spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 136

ADO Dienstmededeling - Bericht aan de bevolking

Af en toe organiseert ADO wel eens een wandeling, meestal nadat één van de redacteurs zich in iets heeft vastgebeten. Herinner u Chardonnay Meerdael, of recenter, de buurtwegenwandeling. Of de wandeling naar de plaats waar ooit het verzet een Duits treintransport in WO II liet ontsporen in Sint-Joris-Weert.
Een ander redactielid kon natuurlijk niet achterblijven. U kent dat van ons, gezonde concurrentie in het vrijwilligerswerk heet dat. Dat redactielid heeft nu een tentoonstelling georganiseerd over een onderwerp uit dezelfde periode. Hij heeft er zelfs (officieel wit overheids)geld voor weten te ontfrutselen. En daarmee ging hij dan zogezegd op onderzoek in België, Frankrijk, Duitsland etc… een vakantietrip op overheidskosten dus. Daartoe verleidde en schaakte hij bovendien een veel jongere Israëlisch-Duitse tentoonstellingsbouwster en beeldend kunstenares. 
De schaamteloze snoeper maakt dat nu goed: 

spacer.gif (820 bytes)
 

U bent uitgenodigd 
op zondag 14 mei (14.00 – 15.30 uur) op de tentoonstelling 

Georges Despaux 

Portrettekeningen en scènes uit het concentratiekamp Buchenwald 1944-1945

Leuven, Twee Bronnen 

Een ‘document humain’ over herinneringscultuur

spacer.gif (820 bytes)

Van Molkot


een tweede Leuvenaar: Cyriel Rasschaert, wonende te Leuven
° 25.03.1892 (Wetteren)
arbeider-wever-grondwerker

aangehouden te Leuven omwille van anti-Duitse propaganda op 18-3-1944

verblijft in Breendonk (als terrorist, met gevangenenummer 2926) aankomst in Buchenwald op 8 mei 1944, gevangenenummer 44709, Rasschaert verbleef in barak 55, hij werkte in de steengroeve

teruggekeerd

Despaux is een Fransman die vanuit Compiègne via Auschwitz in Buchenwald arriveert in mei 1944, waar hij een 4ejaars geneeskundestudent uit Leuven – die na de oorlog vader zal worden van twee van onze huidige gemeentegenoten - ontmoet, die er terechtkwam via Breendonk waar hij opgesloten werd omwille van antifascistische activiteiten in zijn studentenbeweging De Brabantse Gilde/Lovania.

Beiden overleven, maar hoe. Beiden sterven in 1969, Despaux op 63-jarige leeftijd, zijn vriend uit Leuven op 47-jarige leeftijd. Et tout le reste est littérature. 

De tentoonstelling vertrekt van 170 nooit voorheen getoonde tekeningen die Georges Despaux maakte in Buchenwald, waar een kwart miljoen, vooral politieke, gevangenen passeerden en meer dan vijftig duizend onder hen de dood vonden. 

De tentoonstelling brengt op een hedendaagse manier verduidelijking bij een aantal portretten en scènes waarvan via onder-zoek geweten is wie of wat ze voorstellen. Zo zijn er ook een aantal portretten van Belgische en Leuvense gevangenen. Er wordt ook ingegaan op de context van het kamp.
Daarnaast wordt ook op zoek gegaan naar de man achter de tekeningen, en worden verhaallijnen gecreëerd over zijn leven voor en na het kamp, inclusief een aantal werken van hem die nog bestaan. Al dat materiaal wordt op de een of de andere manier verwerkt: linken tussen medegevangenen die hij portretteerde, enkele luttele brieven, aquarelschilderijen, beeldhouwwerken, een gedicht van hem en een over hem, foto’s, boeken van medegevangenen die hij portretteerde etc. etc. Er is ook aandacht voor de periode die hij bij zijn vriend in het Hageland in België doorbracht in de jaren ’60, en voor zijn geboortestreek, de Béarn in Zuid-Frankrijk, die hem zo lief was. Centraal wordt een videocreatie getoond.

Zo kan de bezoeker zich een beeld vormen van die onbekende man, die jack of all trades, van wie zeer weinig geweten is. Zo ook wordt aandacht gevraagd voor de vele ongekende en vergeten gevangenen en voor hun leven. Zo fungeert Despaux als pars pro toto voor die vele ongekenden die hetzelfde lot ondergingen en die we vergeten zijn. Opdat we hen niet zouden vergeten… op een moment in de geschiedenis waarop verzet tegen onverschilligheid, uitsluiting, discriminatie, ongelijkheid en extreemrechts gedachtegoed meer dan ooit nodig is. 

De tentoonstellingscommissaris zal u in hoogsteigen persoon rondleiden op de tentoonstelling. 
First come, first served: vlug inschrijven dus via redactie@achterdoechelen.be , of telefonisch (maximaal 2 personen per inschrijving). Er zijn maar 25 plaatsen beschikbaar. De inkom in groep bedraagt 2 euro per persoon

Wie er niet kan bijzijn, vindt meer info over de tentoonstelling op de ado website. 
Op eigen houtje gaan kijken kan ook. Groepen nemen eerst contact op met cultuurcommunicatiedienst van de Stad Leuven: kristel.salaets@leuven.be  

spacer.gif (820 bytes)
The opposite of love is not hate, the opposite of hope is not despair, the opposite of mental health and common sense is not madness, and the opposite of memory does not mean to forget, but it is yet, again and again, indifference. 
Eli Wiesel, Nobelprijswinnaar voor de vrede 1986 en oud-gevangene in Buchenwald
spacer.gif (820 bytes)