spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 136

gif in de natuur

spacer.gif (820 bytes)

 Nina heeft het gelukkig overleefd...

Een man uit Sint-Joris-Weert mailde ons:

“Mijn hond Nina heeft zondagnamiddag, 5 maart, aan de Herculesdreef, dicht in de nabijheid van de parking Weertse dreef, kant richting Zoete Waters, vergiftigd lokaas opgegeten en is nadien bijna overleden aan hevige krampen. Gelukkigerwijze was de dosis te klein, onze hond sterk genoeg en wij vlug genoeg naar de dierenkliniek in Leuven, zodat ze het overleefd heeft. Ondertussen is ze weer thuis aan het herstellen.”

Het is niet de eerste keer dat op ongeveer dezelfde plek een hond vergiftigd wordt. Vorig jaar verloor een gezin hun Jack Rusell Terrier. Dat dier overleefde de vergiftiging niet.

Het echtpaar diende klacht in. “Heeft die klacht wat opgeleverd?” wilden wij weten.
“De klacht werd ernstig genomen. Zowel politie als de boswachters hebben hun best gedaan om de dader te vinden. Ze hebben zelfs een sterk vermoeden wie de dader is. Maar ja, bewijzen zijn er niet, alhoewel er vroeger al bij de man hetzelfde gif is aangetroffen als waarmee onze hond vergiftigd werd. Het ging om strychnine (rattenvergif), een uiterst giftig product waarvan enkele grammen al dodelijk kunnen zijn. Dieren die het goedje hebben ingenomen beginnen te schuimbekken, te trillen en verliezen hun evenwicht. Na een te hoge dosis verkrampen de spieren, slaat het hart op hol en binnen het half uur treedt de dood in.
Onze hond liep aan de leiband en het lokaas lag dus waarschijnlijk aan de kant van de weg in de buurt van het speelbos in Weert. Op een plaats waar dus flink wat kinderen komen. Kan je nagaan wat er zou kunnen gebeuren als een kind zo’n vleesballetje zou opeten…

spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes) Wie doet nu zoiets?

We vroegen het aan enkele specialisten. Helaas, het fenomeen van vergiftigd lokaas blijkt overal goed bekend. Iedereen wijst met een beschuldigende vinger in de richting van de jagers. “Elk jaar, net voor de broedperiode, moeten wij vaststellen dat vele dieren, vossen en roofvogels, het slachtoffer worden van vergiftiging. De gevonden dieren hebben dan vermoedelijk gegeten van bewerkt lokaas waarmee jagers vossen willen verdelgen. De jacht op de vos is in Vlaanderen immers gesloten van 16 januari tot 31 augustus en jagers beschouwen vossen nog altijd als een bedreiging voor het jachtwild, of van hun uitgezette fazanten. Daarom proberen ze clandestien met onwettelijke middelen (gif, stroppen, vangkooien) vossen te lijf te gaan.
Vaak zelfs worden verschillende soorten landbouwgif als een cocktail in lokaas (dode kuikentjes, duiven, kippen...) verwerkt. Enkele grammen zijn voldoende om een mens te doden...
spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes) Kan er wat tegen gedaan worden? 

Bos- en natuurwachters worden geconfronteerd met het probleem dat het zeer moeilijk te achterhalen is wie gif heeft gelegd. Nagenoeg nooit wordt iemand op heterdaad betrapt, en het gif en/of hun slachtoffers worden slechts bij toeval gevonden. Een anti-stropersbrigade opzetten zoals in Wallonië heeft dus weinig zin. De mentaliteitswijziging moet bij de jagers zelf en hun wachters gebeuren en daar kunnen alleen hun eigen verenigingen iets aan doen. Per slot van rekening is dat in hun eigen belang, want elke dode prooivogel op het nieuws doet de tegenstanders van de jacht alleen maar in aantal toenemen. 
Wat nooit kwaad kan, is waakzaam zijn en verdachte dingen en dode dieren aangeven. Dat kan bij de politie. Gebeurt de vergiftiging in de natuur dan kan u best ook het meldpunt van Bos & Groen verwittigen: 016/21.12.20. 
spacer.gif (820 bytes)