uitslag al vast.

Vorige keer was er ook een lijst van VU-ID, goed voor 423 stemmen, maar 80 stemmen tekort voor een zetel. Het kiessysteem bevoordeelt grote partijen: Fusiebelangen en CD&V behaalden hun zetels met telkens 296 stemmen per zetel. De splitsing van de Volksunie op nationaal vlak zette zich ook lokaal door. Pas heel recent is er weer een NVA-werking actief met daarin ook de voormalige lijsttrekster Maggie Steeno. Maggie Steeno was destijds goed voor 155 voorkeurstemmen en werd ook al –vergeefs- gepolst door lokale SP-A-mensen. Er werd al een NVA-publicatie over de hele gemeente afgewerkt. De NVA heeft ook de ambitie om terug mee te doen aan de verkiezingen. Of dat apart zal gebeuren of , zoals op nationaal vlak in een kartel met CD&V, is nog niet uitgemaakt: dat kan nog alle kanten op. Bij CD&V luidt het steevast “geen commentaar” bij de partijleiding. Met NVA erbij stijgen-op papier- de kansen voor CD&V om de grootste fractie te worden. 

SP-A heeft intussen een programma klaar en kon daarvoor rekenen op de inbreng van een aantal deskundigen uit ministeriële kabinetten, Vlaamse administratie en NGO’s. Dat kan u vanaf half juni lezen op de SP-A website. De voor de hand liggende lijstvolgorde (Joris Vanderveeren, Yvette Desmet, Luc Vleminckx) is blijkbaar nog voor discussie vatbaar. Joris Vanderveeren (vorige keer 563 voorkeursstemmen) opperde eerder al publiek zijn bereidheid om als lijstduwer te fungeren op een vernieuwde lijst. Daarover wordt later nog beslist door een ledenvergadering. Toenaderingspogingen tot Groen! liepen spaak. Bij de SP-A is men er nochtans van overtuigd dat deze verkiezingen gaan over de vraag met wie CD&V coalitie zal gaan vormen. Met het rechtse Fusiebelangenblok van Vandezande of met de meer progressieve overkant van SP-A en Groen!. Andere combinaties van meerderheden (Fusiebelangen en Groen!) zijn onwaarschijnlijk of wiskundig onmogelijk. Daarom was een “Stevaert-formule” welkom geweest. Maar niet dus.

Bij Fusiebelangen kan men ons enkel bevestigen dat Albert Vandezande inderdaad de lijst trekt. De rest wordt later bevestigd. Alle gemeenteraadsleden zijn weer kandidaat, met inbegrip van ouderdomsdeken Rachel Clabots die tachtig wordt in november. Fusiebelangen zoekt nog twee vrouwen, wist de burgemeester ons te vertellen. En blijkbaar ook nog een populaire jongere, blijkens een mail die bij ons belandde.

Bij CD&V valt officieel enkel te vernemen dat Marianne Thyssen lijsttrekster wordt. En verder absoluut geen commentaar. Dat Marc Rom op twee staat en Adri Daniels op drie is een logica die enkel informeel wordt bevestigd. Verder alleen maar geruchten en indiscreties: over nieuwe kandidaten als Chris Bruyninckx en Ilse Van Hoof. En ook hoe meerdere bestuursleden uit het verenigingsleven vragen kregen om op de lijst te gaan staan. In de loop van juni komt er nog een poll over de modellijst.

Bij Groen! was er de afgelopen zes jaar een grote doorstroming van verkozenen en opvolgers, zodat Katia De Bock als 8ste opvolgster momenteel effectief in de gemeenteraad zetelt. Groen! wist onze ADO-man Paul Pues weg te kapen voor een hoofdrol. De zoektocht naar groene kandidaten gaat verder, waarbij op Rita Decock, Marleen Roelants en Katia De Bock wordt geteld als blijvende mandatarissen. Huidig raadslid Patrick Biront haakt af: de combinatie van een politiek mandaat met een veeleisend beroep is niet meer houdbaar. Over een definitieve lijstvolgorde wordt bij Groen! later nog beslist door een ledenvergadering.
spacer.gif (820 bytes)