spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 137

Bij de start van een nieuwe rubriek in ADO

Klaar voor een kleine test? We geven u vijf minuten voor deze simpele opdracht: som alle verenigingen op van ons dop. Klaar? Lees dan maar verder...

Heeft u ze alle126? Zoveel zijn het er inderdaad. Kijk maar na op onze website. Daar staan ze allemaal netjes opgesomd. Van sommige heeft u waarschijnlijk nog nooit gehoord. Daarom stellen we vanaf dit nummer telkens een plaatselijke vereniging aan u voor.

spacer.gif (820 bytes)

Lenig & Sportiefspacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)
We pikten er lukraak de Blandense turnvereniging “Lenig en sportief” uit om de spits af te bijten. Nu ja, niet helemaal lukraak. We hoorden dat die vereniging dit jaar 35 kaarsjes mag uitblazen.

We gingen even praten met Simone Haine, jarenlang de drijvende kracht achter de vereniging. Simone traint nog altijd mee, en na zo’n oefenuurtje lieten we haar even uithijgen en zetten we haar op de praatstoel.
Met het fotoalbum in de hand ontdekten we de merkwaardige ontstaansgeschiedenis van de vereniging. 

Simone Haine:” Eigenlijk zijn we ontstaan in Haasrode in 1971. Voor één of ander goed doel werd een voetbalwedstrijd georganiseerd. Of we geen damesploeg bij mekaar zouden kunnen ronselen? Dat lukte en een twintigtal vrouwen begonnen te trainen onder leiding van Jef Elaerts. Het sporten viel zo in de smaak dat na die bewuste wedstrijd iedereen gewoon zin had om door te gaan. We deden allerhande sporten, we gingen ook samen zwemmen, maar al snel kwam het accent op turnen te liggen. In het begin gebeurde dat gewoon buiten op het voetbalveld. De zoektocht naar een zaal liep niet van een leien dakje, We turnden eerst bij Jef en Liza Steeno (nu Den Deugniet) maar naderhand ook in de school van Haasrode en Blanden, in de oude bibliotheek, bij “den Bels” (de pas afgebroken Klokke) in de zaal van Van Autgaerden (nu de Linde) om eindelijk een vaste stek te vinden in het Blandense ontmoetingscentrum.”
Maar de club overleefde die zoektocht? Simone:” Meer dan dat, we breiden steeds maar uit. We tellen nu al meer dan 150 leden, en die komen al lang niet meer uitsluitend uit ons dorp. We hebben leden uit Kessel-Lo, Bierbeek, Bertem, Hamme-Mille, Sint-Agatha-Rode, noem maar op…En dat allemaal uitsluitend met mond-aan–mond reclame.”

Wat trekt die sporters dan zo aan in jullie club? “Wij vermoeden dat vooral onze serieuze aanpak met professionele begeleiding aantrekkelijk gevonden wordt. Daarenboven maken we er een punt van om alles best betaalbaar te houden. Sommige clubs vragen het dubbele en meer aan jaarlijkse bijdrage.”
U hoort uw verslaggever niet klagen, maar bij de fotosessie kon je er niet naastkijken: het zijn allemaal vrouwen? “Een tijdje is onze club gefusioneerd geweest met de Gymers van Jan de Jaegere. Toen hadden we dus in principe een mannen- en een vrouwenafdeling. Toen Jan “de Miester” in Bierbeek begon, zijn we elk onze eigen weg gegaan. En nu zijn we dus opnieuw een gemengde club. Onze jongste leden zijn 16-17 jaar, de oudste is over de zeventig. Maar we hebben inderdaad maar enkele mannelijke leden die wekelijks meeturnen. Mannen doen liever aan competitiesport zeker?”

De bestuursleden van het eerste uur Simone Haine, Berte Raeymaekers en Maggy Colla hebben de bestuursfakkel ondertussen overgedragen aan hun opvolgers: Rien Verhuizen, Rita Drappier en Lieve Mommens. Bij hen kan je terecht voor meer inlichtingen.

spacer.gif (820 bytes)
Lenig & sportief bij de start in 1971. Simone Haine zit uiterst links, op de onderste rij.
spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)Praktisch

Lenig en sportief praktisch

Wat:   conditietraining en onderhoudsgym
Waar:   Gemeentelijk Ontmoetingscentrum Blanden
Wanneer:   maandag 19.30-20.30 en 20.30 tot 21.30 uur 
                     woensdag 19.30-20.30 en 20.30 tot 21.30 uur
Meer info Rien Verhuizen 016.40.16.47
spacer.gif (820 bytes)