spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 137

De imposante boot waarin de “mediclinic” huist, komt al uitgebreid aan bod in de gastrubriek van de moderne allochtoon. hier een redactionele bijdrage over deze kliniekspacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)

Mediclinic

de privé kliniek van bij ons, ook voor ons?spacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)De imposante boot waarin de “mediclinic” huist, komt al uitgebreid aan bod in de rubriek van de moderne allochtoon. Op de website van de kliniek vonden we deze omschrijving van het gebouw: “De kliniek werd bijna volledig in gewapend beton opgetrokken om aan het bouwkundig programma te kunnen voldoen. Het vooruitstekend deel, de “boeg van het schip” welke meer dan 4 meter lang is en ettelijke tonnen weegt, werd zwevend zonder enige ondersteuning opgehangen aan de rest van het gebouw. De kliniek is volledig omgeven door waterpartijen en het gebouw is enkel toegankelijk via ophaalbruggen. Een ander pareltje van technologie zijn de 3 computergestuurde zonnevleugels uit aluminium zeildoek. Deze vleugels worden door het domoticasysteem gestuurd naargelang de zonnestand en de gewenste sfeer. Het zijn de eerste zeilsculpturen ter wereld welke zelfdragend en beweegbaar zijn. Deze architecturale hoogstandjes creëren een exclusieve, moderne maar tegelijk ook een gezellige en geborgen sfeer.”

Volgens eigen zeggen kun je er terecht bij gespecialiseerde artsen die over de nodige erkenning en kwaliteiten beschikken. Diezelfde artsen zijn ook werkzaam in publieke hospitalen en/of eigen privé praktijken. Maar wat gebeurt hier allemaal? Je kunt er terecht voor medische ingrepen en advies betreffende dermatologie en esthetische & plastische chirurgie. De website is redelijk uitgewerkt met uitleg en een aantal foto’s, alleen de afdeling ‘algemene heelkunde’ is nog “under construction” (mind your Latin). Overigens willen we benadrukken dat esthetische & plastische chirurgie en dermatologie zeker niet uitsluitend bezig zijn met ingrepen om gelaatsveroudering te corrigeren en de zogenaamde moderne mens de utopie van een eeuwig jeugdig uiterlijk te bezorgen. Veel belangrijker is het om je b.v. na een desastreus ongeval of verwoestende ziekte weer te durven vertonen met een “maatschappelijk aanvaard uiterlijk” en weer deel te kunnen nemen aan het sociale leven. Niet te versmaden voor een gevoel van welzijn.

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) Een eerste raadpleging kost 30 euro waarvan een deel door de ziekenkas wordt terugbetaald. Raadpleeg eerst toch maar de eigen ziektenverzekering. 
De mogelijke voordelen van deze Mediclinic kunnen de volgende zijn: relatief dichtbij voor onze streekbewoners, geen of kortere wachttijden (consultaties mogelijk op sommige avonden en zaterdagvoormiddagen), gepersonaliseerde behandeling, meer privacy en anonimiteit, een rustige, aangename omgeving zonder massa volk om je heen Maar vooral het bijna onbestaande gevaar een ziekenhuisbacterie op te lopen. Er verblijven geen zieken.

Nadeel van zo’n privé kliniek kan de uiteindelijke kostprijs zijn. De behandelingskost is afhankelijk van het soort van ingreep en de nabehandeling, maar dat geldt ook voor het kostenplaatje van niet-geconventioneerde specialist-artsen in andere privé of universitaire ziekenhuizen. Ook als u naar een privé- of universiteitsziekenhuis gaat voor een ingreep is het van groot belang eerst na te gaan of de specialist ter zake geconventioneerd is en dus verplicht is zich te houden aan de officiële barema’s. Geconventioneerde artsen zijn zij die het tarievenakkoord met de ziekenfondsen hebben aanvaard en bij opname in een gemeenschappelijke of tweepersoonskamer nooit een supplement mogen vragen (en ook geen supplement mogen vragen voor een éénpersoonskamer in een paar uitzonderlijke gevallen).spacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) We hebben een redacteur op pad gestuurd naar de Mediclinic van Oud-Heverlee. Fiets geparkeerd bij de ingang aan de waterpartij. Ik had geluk, ik zag iemand zitten in de inkom. Ik loop binnen via het brugje over de waterpartij in een langgerekte ruimte met balie. Er is niemand. Ik loop de volgende aangrenzende ruimte binnen, zitstoelen en banken, leesvoer, vooral veel foldertjes over allerlei zaken zoals schimmels, rosacea, evolence = duurzaam herstel van de innerlijke schoonheid (sic), etc. Maar verder niemand te zien en vooral geen licht vanuit of zicht op de buitenomgeving. De sfeer is nogal intiem en een beetje duister. Na wat wachten, -ik had wel het gevoel bekeken te worden-, komt een relatief jonge arts me verwelkomen en neemt me mee door een gang met aan weerszijde gesloten deuren naar een spreekruimte. Hier wel een hoog geplaatst raam en natuurlijk invallend licht. Jammer dat we verder niets zagen van de rest van de interne structuur en uitrusting van het gebouw. Daar wil ik naar vragen als ik voor een daadwerkelijke ingreep kom. Ik krijg een persoonlijke benadering, zoveel is zeker. Voor dermatologische problemen moet ik bij zijn vrouw zijn.

Link naar de Mediclinic Oud-Heverlee:   www.mediclinic.be   spacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)