spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 133

  Feesten als de beestenspacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)

Rootstock

Weinig mensen weten dit, maar in Haasrode is er op het einde van de zomervakantie een heus festival. ‘Rootstock’ was op 2 en 3 september al zijn 7de editie toe. Zeven jaar geleden is dit begonnen als een klein feest voor enkele vrienden. Dit jaar waren er volgens medeorganisator Peter De Herdt ongeveer 1500 bezoekers. Toch is Rootstock nog steeds een privé-feest, of meer bepaald het jaarlijkse feest van vzw Rootstock. “Wij hebben geen enkele ambitie om dit te laten uitgroeien tot een ‘echt’ festival” zegt Peter De Herdt. “Integendeel, Rootstock is en moet niet-commercieel blijven. Wij werken uitsluitend met vrijwilligers, de muzikanten treden voor niets op, drank en eten worden aan kostprijs aangeboden en de toegang is vrij. Wij willen geen winst maken, maar enkel uit de kosten komen.” 

Er wordt geen reclame gemaakt voor Rootstock. Hoe is dit dan kunnen uitgroeien tot een evenement met 1500 bezoekers? Aan de nummerplaten konden we zien dat er mensen uit heel Europa komen. “Enkel door mond aan mond reclame” zegt Peter De Herdt. “Ik ben actief in de vzw La Patchanka, een organisatie die internationale culturele uitwisselingen stimuleert. Zo is onze vriendengroep ook internationaal uitgegroeid”. Maar zelfs Peter is soms verbaasd als er op een kleine weide in Haasrode enkele Engelsen rondlopen die gehoord hebben dat er hier zo een leuk feest was.

De slogan van Rootstock is “To encourage creativity in an atmosphere of Liberty, stimulating respect for nature and raising cross-cultural understanding”. Voor het eten wordt er zoveel mogelijk bevoorraad bij lokale biologische boeren. De drank komt van Oxfam, behalve het ‘freedom’ bier dat gewoon bij onze lokale drankhandelaar kan gekocht worden. Er zijn muziek optredens tot 23.30u, daarna is er enkel nog sfeermuziek om de overlast te beperken. U hebt waarschijnlijk wel begrepen dat we hier over ‘wereldkeuken’ en ‘wereldmuziek’ spreken.

Het alternatief karakter van Rootstock zal sommige mensen ongetwijfeld wat afschrikken. Vermits er geen reclame gemaakt wordt, is het niet zo evident om er zomaar naar toe te stappen. Maar iedereen is er welkom. Peter De Herdt stuurt op voorhand 300 brieven naar de buurtbewoners om hen te verwittigen en met een telefoonnummer dat tijdens het hele weekend bereikbaar is indien er problemen zijn. “Hoewel ik nu in Leuven woon, ben ik zelf van Haasrode. Vele buurtbewoners komen even langs en de reacties zijn over het algemeen positief.” Peter De Herdt beseft wel dat zij nu aan de limieten gekomen zijn van wat zijn wei en de buurt kan dragen.”Wij hebben elk jaar de politie gewaarschuwd, en tot nu toe was dit voldoende. Wij zouden graag in Haasrode blijven, maar door het succes zal volgend jaar contact gezocht worden met het gemeentebestuur om duidelijke afspraken te maken”. Ook bij ADO horen wij over het algemeen positieve reacties. Maar sommige mensen zeggen ons dat zij niet kunnen slapen door de ‘sfeermuziek’ die nog tot in de vroege uren te horen is. 

De sfeer is er gemoedelijk en positief, ga er volgend jaar gerust eens naartoe.

