spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

uit ADO 129

Viool
violet
violetje

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) Violet is een keur. We zullen het er maar bijzeggen in deze grijze ADO: violet is de kleur van de kleren van deze Zuid-Afrikaanse meisjes hierboven. Maar violet is natuurlijk ook gewoon het verkleinwoord van viool. En violetje is dan het verkleinwoord van dat verkleinwoord. 

Violet is ook een rijk strijkers-ensemble voor mensen vanaf twaalf jaar die privé-les volgen of les volgen aan een muziekacademie of er de graad hogere 1 hebben behaald. Violetje is een strijkersgroep voor kinderen van de lagere school die privé-les volgen of naar een muziekacademie gaan. Initiatiefnemers zijn Aag Dereymaeker en Greet Verhulst (ze spelen viool en violetje) uit Oud-Heverlee. De hele reutemeteut wordt goed geholpen door de vriendenkring van de lokale academie. 

De leden zijn van 7 tot 77 jaar oud. Ze zijn met zowat 80 (streefdoel 77 dus), waarvan de helft (38,5) violetjes. Ze speelden altijd al voor het goede doel. Sinds vorig jaar gaat de opbrengst naar een project in Zuid-Afrika. Toevallig zagen ze vorige zomer in ‘Man bijt Hond’ een reportage over een gedreven muziekleraar die in de townships van Zuid-Afrika zwarte kinderen ophaalt met zijn oude bus en hen viool leert spelen. Zij contacteerden hem - Peter Guy. 

Het Bochabela String Orchestra bestaat ondertussen uit meer dan 100 kinderen uit de streek rond Bloemfontein, waar AIDS en werkloosheid het dagelijkse leven van deze kinderen bepalen. Dit initiatief brengt ‘muziek’ in hun leven, en zo ook een beetje hoop op een betere toekomst. Naast de fondsen die zo gegenereerd worden, vinden de initiatiefnemers het even belangrijk dat de kinderen zich inzetten, wekelijks uren repeteren, voor wat muziek in het leven van kansarme kinderen.

Midden november wordt een heuse CD opgenomen, met wereldrelease in zaal Rosenberg op – noteer, best ADO en vioolfanaten - 21 december 2004. U raadt al waar de opbrengst naar toe gaat. Bij de cd krijgt u een boekje met foto’s van dit project. Op die CD nemen Violet en Violetje ons mee op een muzikale reis door Europa in een bonte afwisseling van uitbundige dansmuziek en weemoedige melodieën. 


Meer weten, de CD bestellen: surf naar www.violetvioletje.com

spacer.gif (820 bytes)