spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 136

Soepel over heel de Lijn?

de Belbus brengt u waar u zijn moet
       (en nog verder ook)

spacer.gif (820 bytes)

 

Zoals u op de andere pagina's al kon zien, is het aanbod busverbindingen van De Lijn niet gering. Maar toch zijn er nog wel wat plaatsen te vinden waar helemaal geen bus langs komt. En op zondag kan je al helemaal niet rekenen op enige busverbinding in Blanden en Vaalbeek.

Maar dat is sinds vorig jaar niet meer helemaal correct. Er is immers nog altijd de belbus. Die rijdt op aanvraag, ook op plaatsen die van vaste lijnverbindingen verstoken zijn, en ook op zon- en feestdagen. 

Aha, zou u kunnen denken, ik hoef maar te bellen en mijn bus komt mij thuis oppikken en zet mij ter plaatse af. Helaas, zo werkt het niet, er zijn een aantal serieuze beperkingen.

Wat wel klopt: u hoeft de bus maar te bellen, minstens 2 uur voor uw gepland vertrek. De centrale zal u dan het uur meedelen waarop de halte bediend wordt. Want net als de gewone bus stopt de belbus enkel aan vaste haltes. In wijken waar er geen lijnbus komt, en er dus uiteraard geen halteplaatsen zijn, zijn er speciale belbusstopplaatsen. In ons dorp zijn er dat amper 4 (aan het Zoet Water, in Pragen, aan de Konijnenhoek en in de Duivenstraat in Blanden).


Wat wel praktisch is: u kan zowel tijdens de week als op zaterdag als op zon- en feestdagen een beroep doen op de belbus. In de week van 6 uur s morgens tot 9 uur s avonds, en s zondags van 8 tot 22.45u. Enige voorwaarde is dat u binnen het uur niet op uw bestemming raakt met een gewone lijnbus.

Maar het grootste pijnpunt is de grote omweg die gemaakt wordt. Stel dat u naar Leuven wil: het systeem zit zo in mekaar dat de belbus u steeds naar De Borre in Bierbeek voert, en u vandaar verder kan met lijnbus 7 of 8. Weliswaar gebeurt dat zo, dat u niet op een overstap hoeft te wachten, maar toch, wat een omweg! 

Als u pech hebt wordt er nog een ommetje gemaakt via Korbeek-Lo, Lovenjoel en Opvelp. U moet al wel heel slecht te been zijn om als inwoner van Oud-Heverlee niet sneller te voet in Leuven te zijn. Maar voor verplaatsingen binnen Oud-Heverlee, bv. om uw kind van Weert naar de muziekschool in Haasrode te sturen, is de belbus dan weer wel een handige oplossing.

spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes) Praktisch:

 • Telefoon belbus centrale: 016 31.37.00
 • De belbuscentrale is te bereiken van 7.00 tot 18 u op weekdagen, op zon- en feestdagen van 9.00 tot 16 uur
 • U betaalt op de belbus hetzelfde tarief als op de gewone lijnbus. 
 • Er kan n rolstoelgebruiker mee. 
 • Groepen van meer dan tien moeten vijf dagen op voorhand reserveren. Misschien een interessante tip voor uitstappen met de jeugdbeweging!
 • U kan ook meteen voor uw terugreis of voor meerdere dagen reserveren.
spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes) Meer info

 • Lijnwinkel Leuven Martelarenplein 19, 3000 Leuven
 • De Lijn: tel 070 220 200
 • www.delijn.be 
 • vlbrab@delijn.be
 • gratis folders met de volledige dienstregelingen op het gemeentehuis
spacer.gif (820 bytes)