spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 134

De bedreiging met een slibstort (zie ADO 132) is nog niet helemaal weg of daar komt al een nog grotere bedreiging op ons af.spacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)

Lawaaisportencircuits bedreigen leefbaarheid van onze dorpskernen 

stille fakkeltocht op 17 december.         Samenkomst aan de kerk van Haasrode om 17.30.
   De Vlaamse regering wil motorcrossers en liefhebbers van andere luidruchtige buitensporten de kans geven hun ding te doen. Elke provincie moest daarvoor de meest geschikte terreinen aanduiden. 
Het huiswerk van Vlaams-Brabant levert drie potentiële terreinen op. Egenhoven wordt beschouwd als de beste locatie, (6,99 punten bij de beoordeling), dan volgt Halle (5,17 punten) en ten slotte Haasrode, aan de oprit naar de E40 (4,97 punten). Het is hetzelfde terrein als eerder voor een mogelijk slibstort werd aangeduid.
Het spreekt vanzelf dat een keuze voor Egenhoven een enorme lawaaihinder zou betekenen voor Korbeek-Dijle en Oud-Heverlee. Oudere inwoners herinneren zich zeker nog de Paastrofee. Het terrein waarvan nu sprake is ligt iets verder, maar ook hoger. Bovendien zou het terrein permanent gebruikt worden, niet alleen voor auto- en motorsport maar ook voor kleiduifschieten, vliegen met modelvliegtuigen, enz…en dit zowel als oefenterrein als voor wedstrijden. Dit laatste natuurlijk vooral in het weekend waarbij bovenop het lawaai van de motoren en omroepinstallaties ook nog de drukte van de bezoekers komt

.

Hetzelfde geldt nog meer voor Haasrode. Hier ligt het dorpscentrum op nauwelijks 1 km afstand van het terrein. Het zou het grootste deel van dit dorp onleefbaar maken. De bewoners van de Konijnenhoekstraat en de Graumereweg krijgen het circuit zelfs letterlijk in hun achtertuin. Dat wordt opkrassen, want wie wil er nu in permanent lawaai, stof, stank en vervuiling wonen? 
Op het kaartje hebben we op de twee geviseerde locaties een gebied van ongeveer 30 ha getekend. Want zo groot moet het lawaaisportencircuit worden. Gedetailleerde plannen hoe één en ander er zou uitzien hebben we nog niet onder ogen gekregen. 
Het gebrek aan informatie is trouwens hemeltergend. In zo’n belangrijk dossier is door de Provincie zelfs geen advies gevraagd aan de gemeente, wat nochtans verplicht was. Laat staan dat er iets doorgedruppeld is naar de bevolking toe…
Het verzet in Oud-Heverlee groeit tegen de mogelijke komst van een terrein voor luidruchtige sporten. Het gemeentebestuur heeft een bezwaarschrift naar de betrokken overheden gestuurd. Alle politieke partijen zijn trouwens eensgezind in het protest. 
Er is ook zonet een actiecomité opgericht. Er komt een affichecampagne, en een stille fakkeltocht op 17 december. Samenkomst aan de kerk van Haasrode om 17.30. ·
spacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)petitie

In ADO (novembernummer 2005) kon u een petitie vinden. Bent u ook gekant tegen deze plannen, teken ze dan nog vandaag ! 
  • Wettelijk mag er maar één handtekening per blad !  Extra formulieren kan u kopiëren of afdrukken: open het petitieformulier (pdf).
  • De formulieren kan u inleveren bij het actiecomité. De adressen staan vermeld op de petitie. 
  • Je kan de petitie ook in de bus steken bij één van de ADO redactieleden. Deze adressen staan op blz.12 in de colofon.
  • Uiterste datum voor het indienen van de petitie: 5 december
  • Op onze pizza-avond kan u alle beschikbare informatie over het lawaaisportencircuit inkijken. Ook de petitie kan u ter plekke tekenen en inleveren.
spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes) Meer info:

spacer.gif (820 bytes)