spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

   uit ADO 129

spacer.gif (820 bytes) Van de acht cafés die onze gemeente nog rijk is komt in dit nummer café Genenhoek aan de Waversebaan 72 in Oud-Heverlee aan de beurt. Genenhoek blijkt de naam van dat deel van Oud-Heverlee te zijn, meer moeten we daar niet achter zoeken. Kadastergewijs wordt er ook naar verwezen als Rollebeekveld.
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

Welkenhoek?

Genenhoek !

spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)   spacer.gif (820 bytes) Een rustige woensdagavond, september 2004. Uw redactrice en –teur besluiten even langs te gaan bij Sonja van de Genenhoek, om een afspraak te maken om eens over het café te klappen. Deze beide werkmensen waren moe die avond, maar zijn toch blijven plakken... een van hen verjaarde – beiden hebben Abraham al gezien, dus geen indiscreties over geboortedata enzo.
De Genenhoek is een gastvrij en proper café, dat kan je wel zeggen, piekfijn onderhouden, met aan de muur vooral referenties aan het voetbal (OHL) en foto’s van de vroegere uitbaatsters. Prominent aanwezig ook een vergulde plak ter ere van de ere-voorzitster van de wijd en zijd bekende mountainbike-club ‘The Downhill bikers’ (vraag ons niet hoe ze steeds terug bovenaan geraken...). Die club plant regelmatig weekends in binnen- en buitenland en uw redacteur kwam zelf een lid tegen in Zimbabwe, waar die fanaat al meer dan tien jaar woont en ginds zijn Belgische kuiten en bast promoot op zijn mountainbike, liefst in de wildparken, waar hij met de antilopes in snelheid wedijvert... met steeds een nieuwjaarskaartje richting Genenhoek erbovenop. Gericht aan wie? Aan de ere-voorzitster. En dat is, jawel, Sonja.

Sonja woonde als kind tegenover de Genenhoek, waar nu een pizzeria gevestigd is. Het was in 1980 dus een kleine stap voor haar, maar zo bleek achteraf, een grote stap voor de mensheid... want Sonja is vereeuwigd in de Vlaamse letteren...

Niet Oud-Heverleenaars zullen café Genenhoek en uitbaatster Sonja zeker kennen uit de tijd dat de animositeit tussen voetbalclub De Zwarte Duivels uit Oud-Herverlee (waarvan Genenhoek het stamcafé is) en Stade Leuven hoogtij vierde. Waar haalde Koen Meulenaere in de meest gelezen (laatste) bladzijde van Knack (‘Kwaad Bloed’) toen zijn mosterd....? Juist: het knooppunt van al de strategische besprekingen, verdachtmakingen, roddels, feestvierderij etc. was - althans volgens Koen - dit eigenste café. Daarmee is voorgoed eeuwige roem verworven. 
Toen Sonja het café overnam was het een Haacht-café. ‘Maar dat is toch niet te drinken!’. Tiger bestond niet meer en er werd dus voor een streekbiertje geopteerd. Genenhoek werd een Stella-café, hoewel we nu eigenlijk van een Inbev-café moeten spreken (jakkes toch, wat brengt die globalisering vieze namen mee).

Sonja is de trotse bezitster en verzamelaarster van meer dan 200 verschillende Stellaglazen, te bewonderen in het café. Wie doet beter? Mr. Guinness van het gelijknamige boek moet maar eens langskomen om een en ander te verifiëren.
Binnenkort moet het glas op heel wat geheven worden: 25 jaar café, ‘zoveelste verjaardag van Sonja’ (alweer geen indiscreties), van haar huwelijk (hier überhaupt geen discreties toegestaan), etc. U bent gewaarschuwd. Indien u op een dag onverrichterzake omgeleid wordt op de Waversebaan wegens volkse samenscholing ter plekke Genenhoek, weet u nu waarom..

Enwildenuwaweten? Koen Meulenaere van Knack heeft nooit een voet in de Genenhoek gezet, de snoodaard! Onderzoeksjournalistiek noemen ze dat! Maar wel zoals we die graag hebben.
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

Een eeuw Genenhoek

spacer.gif (820 bytes) De Genenhoek moet zo ongeveer al een eeuw lang een drankgelegenheid zijn. Op een drafje de orgels van dienst:
In 1893 wordt het huis gebouwd door een zekere Francisicus Delang, die de grond koopt van Jan Baptiest Vrijdaghs, een landbouwer, die hem op zijn beurt van de gemeente kocht in 1882. Franciscus verkocht de grond in datzelfde jaar 1893 aan zijn broer Petrus Delang, maalder. Tussen 1893 en 1923 wordt het huis een café, want het werd in 1923 verkocht als ‘huis met herberggerief’ door de kinderen Delang aan hun moeder, Catherina Miroir, die het onmiddellijk doorverkoopt aan Joannes Baptista Coopmans, landbouwer. Diens kinderen staan het af aan hun zus Anna Catherina Coopmans in 1942. In 1953 komt het in handen van haar dochter Joanna Vandezande, bijgenaamd Jeanne De Kat (maar waarom?). Zij verkoopt het aan bierhandelaarster Celine Devroey. Tien jaar later krijgt het café zijn huidige uitbaatster, Sonja Buggenhout.
spacer.gif (820 bytes)