spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

   uit ADO 127

spacer.gif (820 bytes)

"Graag traag" ook in Haasrode

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes) spacer.gif (820 bytes)

Als je in Haasrode rijdt (liefst met de fiets), kan je niet naast de vele borden kijken die je vriendelijk vragen om minder snel te rijden. De actie/wedstrijd ‘Veilig en kleurig Haasrode’ is een initiatief van de gezinsbond en de verkeerswerkgroep van de gemeenteschool. Het past in een jarenlange poging om de vicieuze cirkel te doorbreken van mensen die zich meer en meer met de auto verplaatsen omdat fietsen te gevaarlijk is omdat … er teveel auto’s te snel rijden! Zo krijgen ouders elk jaar een plan van de schoolomgeving waarop zij kunnen zien hoe je met de fiets of te voet veilig naar school kan gaan. Deze routes maken gebruik van de vele voetwegen die ons dorp rijk is, maar die nog altijd te weinig gekend zijn. Het is echter onmogelijk om de gewone straten te vermijden, daarom is het belangrijk dat ook die veilig genoeg zijn zodat ouders zonder angst hun kinderen met de fiets naar school of vrienden zien vertrekken. 


Prachtige borden, hopelijk slaat de boodschap aan....

kunnen onze straten veiliger maken door zelf het goede voorbeeld te geven en zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar vrienden, café, bakker of supermarkt te gaan. En als we dan toch met de auto gaan, moeten we zo traag mogelijk rijden. Jaag de zwakke weggebruikers niet weg, is de boodschap. In deze tijden van superboetes wou Haasrode een positieve actie ondernemen. En het lijkt toch te werken. Er constant aan herinnerd worden dat je in een bebouwde kom rijdt waar ook kinderen graag spelen en fietsen, doet de automobilisten nadenken over hun snelheid. De meeste reacties zijn dan ook positief en er is een kans dat deze actie bij sommige een definitieve gedragswijziging met zich meebrengt.


Maar er zijn ook negatieve reacties. Sommige mensen willen niet meedoen uit angst voor reacties van buren of vrienden. Anderen laten zelf duidelijk merken geïrriteerd te zijn door wat zij beschouwen als een inmenging in hun leven. Een enkeling heeft laten weten dat hij er sneller door rijdt.


De houding van ons gemeentebestuur is gemengd. In enkele kranten kon je lezen dat de relaties zeer slecht zijn. Maar dat was meer een voorbeeld van journalisten die een eigen interpretatie geven aan de feiten, en er zelfs niet voor terugdeinzen woorden in de mond van betrokkenen te leggen die nooit uitgesproken werden. Onze schepen van verkeer Adri Daniëls heeft enthousiast gereageerd op deze actie. Hij was trouwens een van de juryleden voor de wedstrijd. Anderzijds is het wel waar dat sommige leden van de verkeerswerkgroep moegestreden zijn omdat de meeste dossiers rond verkeersveiligheid zelden een positief vervolg krijgen op het gemeentehuis. De voetwegen herwaarderen en ze op alle officiële kaarten van onze gemeente tekenen zou een goed begin zijn.De jeugdige winnaars kregen een t-shirt met hun ontwerp


Het idee voor de actie kwam van een straat uit Korbeek-lo, vandaag kunnen we al borden zien in Vaalbeek. Iemand heeft al een bord gesignaleerd aan de kust! Wie weet, binnen enkele jaren is heel Vlaanderen kleurrijk. 

Lees alles over de wedstrijd en bekijk alle foto’s op www.orsecante.be/gezinsbondhaasrode

spacer.gif (820 bytes)