spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 134
Binnen minder dan een jaar is het weer zover: in oktober 2006 zijn het terug gemeenteraads-verkiezingen. Binnen de politieke partijen van Oud-Heverlee maken de renners zich alvast klaar voor de lijstsamenstelling.


De spelregels bij de nieuwe verkiezingen zijn wat gewijzigd. Kopstemmen of lijststemmen mogen nog wel, maar gaan geen effect meer hebben op de aanwijzing van de kandidaten. In het oude systeem werden de kopstemmen verdeeld in volgorde van de lijst. Zo kon het voorkomen dat hoger geplaatste kandidaten met minder stemmen achter hun naam verkozen werden, terwijl lager geplaatste kandidaten met meer stemmen achter hun naam niet verkozen werden. 

Dat effect speelde in Oud-Heverlee bij CD&V waar René Feyfer met 212 stemmen uiteindelijk kon zetelen terwijl Hilde Vanlinthout met 252 stemmen en Jef Schevernels met 245 stemmen niet konden zetelen.Ook bij Fusiebelangen zagen we dit effect waar Jan Goedhuys met 205 stemmen aanvankelijk vooraf ging aan Jan Meertens met 235 stemmen. 

Dat kan niet meer in 2006: lijststemmen worden niet meer meegeteld. Verder verandert er niet zoveel: de rechtstreekse verkiezing van de burgemeester komt er niet, de OCMW-voorzitter kan deel gaan uitmaken van het schepencollege, en de gemeenteraad kan in principe door iemand anders dan de burgemeester worden voorgezeten.
spacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)

de partijvoorzitters schudden de kaarten

             
spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)de partijen

Fusiebelangen.

Bij Fusiebelangen (32 % van de stemmen in 2000) werd de lijst in 2000 samengesteld door de burgemeester zelve: daar wordt niet over beslist met een poll of door een bestuur. Op een gezellig samenzijn leest de burgemeester de lijstvolgorde voor, applaus, en klaar is kees. Uiteraard wordt Albert Vandezande lijsttrekker. Vorige keer behaalde Albert Vandezande 1123 stemmen, 179 stemmen meer dan zijn CD&V-rivale Marianne Thyssen. Daarmee haalde hij wel 188 stemmen minder dan in 1994 en zakte Fusiebelangen met 6,4 %. Met 32,6 % van de stemmen bleef Fusiebelangen met overschot de grootste partij.

Dankzij een geheim voorakkoord met enkele CD&V-kopstukken kon Vandezande op de verkiezingsdag, nog voor het sluiten van de 
kiesbureaus (!), aan tafel gaan zitten met CD&V om over de mandatenverdeling te onderhandelen. De details van toen kan u nalezen op onze website, in ADO nr 109. 

Ellen Vanvlasselaer haalde vorige keer uit het niets en vanop de tweede plaats 784 stemmen. Zij krijgt allicht wel weer datzelfde plaatsje, wat ze vorige keer immers al kreeg zonder ooit op een lijst te hebben gestaan. Ze is dan ook een verwante van de burgemeester. Meteen is dan ook aan de verplichting voldaan om bij de eerste drie kandidaten een vrouw te hebben. Alexander Binon met 488 stemmen vorige keer kan allicht wat naar boven opschuiven. 
Het volgend succesnummer op de lijst was de inmiddels hoogbejaarde maar nog steeds actieve Rachel Clabots uit Sint-Joris-Weert met 408 stemmen. Frans Rentmeeesters met 405 stemmen nam inmiddels ontslag. Met Lizette Deridder (240 stemmen) en An Lefever (316 stemmen), Jan Meertens en Jan Goedhuys heeft Fusiebelangen wat teveel electoraal gewicht in Blanden en Haasrode en moet er vooral in Oud-Heverlee en Sint- Joris-Weert gezocht naar verjonging op de Fusiebelangenlijst. 

CD&V.
Bij CD&V lijkt het lijsttrekkerschap van Marianne Thyssen (944 stemmen) nu al een zekerheid, gevolgd door Marc Rom (343 stemmen) en Adri Daniëls (297 stemmen) die vorige keer lijstduwer was. Blanden en Haasrode moeten ook nog hun kandidaat krijgen zodat Diane Grauwels (254 stemmen) en Bart Clerckx (259 stemmen) allicht een plaatsje bovenaan kunnen afdwingen. Kandidaten vinden in Oud-Heverlee wordt de boodschap voor CD&V. Vic Symons loopt zich alvast al warm en in de kijker. Theo Vanhoof, vorige keer verkozen met 266 stemmen mocht niet zetelen omwille van zijn verwantschap met Marc Rom. Maar ook Jos De Wachter (136 stemmen) heeft ambitie. Vaalbeek kan met de actieve CD&V voorzitster Cecile Segers (144 stemmen) aan zijn trekken komen. Officieel luidt het dat de lijstvorming nog moet beginnen en tegen december wordt afgerond. Als gebruikelijk komt er dan een modellijst die met een poll aan de leden wordt voorgelegd.

