spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

   uit ADO 130

Loslopende honden en zwerfkatten zijn zeker geen nieuw probleem in onze gemeente. Na klachten van inwoners had dierenarts An Havet uit Blanden contact hierover met het gemeentebestuur. Een hele tijd later, als alles al lang geregeld is, leest ze dat de gemeente een contract heeft afgesloten met SAVU, een dierenbescherming uit Gooik. De dierenarts wordt nog emotioneel als ze haar verhaal vertelt.

En de kat kwam weer

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)   Vroeger had de gemeente een contract met Werchter ivm loslopende honden. Ook bracht de dierenarts verloren gelopen honden gratis terug naar hun eigenaar. Nu heeft de politie de opdracht gekregen om honden door SAVU te laten ophalen. De kosten worden gefactureerd naar de eigenaar. Moet die niet alleen helemaal naar Gooik de verloren hond gaan ophalen, er wacht hem of haar nog een stevige factuur van zon 100 200 euro voor eten, onderzoek en verblijf. De dierenarts kreeg een brief van de burgemeester waarin staat dat zij deze dieren niet meer mag aannemen, maar door moet sturen naar de politie of SAVU. 


Ook het contract ivm zwerfkatten legt SAVU geen windeieren: 105 euro per tussenkomst, volgens de dierenarts een heel stuk duurder dan wat zij zou aanrekenen. En schepen Marc Rom zou beweren dat SAVU de goedkoopste oplossing was? De dierenarts wordt kwaad. Naar het schijnt blijven de facturen maar binnenstromen op het gemeentehuis. Want hier betaalt de gemeente de factuur. Kat laten steriliseren? Even SAVU bellen... Ook al staat in het contract dat SAVU geen tamme dieren behandelt, toch lijkt het erop dat daar niet zo nauw mee omgesprongen wordt.
Het gaat zo: bij klachten over zwerfkatten bel je naar de gemeente. Die laat SAVU contacteren. SAVU brengt een hok. Is de kat gevangen, dan kan de betrokkene kiezen: de kat definitief laten meenemen of het dier laten castreren of steriliseren. En natuurlijk, legt dierenarts Havet uit, een kat gevangen in een draadkooi, die panikeert en die blaast. Die is dus een zwerfkat, al was het maar voor eventjes... De factuur, die gaat richting gemeentehuis. 


Iedereen tevreden over het zwerfkattenproject, behalve de belastingbetaler die de meerkost betaalt? Heel wat mensen schijnen hun kat kwijt te zijn, want de actie is een groot succes. Enfin, in juni wordt het project gevalueerd en dan wordt wl aan de dierenarts in de gemeente gevraagd om een prijsofferte binnen te brengen...

spacer.gif (820 bytes)