spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 137

de gastrubriek van de moderne allochtoon

van klein huizekes en groote boote

spacer.gif (820 bytes)
Binnen de rubriek ‘social talk’ zijn de prijzen van bouwgronden en huizen een geliefkoosd gespreksonderwerp. ’t Es toch nie te geloeve, he!. Wete wa ze veur da klein hoiseke hemme betehld ?’ De prijzen van huizen en bouwgronden swingen de pan uit. Goan ons kinjeren da nog kunne betoalen ? De autochtonen panikeren. Hoelang nog zullen de Vandezandes (60 in de witte gids), de Haesendoncks en Van Autgaerdens de top van de achternamen zijn in onze gemeente? Zo ging een tijd geleden een stukje bouwgrond van 8 are in de Groenstraat voor 16 miljoen oude Belgische franken onder de hamer.

Ik verschoot dan ook dat in Knack (nr. 9 van dit jaar) de prijzen van woonhuizen Oud-Heverlee niet bij de top scoorden in Vlaanderen en Bierbeek (mijn heimat), Boutersem en godbetert Beauvechain en Grez-Doiceau duurder zijn. Volgens mij heeft dat eerder te maken met statistiek dan met realiteit. Het is zoals de prof geschiedenis zei: er zijn leugens, er zijn grote leugens en er is statistiek. Ja, statistiek is zoals een verlichtingspaal voor een dronken persoon: het dient eerder ter ondersteuning dan ter verlichting. Maar dit volledig terzijde. Misschien ligt een verklaring in het feit dat het onderzoek in Knack enkel middelgrote woningen betrof. En als je ziet wat er aan bouwsels bijkomen, meer bepaald in mijn buurt (Zoet Water), dan gaat het eerder om grote tot megagrote woningen. Zo is er een doening gezet, waarvan ingewijden eerst beweerden dat er een dokterspraktijk van 5 zou huizen, maar er achteraf slechts één plakkaatje te zien was. Ik meende eerst dat het om een oogarts ging, omdat ik vanaf de straat het plaatje met moeite kon lezen en ik dacht dat dit manoeuvre bedoeld was als oogtest voor de iets oudere allochtoon. Maar het blijkt een kinderarts te zijn, volgens de statistieken!!! nochtans bij de minst betaalde specialisten behorend.

Ik dacht, als ik nu als allochtoon en geïnteresseerde amateur-would-be-architect eens op zoek zou gaan naar het meest verrassende huis in Oud-Heverlee. En zo ben ik mijn toer gaan doen, weliswaar met de fiets want ado moet op alle kosten besparen. De pizza’s dienen voor de drukkosten en niet voor de truckkosten.

Er staat wel wat als je rondkijkt. Oud-Heverlee is een staalkaart van onze zalige ruimtelijke ordening. Er zit wat pit in en dat meen ik. Heel wat anders dan als je bijvoorbeeld door Nederland of Engeland rijdt, met hun eentonige kneuterigheid in huizenbouw. Je hebt huizen in alle soorten: modern, oud, Engelse cottage-stijl, Amerikaanse ranch-stijl, Bokrijk-imitatie, place m’as tu vu, villa b+ stijl, Van Reeth-stijl, Wellens en wee-stijl, hedendaags, appartement-stijl, … . Baksteen in alle tinten, geschilderd, met voorzetsteentjes, met blauwe steen, in hout, bepleisterd… . Nu, zelf was mijn eigen huis zo gehavend dat ik er ook een pleister op heb moeten zetten. Maar dit volledig terzijde. En zo kwam ik bij mijn winnaar, een exclusieve doening op de hoek van een exclusieve straat (wel oppassen, ze is levensgevaarlijk want doodlopend) net tegenover het station. Het huis wordt door de buurt ‘den boeht’, ‘Das Bot’, ‘de boot’ genoemd. spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)
Prachtige vormen, imposante zonneluifels, roestvrij staal, patrijspoorten, vlaggen en wimpels, gestroomlijnd en toch dat tikje anders. Mensen, je moet gaan kijken. Hopelijk doen ze mee met open-huizen-dag, want vanbinnen wil ik het ook wel eens bekijken, als ik na dit artikel nog word toegelaten tenminste. Als eenvoudige allochtoon denk je dan vooreerst dat dit enorm veel gekost moet hebben. En inderdaad, er blijkt zich een plastisch-chirurg gevestigd te hebben. Het is daarom dat het ook letterlijk stukken van mensen gekost heeft. Iemand moet de ‘bill’ betalen. Je kan het huis qua ontwerp dan ook echt bekijken vanuit de huidige hausse rond de plastische chirurgie. Hoewel een schrander iemand opmerkte dat een plastisch chirurg eerder verbouwt dan nieuwbouwt. Zelf heb ik er trouwens niet mee te maken, want mijn geval is nogal hopeloos en wacht nog op een nieuwe geneeskundige revolutie. Nu het voordeel is, schoonheid is vergankelijk en niet zo schoonheid blijvend. Nu mooie en rijkelijke huizen zijn een weldaad voor het oog. Ik lijk misschien wat jaloers, maar ik ben het ook. Met als negatieve bijwerking dat onze gemeente aantrekkelijker wordt voor dieven.spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) Chiquere huizen zijn dan ook vaak beveiligde burchten waarbij ik vrees dat dieven bij de buren komen. Waardoor ook ik weer op kosten word gejaagd om een alarmsysteem te installeren. Zo wordt in de boot de ophaalbrug daadwerkelijk opgehaald en zijn er overal camera’s en beveiliging. Laatst kwam ik nog met een groepje kinderen langs en toen één kind, toevallig het mijne natuurlijk, zich wat te ver op het domein waagde, hoorde je uit de luidsprekers knallen: vreemde persoon op 24° noorderbreedte. Vroeger was er tenminste nog een gewone bel en had deze bel zelfs een naam: bel étage, Belfroid, belle Perez, Marc de bel, belle en het beest, ik moet kloppen want de bel doet het niet….spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) Onlangs deed ik voor een goed werk (je moet toch ergens je hemel mee verdienen, nu mijn kerkbezoek toch niet meer wekelijks is) de toer van een nabijgelegen straat . Dus ik kwam daar aan zo’n nieuwe doening, wat kubistisch, veel mat glas, sobere aluminium profielen, lichten van Delta Light, tuinarchitectuur inclusief naamkaartje van tuinarchitect, … kortom een place to be. Amper 10 meter van de straat gebouwd, maar met een omheining dito elektrische poort om u tegen te zeggen. Heb je dat trouwens ook al gemerkt dat je soms de indruk hebt dat eerst de omheining wordt gezet en dan het huis ? En dan bel je aan, aan de poort natuurlijk, want je kan niet tot bij de deur. Het elektrisch oog begint te werken, 4 pinkende leds. En je krijgt schijnbaar uit de verte een Hollandse GSM look-a-like stem te horen: uw oproep is geregistreerd, gelieve aan het toestel te blijven. Even later hoor je mevrouw des huizes: voor wadist? Ja, meer en meer huizen krijgen dit: het kom-niet-aan-mijn-deur syndroom. Zelfs in ons aller geliefde Aldi kan je tegenwoordig alarmsystemen verkrijgen. Het grote verschil met de duurdere modellen is dat ze van Duitse makelij zijn. In plaats van de Hollandse GSM stem krijg je een blaffende stem te horen: Papiere Bitte. En het is dan de bedoeling dat je terugschreeuwt : Aufmachen !!!! Ja, huizen. Het is zoals mijn grootnonkel altijd zei: met de stenen die je in de weg worden gelegd, kan je iets mooi bouwen.


                                              Gerritspacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)