spacer.gif (820 bytes)

Enkele tientallen jaren geleden werd Oud-Heverlee nog minzaam omschreven als een landbouwgemeente met een groot areaal aan velden, akkers en weilanden. Hoe het sindsdien evolueerde, hoeven we u niet te beschrijven, maar met 19 resterende landbouwbedrijven kunnen ze ons dorp zeker geen “boerengat” meer noemen.

En toch, hier en daar wordt er met alternatieve teelten geëxperimenteerd. De succesvolle introductie van de druiventeelt in Vaalbeek toont aan dat er nog mogelijkheden zijn buiten suikerbieten en patatten. Maar toch keken we raar op toen we deze zomer een plantage hennep vonden in Blanden.   

spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 133

Weg met patatten, suikerbieten en sperzieboontjes

De toekomst heet hennep

spacer.gif (820 bytes)

Peter De Herdt
De speurder in uw ADO-reporter werd wakker. Maar veel speurwerk kwam er uiteindelijk niet aan te pas. De eigenaar van het proefveld, Peter De Herdt uit Haasrode, vertelde ons graag alles over zijn vezelhennep.

Peter De Herdt: “Om elk misverstand uit de weg te ruimen, vezelhennep is wel een neefje van de plant waarvan marihuana of wiet wordt gewonnen, maar het percentage werkzame stof is twintig keer lager dan bij de cannabisplant die daarvoor normaal wordt gebruikt. Deze vezelhennep wordt dus louter voor de vezels geteeld. Maar toch is de teelt een tijd lang verboden geweest, en pas in 1992 in België weer toegelaten. Dat is één van de redenen waarom je zo weinig vezelhennepvelden ziet in België. In onze buurlanden is de teelt al volop aan het aanzwengelen. In Nederland werd in 2003 al 3500 hectare ingezaaid met vezelhennep.”
En Peter kan het weten, hij studeerde biologie in Nederland, maakte een eindwerk over de hennepteelt en is aardig onder de indruk van de mogelijkheden van het gewas:
“Vezelhennep is een gewas dat de teler weinig moeite kost, buiten het zaaien is er weinig te doen. Het gewas heeft genoeg aan een basisbemesting in het voorjaar. Daarnaast is het niet gevoelig voor ziekten en plagen. 

Onkruid krijgt geen kans door de snelle en massale beginontwikkeling van het gewas. Het maaien en oogsten van de zaden gebeurt net zoals bij graan door de pikdorser die het zaad onmiddellijk scheidt van de rest van de plant.
De zaden worden dan geperst en leveren een prima plantaardige olie. 
De pulp die overblijft kan gebruikt worden voor koekjes, brood en muesli. Maar de olie kan evengoed gebruikt worden in de productie van zeep, shampoo en cosmeticaproducten.” . 

“De bulk van de productie is bestemd voor de papierindustrie, het stro is prima geschikt om te verwerken tot strooisel in een paardenstal bijvoorbeeld”, weet Peter. Hij verdiepte zich in de mogelijkheden van het gewas en spreekt van “een superschoon 
product”. „Je hebt geen last van ziektes en hoeft niet te spuiten.” Het gebruik in de papierindustrie voorkomt niet alleen dat er bomen moeten worden gekapt; ook de productie is milieuvriendelijk. De wereldwijde vraag naar papier is zo groot dat vezelhennep beslist toekomst heeft.” In de toekomst liggen er nog meer gebruiksmogelijkheden in het verschiet, want er zijn veel niet-ontdekte toepassingen. Zo is vezelhennep in geperste vorm bruikbaar als isolatiemateriaal in de bouw. En Peter toont ons een collectie T-shirts die gemaakt zijn uit vezelhennep.

“Deze T-shirts liet ik drukken om ons Rootstock-festivalletje te financieren.” Want dit even terzijde: Peter kampeert elke zomer met een aantal vrienden aan de rand van het hennepveld en organiseert er als afsluiter een rock-festivalletje dat niet alleen fans aantrekt uit het dorp, maar zelfs uit de buurlanden. 

En als een echte ambassadeur van de vezelhennepteelt staat het festival dit jaar in het teken van de hennepteelt. Op het moment dat dit artikeltje verschijnt, zal het festival al achter de rug zijn en de hennep al gerooid. Maar als het van Peter afhangt dan staat er volgend jaar een veel groter veld van deze prachtige planten.

Over het festival hebben we een afzonderlijk artikeltjespacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)