spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

   uit ADO 124

  Nog meer cijfertjes...

spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

dertig procent??


In Oud-Heverlee - vorige maand nog gekroond tot rijkste gemeente van Vlaams-Brabant - is de werkloosheid sinds januari gestegen met 30 procent. Dat zegt de Gewestelijke Ontwikkelings maatschappij (GOM) Vlaams-Brabant. 
Dat klinkt redelijk dramatisch. De GOM rekende uit dat er vroeger 210 werklozen waren in Oud-Heverlee en nu 272. Dertig % meer dus. “In absolute cijfers valt dat nog wel mee, want met haar 5,7 procent zit Oud-Heverlee nog ver onder het Leuvense gemiddelde van 10% werklozen”, dixit de GOM woordvoerder, “maar de procentuele stijging van 30 procent op minder dan een jaar tijd is wel treffend. We gebruiken dat cijfer eerder als symbolische illustratie: wie verder kijkt dan de positieve berichten, ziet dat er ook in de rijke gemeenten mensen zonder werk zitten. Er moeten dringend meer banen gecreëerd worden in eigen streek.”
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

drie procent?

spacer.gif (820 bytes) De gemeentelijke administratie in Oud-Heverlee weet niets van deze cijfers van de GOM. Volgens de cijfers van de RVA is het percentage werklozen in Oud-Heverlee met amper 3 procent gestegen de jongste kwartalen.
Het diensthoofd van de administratie Wilfried Haesendonck reageerde in de krant dan ook bondig: “Voorlopig volgen wij de cijfers van de RVA. Een stijging van 30 procent, dat zou heel verontrustend zijn.”
spacer.gif (820 bytes)
4blauw.gif (837 bytes)

minder dan 1% ? 

spacer.gif (820 bytes) En dan is er nog een Spirit-studie, die het aanbod van sociale woningen in het arrondissement Leuven als onderwerp heeft. Daaruit blijkt dat negen gemeenten helemaal geen sociale huurwoningen hebben. De meeste kleinere gemeenten scoren slecht, waaronder ook Oud-Heverlee met 22 woningen, 0,20 woningen per 100 inwoners. De grotere steden doen het beter met Leuven als uitblinker 3,78 woningen per 100 inwoners. Overigens zijn ook deze cijfers erg omstreden. Waar staan die 22 sociale huurwoningen dan wel? Gaat het in de studie wel om sociale huurwoningen? Sommige burgemeesters kloegen al dat de cijfers niet kloppen en in de tabel zitten zelfs rekenfouten. Wij merkten op dat Kortenberg 10 keer beter scoort dan vermeld in de tabel… de komma staat verkeerd.
spacer.gif (820 bytes)