spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 135

Haasrodenaar Peter De Herdt begint hennepwinkel in Leuvenspacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)


Peter De Herdt te gast in 
"De Zevende Dag"
spacer.gif (820 bytes) In ADO 134 kon u alles lezen over de hennep plantage van Peter De Herdt uit Haasrode. Vier maanden later heeft Peter De Herdt al verschillende malen de pers gehaald. Eerst konden we op het VRT nieuws zien hoe een boer met zijn dorsmachine enige moeite had om de hennep te oogsten. En enkele weken geleden mocht Peter De Herdt in de Zevende dag komen vertellen dat hij van plan was om in Leuven een winkel met hennepproducten te openen. Vandaag kan ADO u vertellen dat de winkel begin april zou moeten opengaan in de Brusselsestraat 70. 

In de winkel zal u textiel, kleding, verzorgingsproducten en op henneppapier gedrukte boeken kunnen vinden. Peter De Herdt zal al deze producten moeten importeren. De teelt en productie van hennepproducten is (voorlopig) te klein in België. Met zijn eigen oogst heeft Peter De Herdt een hoeveelheid keukenolie kunnen maken. Die heeft hij aan vrienden uitgedeeld en als promotiemateriaal gebruikt. Volgend jaar hoopt hij zijn productie te kunnen verdubbelen. Peter De Herdt heeft ook contacten met enkele andere hennep- telers in Vlaanderen. Samen proberen ze boeren te overtuigen van het economische potentieel van hennep en zoeken ze partners die hennep- producten willen maken. Een boer uit Aarschot heeft al interesse getoond. Eind april wordt er gezaaid.

Voorlopig moeten de producten uit het buitenland komen. Duitsland, Engeland, Roemenië, zelf China en vooral Canada hebben een langere traditie met hennepproducten. Dat er een markt is voor hennepproducten bewijst onder andere de Body Shop. Daar kan je al enkele jaren zeep, massageolie en shampoo vinden op basis van hennep. Maar met hennep kan je nog meer: bouwisolatie, veevoeder, koekjes, brood en muesli behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Peter De Herdt heeft duidelijk een missie: hennepteelt en producten op basis van hennep promoten in België. Hij gelooft in de economische waarde ervan en wil nu de rest van het land hiervan overtuigen. Belangrijk voor hem is dat hennepteelt ook heel milieuvriendelijk is. Of hij ook voor het nodige lobbywerk zorgt bij politici, de boerenbond of de Europese gemeenschap, vroegen wij ons af? “Toch niet”,vertelt Peter De Herdt ons, “Ik ben al blij dat ik de nodige publiciteit krijg, ik heb de politiek niet echt nodig.” .

Peter De Herdt is actief bij Wervel, een organisatie die voor rechtvaardige landbouw in Noord en Zuid opkomt ( www.wervel.be   ).

spacer.gif (820 bytes)