spacer.gif (820 bytes)

4blauw.gif (837 bytes)uit ADO 131

Het gebeurt zelden, maar zie, het gebeurt: een inwoner stuurde ons spontaan een artikeltje. Als gewezen buitenlander (uit het verre Bierbeek) blijft hij zich toch nog een beetje verbazen over bepaalde gewoontes in ons dorp. Over het leven rond de bron aan het Zoet Water bijvoorbeeld.
Zijn pennenvrucht hebben we helaas een beetje moeten inkorten in de gedrukte ADO, maar hier, op onze website hebben we zijn verhaal natuurlijk helemaal opgenomen.

Uit goede bron vernomen...

spacer.gif (820 bytes)
Voor de padvinders onder u: ziehier de Hertebron: misschien moeilijker te vinden maar geen volkstoeloop!
Dag beste mensen. Er is mij een goesting bekropen om iets te schrijven over onze gemeente.

En als goesting mij overvalt, dan kan ik twee dingen doen. Gaan zitten en wachten tot het over is of mij laten gaan. Meestal doe ik het eerste, maar nu - in een moment van zwakte… . Mijzelf misschien eerst even voorstellen, kwestie van man en paard. Mijn naam is Gerrit, ik ben hier allochtoon. Immers als je niet Vandezande of Haesendonck heet noch hier in de tweede generatie bent opgegroeid, word je in Oud-Heverlee als allochtoon beschouwd. Zelfs al ben ik afkomstig uit het nabije Bierbeek. Ik voel me nochtans al ingeburgerd en kan reeds het plaatselijk accent (elke allochtoon zijn taalcursus) over de tong krijgen. Van 'Laive', over 'Leive' tot 'Luive'.

Nu, ik woon hier dus al lang voor de boom van de grond- en huizenprijzen. Want om nu als allochtoon hier iets te kopen moet ge de lotto gewonnen hebben, op tijd uw aandelen van Laurel en Hauspie hebben verkocht of plastisch chirurg zijn. Als ge ziet wat men bouwt in de Ophemstraat bijvoorbeeld. Het is ongelooflijk. Eén van de weinige open gezichten op de Doode Beemde werd legaal weggenomen en vervangen door chique huizen. Er zijn al oorlogen gevoerd omwille van minder beschermd landschapszicht. Hoewel de voorstanders zeggen dat het hier gaat om een kwestie van schaalverkleining en deglobalisering : een zicht voor duizenden mensen wordt er nu eentje voor 10 mensen. Nu , het is zoals onze burgemeester zegt : 'waar een wil is, is een bouwvergunning' of een andere bestseller 'ik had je nooit een Rozenberg beloofd'. Maar dit volledig terzijde. Je hebt dus om te resumeren drie grote bevolkingsgroepen in Oud-Heverlee. De autochtonen, vaak ietwat nors en behoudsgezind, de gewone allochtonen en de nieuwe allochtonen in goede papieren. Nu, eigenlijk gun ik het al die mensen hoor. Als het met de economie goed gaat, gaat het ook voor alle mensen goed. Maar dit weer eens volledig terzijde.
Als allochtoon kijk je met een eigen blik op wat je rondom je ziet. En af en toe - kwestie van tijd en boterhammen en of dit in de smaak valt - wil ik wel eens berichten over wat mij opvalt. Zo loop ik geregeld mijn kilometers in het bos en dan passeer ik aan één van de nieuwe trekpleisters van Oud-Heverlee. Nee, ik heb het hier niet over het nieuw gemeentehuis, de nieuwste villa (gezet onder het motto : zet eerst een afsluiting, dan een wc- kotje voor de werkmannen, dan een kast van een huis en laat vervolgens de tuinarchitect los) of de borden met uitleg over het leven rond de vijvers. Nee, ik heb het over de bron beneden aan het kapelletje van Steenbergen. Nu nadat ons landschappelijk zicht op de Doode Beemde werd weggenomen, hadden we wel iets nieuws nodig. Marketingwijze gezien een geweldige stunt. Wonen er trouwens reclame-goeroes in onze gemeente ? Dus de bron, ook wel genoemd de Zoete Bron, niet te verwarren met de veredelde cafetaria van 'ik had je nooit een Rozenberg beloofd'.