Groen!
Groen! Oud-Heverlee werd vorige keer met 1255 stemmen de derde grootste partij van Oud Heverlee. De afgelopen zes jaar waren door allerlei omstandigheden niet bepaald genadig voor Groen!. Lijsttrekker Ward Govaerts (374 stemmen) haakte midden 2005 definitief af, voorafgegaan door Miet Aertsen. Rita Decock (202 stemmen) en Marleen Roelants (151 stemmen) hielden het vol, met steun van eerste opvolger Patrick Biront (121 stemmen) en sinds kort ook met de 8ste (!) opvolgster Katia De Bock (71 stemmen). De doorstroming binnen Groen! Oud-Heverlee had een erg groot debiet. De groene zoektocht naar kandidaten is begonnen.


SP.A.
De SP.A verloor vorige keer 5 % en belandde met zijn resterende 1090 stemmen als vierde grootste in de oppositie. Gewezen schepen Joris Vanderveeren (563 stemmen) wende maar moeizaam aan zijn nieuwe oppositierol, Yvette Desmet (300 stemmen) ruimde plaats als OCMW- voorzitter, Geneviève Gerard (210 stemmen) werd opgevolgd door Luc Vleminckx (181stemmen). Allicht zal dit trio ook de kop van de lijst vormen, al is daarover nog niets beslist en nog geen enkele plaats zeker. Daarover beslist binnen SP.A uiteindelijk een algemene ledenvergadering. Die ledenvergadering komt begin november samen voor een eerste bespreking van de lijstvorming. Van een fusie of samenwerking met Spirit is voorlopig nog geen sprake, maar niets is uitgesloten.

VU-ID, Vlaams Blok
Vorige keer was er ook nog een VU-ID lijst die 423 stemmen haalde, maar daarmee net naast een zetel greep. Die groep is inmiddels gesplitst in een deel NVA en een deel Spirit. Het NVA-deel heeft nog geen concrete plannen, er is ook nog geen actieve werking. Het Spirit-deel heeft evenmin een werking op lokaal vlak en heeft ook geen concrete plannen.

Het Vlaams Blok kreeg vorige keer met 358 stemmen te weinig aanhang voor een zitje in de gemeenteraad. spacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)slotsom

Wat opvalt is dat het in alle partijen ontbreekt aan sterke mandatarissen en kandidaten uit Oud-Heverlee, nochtans de grootste deelgemeente. Sint-Joris-Weert, Blanden en Haasrode leveren het leeuwendeel van politici en kandidaten, Oud-Heverlee is bij de meeste partijen de zwakke of lege plek. Enkel Groen! heeft –via opvolging – twee verkozenen uit Oud-Heverlee.

Vorige keer 8 zetels voor Fusiebelangen, 6 voor CD&V, en een oppositie die niet goed uit de verf kwam. Met 14 van de 21 zetels moet het deze keer al héél slecht gaan als deze coalitie niet verder kan. Theoretisch was toen ook een krappe Fusiebelangen-SP meerderheid mogelijk, of een CD&V-Groen-SPA meerderheid. 

Het staat echter in de sterren geschreven dat er voor de verkiezingen weer een geheim akkoord wordt afgesloten tussen Fusiebelangen en CD&V: op papier de meest stabiele en voor de hand liggende coalitie. En Fusiebelangen heeft al elke keer voor de verkiezingen een akkoord gehad. Marianne Thyssen heeft er weinig probleem mee om politieke voorakkoorden te verzwijgen: dat bleek vorige keer al. En dat herhaalde ze ook nog wel eens in Knack in 2002 op de vraag welke (nationale) coalitie haar de beste keuze leek als CD&V de paars-groene meerderheid kon breken: “Dat kun je meestal niet kiezen. En mocht dat toch kunnen, dan zou ik wel gek moeten zijn om op voorhand mijn voorkeur kenbaar te maken.”

Er moeten al ruim 1000 stemmen verschuiven naar de oppositie vooraleer de CD&V-Fusiebelangen meerderheid in het gedrang komt. Op een totaal van ruim 7000 stemmen lijkt dat weinig waarschijnlijk. De spannendste vraag bij deze verkiezingen is misschien nog of Marianne Thyssen deze keer Vandezande kan kloppen in voorkeurstemmen: 179 voorkeurstemmen verschil lijken overbrugbaar. Als CD&V dan ook nog de grootste partij zou worden, daarvoor volstaat een verschuiving van 300 stemmen van Fusiebelangen naar CD&V, ligt de burgemeestersjerp in handbereik. Al was dat ook het geval in 2000: Marianne Thyssen had toen ook al burgemeester kunnen worden in een minder stabiele CD&V-Agalev-SP coalitie. Dat wou ze blijkbaar niet. Of Albert Vandezande ooit zou kunnen wennen in een rol van schepen lijkt ons zeer de vraag. 

Maar zover zijn we nog lang niet. Nu schudden de partijvoorzitters de kaarten. In oktober kleurt u de bolletjes. 
Doe het voorzichtig en doordacht. We moeten er tot 2012 mee verder.spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)