spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 133

  Geboren met een ecobonus?spacer.gif (820 bytes)

spacer.gif (820 bytes)
  
Waar vind je nog zoveel bos? Als allochtoon uit het nabije oosten, Bierbeek dus, ben ik hier in Oud-Heverlee rond het Zoet Water met mijn achterwerk en mijn voorwerk in de boter gevallen. Wel 40 procent natuur in de gemeente volgens de gemeente, 38 procent volgens de Knack en 20 procent volgens de politie. Waarvan de meeste ongerept en slechts ongeveer 6 % gerept.

Lopen in dat bos, weliswaar met een versnellingscoëfficient die niet is om naar huis over te schrijven, is een hobby van mij. En al lopend valt je zo wel wat op of te binnen. Het rare is namelijk dat je door het lopen beter stil kan staan bij de dingen. Het gelijkmatig bewegen van de benen lijkt ook het overtollige zweet tussen je hersencellen te elimineren. Kijk naar boven en je ziet de kruinen van eeuwenoude mastodonten maar vergeet niet onmiddellijk naar beneden te kijken of je wordt met het hoofd op de feiten, in voorkomend geval de wortels die even oud zijn, gedrukt. Gelukkig is er dan weer het mos en de compost die je val dempt. Mensen, als god de wereld opnieuw zou formatteren dan wel updaten, dit zou hij toch moeten laten zoals het is. Alleen de honden zouden met een leiband aan moeten geboren worden. Want ondanks de bordjes van ‘honden aan de leiband’ die mondjesmaat zijn geplaatst, laat men hondlief graag de vrije gang. Trouwens, wist je dat heel veel mensen hier hun honden namen geven uit de tijd van Obelix? Idéfix en Asterix! Want als ik met angst in de ogen en hangende pootjes die loslopende honden voorbijloop, zeggen de eigenaars altijd : Eidoenix. Nu dit volledig terzijde.spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) De boshyacinten, een merel, een vink, een Sint-Jacobskruiskruidladder, een lege doos Dash…. Nee, dit laatste al jaren niet meer. Tegenwoordig is afval de meest renderende economie. Elk kind wordt geboren met een ecobonus, een spaartoets en terugnameplicht. Alles is tegenwoordig eco en bio. De Dash is eco, de diesel is eco, Umberto is Eco en zelfs Interleuven noemt zichzelf een ecowerf. Er is zelfs een ecoduct (luxe-oversteekplaats voor Hert en Samson) over de Naamsesteenweg dat wordt geopend door minister Peeters van de … . Ja, gezien hij geen politieke voorgeschiedenis heeft, weet ik nooit van welke partij hij is: hij heeft de ogen van Spirit, het denken van VLD, het kostuum van CD&V, de présence van sp.a en de articulatie van N-VA, alleen groen zie ik er niet in. Misschien is hij wel een eco-noom. Maar dit volledig terzijde.

Zorg voor het milieu wordt belangrijker. Het containerpark wordt druk bezocht en kan de nieuwe goudmijn voor de gemeente worden. Nu ze hun extra centjes niet meer uit de elektriciteit kunnen halen, moet het ergens van komen. Naar het containerpark gaan, vind ik altijd wel wat spannend: ga ik moeten betalen of niet, en hoeveel stickers moet ik afgeven (want plakken mag je ze niet), en heb ik het genoeg bijeen gepakt en zullen ze het wel als houtafval beschouwen, lijkt het nog genoeg op een kast en is de isomo nog proper genoeg? Want de ene toezichter is eerder een vrolijke Frans, terwijl de andere je kofferbak inkijkt met de blik waarmee Farah De Aguirre Verhofstadt vloert. De rijkdom van het verschil maakt het leven leuk. 

Afvalverwerking is big business geworden en niet simpel, want wie slim is, sorteert. Het is wel ongelooflijk van welke slechte kwaliteit men die bruine zakken kan maken. Nochtans ze kosten 40 euro per kilo (een zakje weegt 38 gram), een luxeproduct ! Is er trouwens iemand die erin slaagt deze te sluiten zonder de bovenzijde in stukken af te scheuren en het zwarte rouwlint in zijn handen te hebben? Het is het toppunt van het kwaliteitsdenken: ze halen waarschijnlijk hun ISO 9000 met als opdracht: maak een zak die bij de minste ruk scheurt. Moet niet simpel zijn voor de vuilnismannen. Hoeveel keer hebben die al enkel het afsluitlint in de handen gehad? Van de vuilkar gesproken. Een kar is het al lang niet meer, eerder een luxe-camion en voor sommige chauffeurs zelfs een racekar. Alleen de slogan die op veel van hun gevaarten staat, vind ik totaal misplaatst: ‘Uw houvast in deze regio’. Terwijl het toch moet zijn: ‘Uw smijt weg in deze regio !’ 
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) Wat mij ook opvalt in onze groene ecologische, gezonde gemeente en wat tegenstrijdig lijkt, is dat er zoveel dokters wonen. Ik tel er in het telefoonboek wel 30 en ik weet er een aantal wonen die nog niet in het boek staan. Generalisten, neurologen, podologen, kinderartsen, plastische chirurgen … .. Kunnen deze mensen hun brood hier wel verdienen met zo’n gezond volk in zo’n gezonde en propere regio, is de eerste vraag die een nuchtere, brood- bij- de-plank-Vlaming dan stelt. 

Het antwoord hierop vond ik op een infopaneel, aangemaakt door de firma ecostructuur (ja, eco komt te pas en te onpas), aan één van de vijvers van de waters. En daar stond dat in illo tempore, lang geleden dus – wel na de de tijd van Obelix en Asterix - de kapel van ‘Onze Lieve vrouw van Rik van Steenbergen’ hier bekend was voor zijn medische wonderen, meer bepaald als bedevaartsoord voor de hete koorts. En dan kon het twee wegen op. Ofwel werd het een gemeente met veel dokters ofwel kwam er een Maria-Theresia-gehucht. En het is het eerste geworden. Nu, de wonderen van de kapel zijn de wereld nog niet uit. Zeker nu ze deze aan het restaureren en reconstrueren zijn, waarschijnlijk met ecologisch vriendelijke materialen en mogelijks met de hulp van een plastisch chirurg.
                                                                 Gerritspacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)