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) Die bron is echt een trekpleister, een aanzuiger van mensen. Wie er komt en van waar men komt om water te halen, het is ongelooflijk. Zelfs mijn vader komt van het buitenland –het verre Bierbeek- afgezakt. Je mag op elk uur van de dag passeren en er staat volk. En niet voor één fleske, soms om karrenvrachten vol. Hopelijk blijft het water aan alle normen voldoen, want een kleine dioxine-crisis kan een grote Oud-Heverlee crisis veroorzaken. Zeker voor de plaatselijke middenstand, want al die tappers aan de bron passeren ook wel eens aan de kassa van de horeca rondom. Ik heb zelfs plannen om er bepaalde momenten die traditioneel druk zijn te gaan staan met een hotdog-kraam of pensen. Zoete pensen dan wel. 
Eigenlijk zou de pater die de kapel uitbaat beter met zijn kaarsenwinkel, paternosters en aflaten tot aan de bron afzakken. De commerce zou draaien. Kijk maar naar Scherpenheuvel : doe er nog wat snoep bij, wat speelgoed en enkele Kolasnikofs en ge zijt binnen. Of ook de Aldi : speciale waterzakken met een aangepast karretje op wielen in het standaardassortiment van alle winkels in de regio. 
De enige met klachten is drankenhandel Schroeders. De Evian, Vittel en zelfs de Spa blauw moesten onze Schroedersen tegen wil en dank in het begin van dit jaar in solden aanbieden, en ze staan er nog te staan. Geen kat geeft daar nog geld aan natuurlijk. Ik geef hen de tip om met de gemeente te gaan onderhandelen om een rechtstreekse leiding te leggen tussen de bron en hun drankenhandel. Onze burgemeester is ne zelfstandige eh, daar kan je niet naastkijken. 
Als allochtoon vind ik wel dat we iets moeten doen aan de toeloop rond de bron. Want de eerste ruzies en schermutselingen heb ik persoonlijk kunnen vaststellen. De politie is zo afwezig in onze gemeente dat ze hier zeker geen wacht kunnen houden. Het lukt hen nog niet aan de school met de gevaarlijke Waverse baan – tenzij een week voor en een week na de verkiezingen natuurlijk. Wie is er eigenlijk het hoofd van de politie? Maar dit volledig terzijde. Nu, wat was er aan de hand? Een file met op plaats één een tapper, allochtoon. Deze had wel dertig flessen bij. De tweede in rij zei - ietwat aanmatigend, moet ik toegeven : ‘Als we nu eens afwisselen. Jij tapt er zes, draagt ze naar de auto en ondertussen kan ik tappen. Zo lossen we mekaar af en loopt alles vlotter’. De eerste zei toen ‘Moeit u met u eigen, godv…’. De tweede: ‘ Als ge zo gaat beginnen, gij zijt niet normaal jong’. De derde kwam ertussen en op enkele minuten tijd stond de hele rij in opstand tegen nummer één en werd al het onrecht van de wereld ten berde gebracht. De vierde zei : ‘en dan hemme ze godverd… van die stoeme gemainte nog een bareel gezet da we kwiet nie hoe vair moete loepe, dan stoede stom dat ze vaj de bruin stemme’. De eerste – in adrenaline opgejaagd - nam dan nog eens extra de tijd om zijn flessen te spoelen en af te kuisen. Het zat er bovenarms op. Ik wil vermijden dat we binnenkort op ROB-nieuws komen met ‘hevige onlusten in Oud-Heverlee’. Nu, ik wil ROB ook niet op gedachten brengen, want naar het schijnt maakt de media het nieuws. 

Daarom ten behoeve van onze goegemeente, de openbare orde in het algemeen en al de gestelde en ongestelde lichamen heb ik een aantal oplossingen om de Zoete Bron te redden :
a) het principe van in de Spar, nu Delhaize in Weert aan de charcuterie: een ticketje trekken. Afhankelijk van uw nummer kan je dan nog een wandelingetje maken in de omgeving. Wel oppassen natuurlijk dat je je beurt niet verliest als je nummer wordt omgeroepen.
b) het principe van de Ikea : in de Passe Partout (tussen haakjes die passeert overal maar zelden bij ons) wordt per week met kleurtjes aangeduid welke de drukke periodes en de minder drukke periodes zijn in een week, zodat je kan plannen wanneer jij je water kan gaan halen. Blauw is overdruk, geel geeft een rustige periode aan. In de zomervakantie doet men dat trouwens ook met de snelwegen naar de zon in Frankrijk. En ook Center Parcs kent dit principe.
c) het principe van Stevaert : wat er ook gebeurt, de gepensioneerden mogen gratis water tappen maar slechts tussen 6 uur ’s morgens en 10 uur ’s morgens.
d) het principe van de oorlog van 40 en de Wibra : per keer mag je maar maximaal een aantal liter vullen. In navolging van de ‘groot-huisvuil stickers’ zou men rantsoeneringsbonnen kunnen voorzien.
e) het principe van Kafka : een beurtrol voor het gemeentelijk administratiepersoneel opdat alles ordelijk zou verlopen. Het gemeentehuis is zo weinig open dat daar toch mogelijkheid voor moet zijn.
f) het principe van DHL of het spreidingsplan. Er zijn nog bronnen in de gemeente zoals we ooit in ADO konden lezen. Alleen zijn deze of onvindbaar of bieden ze niet de mogelijkheid om uw fles vol te tanken. Deze bronnen opnieuw herstellen zou de overlast kunnen wegnemen.

U ziet het: heel wat alternatieven zijn mogelijk. De gemeenteraad zal zijn werk hebben. Heb je aanvullingen of wil je een voorstel bekrachtigen, aarzel dan niet de redactie te contacteren. Omwille van mijn eigen persoonlijke veiligheid en de bouwplannen die ik nog heb, wil ik natuurlijk anoniem blijven. Misschien tot horens. 
                                                                                       Uw allochtoon Gerrit.
spacer.gif (820 bytes)