spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

   uit ADO 127

spacer.gif (820 bytes)

Tips voor trips

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

Geocache,
een gloednieuwe sport

spacer.gif (820 bytes)

Gaat het er bij jullie ook zo aan toe? Pa en ma hebben wel zin in een fikse natuurwandeling maar de kroost warm maken om te wandelen, dat is andere koek! Gezeur om een zoveelste bezoek-op-rij aan een pretpark of speeltuin valt moeilijk te vermijden. Na het lezen van dit stukje zal dat misschien totaal anders zijn, voortaan zeg je gewoon: “komaan gasten, vandaag gaan we op schattenjacht! “.
Geocache is de naam van een relatief jonge sport. Het principe is eenvoudig: iemand verstopt een “cache”, een doos met allerhande “schatten”, en beschrijft op het internet de manier om die doos te vinden. De vinder haalt één van de schatten uit de doos en stopt een andere “schat” in de plaats. Op het internet laat de vinder een berichtje achter. Eén nadeel: om de caches te vinden is een GPS ontvanger bijna altijd noodzakelijk, op een gedetailleerde stafkaart de coördinaten terugvinden is moeilijk.
Het spel kent vele varianten. Meestal is een “cache” een waterdichte doos. Maar er zijn ook “microcaches” meestal filmrolletjes, en zelfs virtuele caches en “hitchhikende” caches.
Ook de methode om de cache te vinden, kan verschillen. Meestal wordt een startpunt aangeduid en krijg je aanwijzingen om naar een volgende ”waypoint” te gaan. Zo raak je tot aan de cache. Op de uitstekende site www.geocache.be  vindt u wat u moet weten om eens te proeven van deze leuke vrijetijdsbesteding. De caches zijn onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden.
Er zijn duizenden caches over heel de wereld, maar er zijn er ook in onze onmiddellijke omgeving verstopt. Ondermeer aan het Zoet Water en in de Doode Bemde. De cache in de Doode Bemde is relatief nieuw en is al 12 keer gelogd door een vinder. Te oordelen aan de commentaren op de website een bijzonder leuke en avontuurlijke cach.

Het spreekt natuurlijk vanzelf dat iedereen erop rekent dat u de erecode van de geocacher naleeft: de natuur respecteren, de cacheplaats in goede staat houden, de schat niet plunderen en het spelplezier niet bederven door bijkomende hints te publiceren! 

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

Aangenaam én nuttig

spacer.gif (820 bytes)

Zomerkamp

Een paar tientallen hectaren van de Doode Bemde worden beheerd als hooiland. Vanaf begin juli worden deze graslanden gemaaid en gehooid. Tijdens het jaarlijkse zomerkamp dat de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwod organiseren kan je hieraan meedoen en zo kennismaken met de verschillende elementen van het natuurbeheer. 
Niet alleen de natuur, maar ook jij zelf wordt er beter van. Doen dus! 

Op het activiteitenlijstje staan, naast de maai - en hooiwerkzaamheden, fietstrips in de streek, vijverzwemmen, ... 
Als verblijfplaats is gekozen voor “de Smidse”, een recent gerenoveerde voormalige boerderij in het centrum (naast de kerk) van Neerijse. 
We starten aan “de Smidse” op zondag 18 juli om 10.30 uur en eindigen daar zondagnamiddag 25 juli. 

Inschrijven?

Inschrijven doe je liefst voor een hele week, maar het kan uiteraard ook voor één of een paar dagen. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd voor overnachtingen, ontbijt, middag - en avondeten en een ongevallenverzekering, maximaal 12 euro per dag, maar leden krijgen een fikse korting, dus...
Meer informatie kan je krijgen bij 
Piet De Becker- Neerijsebaan 19 te 3051 Sint-Joris -Weert 
016/47.34.38 
piet.de.Becker@pandora.be  

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

Nieuwe fietsroute

spacer.gif (820 bytes)

Open Monumentendag

Zondag 12 september is het Open Monumentendag. Op die dag wordt er een bewegwijzerde wandel-en fietsroute tussen het Zoet-Water en de Borre officieël ingelopen. Een traject van 20 km, deels over oude buurtwegen. Die dag is er een pendelbusdienst voorzien die verschillende stops langs het parcours aandoet.
Meer info in het gemeentelijk informatieblad

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

Leon De Borger

spacer.gif (820 bytes)

Een dagje slecht weer? 

Maak eens tijd om de tentoonstelling van Leon de Borger te bezoeken. Onze dorpsgenoot uit Haasrode telt 3 maal 20 lentes en van zijn aquarellen, cartoons en grafiek stelt hij nu telkens 20 werken tentoon.
De tentoonstelling 3x20 blijft open tot 15 juni in het Brembergcentrum in Haasrode.

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

Nog meer tips...

spacer.gif (820 bytes)
spacer.gif (820 bytes)