Meer info: Peter De Herdt peter@rootstock.be 
Website: www.rootstock.be  en www.lapatchanka.com 
spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)

Dorpsfeest 
in Pragen

Een honderdtal inwoners van de wijk Pragen op de grens van Oud-Heverlee en Vaalbeek vierden hun allereerste buurtfeest. De festiviteiten werden door een ploeg enthousiaste mensen klaargestoomd. Iedereen stak de handen uit de mouwen. Zo was er een wedstrijd waaraan een wisselbeker verbonden was. Wie het lekkerste dessert maakte, werd gekroond tot dessertkoning- of koningin.
Voor velen was het een eerste kennismaking met de buren. Daar groeien ongetwijfeld stevige vriendschapsbanden uit.

Of er nog een tweede uitgave van het buurtfeest Pragen komt? Dat staat nu al als een paal boven water. Op de foto de inwoners van Pragen tijdens de feestelijkheden in de Sint-Joris-Weertstraat, in het gebouw waar tot vorig jaar Chardonnay Meerdael gevestigd was.
spacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)

Dorpsfeest in Haasrode

De Landelijke Gilde, het KVLV, de Radijs en de KBG tekenden voor het tweede dorpsfeest van Haasrode. 

Er was veel te doen: het huwelijk in de kerk, kermisattracties, crea-tentoonstelling, petanque, dans, animatie en barbecue. 

spacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)

Toets for President

spacer.gif (820 bytes)
Toets is een begrip in Haasrode (en ver daarbuiten denken we). Niet alleen omdat ‘zijn’ Den Deugniet een heel leuk dorpscafé is, maar vooral omdat hij een van die mensen is die durft. Durf om zotte ideeën uit te voeren, durf om mensen bijeen te brengen en durf om te vermaken.

Deze zomer hebben Toets en zijn oude vriend/nieuwe zakenpartner ‘Bub’ gedurfd om in het café te investeren en het uit te breiden. ‘Bub’ (vraag ons niet van waar die roepnamen blijven komen) komt uit Oud-Heverlee en was 10 jaar baas van café ‘Den Appel’ in Leuven. Het openingsweekend was meteen raak. Twee avonden een volgelopen café, een Toets ‘touch’ met een fanfare op vrijdag, prijsdansen op zaterdag en een veiling voor het goede doel op zondag. En vooral vele blijde gezichten. 
Het interieur werd ontworpen door een binnenhuisarchitect. “Maar we hebben wel onze zeg gehad” vertelt Bub ons. “Vooral Toets had duidelijke ideeën over hoe het moest. Zijn grote, centrale toog moest blijven. En de eilandjes die de toog nog vergroten, zijn ook zijn idee”. De uitbreiding zou voor een breder publiek moeten zorgen. Een rook- afzuigsysteem, meer plaats, opgeknapte toiletten en meer boxen zodat de muziek niet te luid moet, zou twijfelaars over de streep moeten trekken. En potentiële klanten zijn er genoeg: verenigingen, de muziek- academie en zelf industrieterrein Haasrode. 
“De uitbreiding is een eerste stap” zegt Bub. “Binnenkort zouden we graag een vaste kok aanwerven en onze keuken beter uitspelen”. Volgend jaar zou ook de zaal achteraan vernieuwd worden. “Die kan voor van alles gebruikt worden. Van koffietafel tot fuif”. Groter betekent niet automatisch meer overlast. De buitenmuren en ramen zijn nu beter geïsoleerd.  

Belangrijker voor de ‘oude’ klanten is dat het karakter van Den Deugniet niet verloren is gegaan. Het blijft een heel leuk dorpscafé. En het lijkt er niet op dat Toets plots gaat stoppen met zotte ideeën uit te werken. Waarvoor dank. 

spacer.gif (820 bytes)

Zomerfeest 2005

Het Zomerfeest was, mede dank zij het zalige weer, een echte topper. Veel deelnemers aan de voetwegenwandeling, de dorps- en JOOW koers, veel belangstelling voor het aperitiefconcert, de “kunst in ’t dorp”- tentoonstelling, en vooral veel genieters van de barbecue en terras.
spacer.gif (820 bytes)

                                                             Kortom: mensen, doe zo voort!