spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 132

Gerrit, onze moderne allochtoon, ooit overgewaaid uit het verre Bierbeek, blijft zich verbazen over het wonderlijke Oud-Heverlee. Zelfs winkelen blijkt niet zo eenvoudig als gedacht.

Winkelen in Oud-Heverlee ?

spacer.gif (820 bytes)

Gelukkig kunnen we voor ons dagelijks brood en andere levensnoodzakelijkheden nog wel terecht in het dorp
Wat mij als allochtoon afkomstig uit Bierbeek telkens weer verwondert, is dat er zo weinig winkels in Oud-Heverlee zijn. Je moet al tot in de uithoeken van Weert en Haasrode gaan om een dagelijkse inkoop te doen. Buurtwinkels, beenhouwers, klavertjes gezond, charcuterie, een delicatessenwinkel Remmery… ? Je vindt hier zelfs nergens een filiaal van een Hollandse keten, geen De Belanger (vroeger De Blokker genoemd, maar na het arrest werd de naam veranderd), geen Kruidvat (mogen ondanks de vuurwerkontploffing in Enschede de naam blijven dragen), geen Hema (en Hepa kwestie van discriminatie), geen Zeeman (en Zeevrouw, idem). Het is bijna zo erg met de winkels in Oud-Heverlee als met de post. Vroeger kon je kort bij huis terecht, maar nu kost het meer moeite om de gratis spaarlamp te gaan halen dan wat ze waard is. De meeste mensen hebben ze dan naar het schijnt ook niet afgehaald. Zelfs onze Minister Q. van Versimpeling heeft ontdekt dat boetezegels best niet via de post worden verdeeld. Nog een geluk dat zij de vuilniszakken niet verdelen of we moesten wel sluikstorten Maar dit volledig terzijde. 
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) Als er een telling zou gebeuren van het aantal winkels in Oud-Heverlee, dan zouden we aan de staart hangen, in Vlaanderen toch. En nu wil het feit dat ik een winkelfan ben. Dieptepsychologisch gezien ben ik daarvoor eens naar de psychiater geweest. En alles lijkt te maken te hebben met mijn jeugd in Bierbeek. De weemoed die mij doet terugdenken aan de opening van de grote GB, ik was amper 8 of 10 jaar denk ik. Ik herinner mij de openingsdag met parkingverkoop nog levendig. Toen kreeg ons moeder bij een ton Dash, of was het Dixan, zo’n plastic camion waarmee ik jaren gespeeld heb. Winkels, het doet me sindsdien wel iets. 

De vraag die dan voorligt, is natuurlijk: Hoe komt dat toch, dat er zo weinig winkels zijn? 
Het heeft zeker niet te maken met de ligging kort bij Leuven. Kijk eens naar Herent of naar Kessel-lo, Opglabbeek, Ichtegem, Zevenkoten of zelfs naar Heverlee.
Het heeft ook niets te maken met de kapitaalkracht van onze inwoners. Lees er maar de Knack nr. 13 van 13 maart op na. Wat aangiften betreft, slaat onze gemeente bont en blauw naar boven uit. Misschien dat daarom de Spar van Weert niet in een Colruyt maar in een Delhaize is veranderd (de duurdere winkel voor het kleine gezin). 
Al die plannen van onze en vorige regering om zelfstandigen te stimuleren: in Oud-Heverlee levert het blijkbaar niet veel op. Nu, het is niet het enige waarin, onze e-mama (ersatz-mama) madam Ceyssens niet van de grond komt.
Of zou het kunnen te maken hebben met het feit dat we aan de taalgrens zitten? In Wallonië heb ik ook zo’n gevoel van: ik ben hier op vakantie in een winkelloze maatschappij.
Verder onderzoek bij onze buren van de KULeuven dringt zich op. 

Persoonlijk heb ik eens een klein onderzoek willen doen maar ik ben niet verder geraakt dan een detailonderzoek binnen één van de meest voorkomende winkels in onze gemeente : gazettenwinkels. Vergelijk bijvoorbeeld de gazettenwinkel van Oud-Heverlee en Sint-Joris-Weert. Het is een onderzoek dat ik gedaan heb in het licht van mijn eigen zelfopoffering en ten behoeve van de bewoners in het algemeen, dat wil ik benadrukken. Het betreft de boekskes waar ge rode oortjes van krijgt, maar die vooral worden gekocht voor de interessante artikels. Ik merk dat omdat ik ben geïnteresseerd in woonboeken en autoboeken en die staan nu toevallig of niet net onder de rode-oren-rayon En wat stelt een onbevooroordeeld onderzoeker vast ? Het assortiment in Weert, dat is 10 keer dat van Oud-Heverlee. Is er dan zo’n verschil in mensen en wat ze drijft (dank u, Jambers) in de verschillende deelgemeenten! Of wil men niet herkend worden en gaat men deze boekjes net niet halen in de eigen gemeente. Zoals ik al zei, onderzoek dringt zich op.

Nochtans, die plaatselijke winkels, het heeft iets. Dat is service, ruime openingsuren, specialisatie. Neem nu het archetype van de houthandel, Meyhi in Weert. Zalig gewoon.Kijk naar de inrichting en etalage. Dat is nog authentiek, dat maakt men niet meer. Zaaalig. Dat is daar nog niet met computer. Nee alles wordt met een schrijnwerkerspotlood dat meneer Meyhi vanachter zijn oor uithaalt, deskundig in een schriftje formaat A5 neergeschreven. En dat werkt en komt aan, thuisgebracht. Dat is toch een wereld van verschil. Neem nu hun openingsuren. Zij zijn open elke dag , elke avond en op zaterdagvoormiddag. Vergelijk dat eens met het gemeentehuis of - ik val in herhaling - de post. Heb je al ooit eens een updating van je rijbewijs nodig gehad? Naar het gemeentehuis. Gesloten. Je moet terugkomen: ah ja, meneer, ge moet gij zegels hebben van de post. Naar de post. Gesloten. Later terug naar de post en dan opnieuw naar het gemeentehuis. En dan moet ge een week wachten voor een stempel en opnieuw terugkomen. Voor een stempel ! Zeggen dat onze fietsmaker op 2 dagen ‘ne perte tortal’ van een fiets herstelt en tegelijk ook nog zijn winkel runt. Ik bedoel, het is gemakkelijker een expeditie te plannen in Kirgizië dan iets administratief te regelen. Maar dit volledig ter zijde.


Ik stel dus voor om stante pede iets te doen aan de winkels in Oud-Heverlee. Naast een subsidie voor het behoud van de bestaande winkels zouden we kunnen denken aan een nieuw bescheiden shoppingcenter in Oud-Heverlee. Zo’n wajengem shopping center maar dan op ons maat. Het Zoete Kruispunt bijvoorbeeld. De plaats hebben we al. Die voetbalvelden met annex parkings achter het Zoet Water staan immers bijna altijd leeg.
Daarom, ten behoeve van onze goegemeente, de minister van Zelfstandigen, madam Ceyssens en al de gestelde en ongestelde lichamen heb ik een aantal voorstellen om nieuwe winkels te creëren:

a) Een hele kleine Aldi is levensnoodzakelijk. Want tegen dat ik in Leuven of Korbeek-lo geraak, zijn alle aanbiedingen al de deur uit. Nee, dan kan ik gewoon de woensdagmorgen even voor het werk nog naar de Aldi. 
b) Een onderafdeling van gemeentehuis, post en politie. 
c) Een goede ambachtelijke beenhouwer, charcuterie, Remmery en viswinkel kunnen we zeker gebruiken. 
d) Wetende dat ik van Bierbeek afkomstig ben en er een zekere haat-liefde verhouding mee heb, wil ik wel iets typisch van Bierbeek naar hier overbrengen. Nu waarvoor is Bierbeek bekend ? Inderdaad, St. Kamillus en de Promohall. En dan kies ik de Promohall. Ook interessant voor al die vakantiejobbers uit Oud-Heverlee, die hoeven dan niet zo veel afstand meer af te leggen. En als toemaatje (waar heb ik dat nog gehoord ?) kunnen ze daar verse zeetong uit Zeebrugge aanbieden.
e) Het tennisterrein kan uitbreiden met een cafétaria. Want tennis heeft diversificatie nodig, want het is echte sport: een gezonde geest in een geblesseerd lichaam. Denk maar aan Kim Plijsters en JustIN, dan JustOUT, Justin, Justout, Justin, Justout (je mag ook zeggen Henin, Henout, Henin, Henout…) .
f) En een wereldwinkel natuurlijk. In een gemeente met zo’n staat van dienst, zulke 11.11.11opbrengsten, dito opbrengers, kan dat niet ontbreken. In Bierbeek heeft men er zelfs een heel fair-trade magazijn. 
g) Een kleine doe-het-zelf-zaak, dat mag een Gamma zijn of nog beter die van Craenenbroeck. Hun reclamebladje zit altijd bij de passe-partout (blijft overal passeren behalve bij ons) en hun huidige winkel is in – God of all places – Opglabbeek. Iets wat ver ligt, kunnen we zo korterbij brengen. En tegelijk hebben we dan ook in Oud-Heverlee een winkel van een Nederlandse keten. 

Nu, suggesties, laat ze komen, beste mensen. Want we moeten snel zijn. Ik hoorde uit goede bron, in voorkomend geval zoete bron, dat er plannen zijn om op die parking annex voetbalvelden een plastisch chirurgie complex annex hotel in houtskeletbouw neer te poten met de naam ‘Sylicon valley on the sweet water’. 
                                                      Gerritspacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)